Çfarë është mbrojtja?

Çfarë është mbrojtja?

Një mbrojtje është një masë e marrë për të zvogëluar rrezikun e lëvizjeve të paqëndrueshme të çmimeve në një aktiv. Një mbrojtje është një investim që konsiston në marrjen e një pozicioni kompensues për sigurinë në fjalë që ndihmon në mbrojtjen e tij nga rënia e madhe e çmimeve.

Çfarë është mbrojtja?

Hedging është një strategji tregtare që ndihmon në mbrojtjen e aseteve tuaja të vlefshme. Nëse zotëroni një shtëpi pranë një lumi që vërshon gjatë reshjeve të mëdha të shiut, ka kuptim të mbroheni financiarisht kur kjo të ndodhë. Një mënyrë për ta bërë këtë është të mbulosh dëmet e mundshme me sigurimin nga përmbytja - në thelb duke mbrojtur rrezikun e përmbytjes. Nuk është gjithmonë e mundur të parashikoni ngjarje të padëshirueshme, por të paktën mund të mbroni pasuritë tuaja prej tyre duke zbatuar një strategji mbrojtëse.

Hedging funksionon në një mënyrë të ngjashme kur bëhet fjalë për tregtimin dhe investimin. Tregtarët dhe investitorët përdorin mbrojtje për të mbrojtur investimet e tyre nga rreziqet e paqëndrueshme të tregut. Sidoqoftë, në botën e investimeve, mbrojtja kërkon strategji dhe instrumente të ndryshëm financiarë në mënyrë që të mbrojë aktive të ndryshme në situata të ndryshme.

Në shembullin tonë të sigurimit nga përmbytja më lart, vetëm politika do të siguronte që ju të kompensoheni plotësisht. Kur bëhet fjalë për investime, mbrojtja nuk është aq e thjeshtë. 

Në teori, ju mund të eliminoni plotësisht rrezikun e pozitës ose portofolit tuaj duke zbatuar një mbrojtjetë përsosur. Mbrojtja e përsosur do të thotë që ju të përdorni një mbrojtje që ka një korrelacion 100% të kundërt me pasurinë që dëshironi të mbroni. Sidoqoftë, kjo është shumë e vështirë për tu bërë në praktikë.

Ndërsa mbrojtja është një mënyrë e shkëlqyeshme për të zbutur disa nga rreziqet e tregtisë, ajo ka një kosto. Ashtu si me sigurimin, ju mund të rimbursoheni për kostot tuaja, por përsëri duhet të paguani një çmim premium derisa të ndodhë ngjarja nga e cila mbroni pasuritë tuaja.

 

Si funksionon mbrojtja mbrojtëse?

Tani që kemi parë se çfarë është mbrojtja, do të diskutojmë se si funksionon mbrojtja.

Disa mundësi janë në dispozicion nëse vendosni të mbrojtni investimet tuaja. 

Një nga ato që përdoret zakonisht është metoda e kontratës së derivateve / të ardhmes. Nëse zotëroni aksione të një aksioni, për shembull, mund të blini opsionin e vendosjes së parave që nuk ju mbron në rast të një rënie të madhe të çmimit të aksioneve në fjalë.


Një metodë tjetër do të ishte shkurtimi i indeksit të aksioneve përmes të ardhmes, gjë që do t'ju ndihmojë të mbroni të gjithë portofolin tuaj të aksioneve.

Nëse po kërkoni të mbroni veten nga dobësitë në një industri të caktuar, mund të blini aksione të një kompanie në atë industri ndërsa shkurtoni konkurrencën e dobët të kompanisë.

Në praktikë, ka shumë mënyra për të mbrojtur rrezikun tuaj të investimit, për sa kohë që keni besim se aktivi që po përdorni për të mbrojtur ka lidhje të kundërt me aktivin që dëshironi të mbroni.

Shembull

Le të themi se dëshironi të blini 50 aksione të Netflix sepse mendoni se do të ketë performancë të mirë të biznesit në të ardhmen. Nëse kostoja është 100 € për aksion, ju do të paguani 5,000 € për aksionet.

Nëse e konsideroni investimin paksa të rrezikshëm për shkak të ndryshimeve të ardhshme të udhëheqjes në Netflix, mund të vendosni të mbrojtni investimin tuaj. Ju blini një kontratë opsioni që ju lejon të shisni aksione me 85 € brenda një periudhe të caktuar (nëntë muaj për shembull). Ju gjithashtu paguani 120 € për kontratën. 

Rezulton se keni pasur të drejtë. Ndryshimi në udhëheqje bëri që çmimi i aksioneve Netflix të bjerë në 40 € për aksion pesë muaj më vonë. Investimi juaj tani vlen vetëm 2,000 € me një humbje prej 3,000 €. Sidoqoftë, për shkak se keni vendosur të blini kontratën e opsionit, ju mund t'i shisni aksionet me 85 € për aksion për një total prej 4,250 €.

Humbja juaj përfundimtare është 750 € plus 120 € që keni paguar për kontratën e opsioneve të vendosjes. Kjo e çon totalin në 870 €, që është 2,130 € më pak se 3,000 € që do të kishit humbur ndryshe.

Përhap mbrojtjen

Kur bëhet fjalë për indekset e tregtimit, rënie më të vogla të çmimit ndodhin shpesh dhe ato mund të jenë të vështira për t'u parashikuar. Nëse strategjitë tuaja tregtare përqendrohen në këto instrumente, mund të jetë një ide e mirë të përdorni një strategji të përhapjes së ariut për mbrojtje.

Ju mund ta bëni këtë duke blerë së pari një stendë që ka një çmim më të lartë goditjeje. Pas kësaj ju duhet të shisni një stendë me një çmim më të ulët, por me të njëjtën datë skadimi. Kjo metodë ju lejon të keni një shkallë të mbrojtjes së çmimit të barabartë me diferencën midis dy çmimeve të goditjes, sipas lëvizjeve të çmimeve të indeksit në fjalë.

Rreziqet mbrojtëse

 Edhe pse mbrojtja përdoret për të minimizuar (ose shpresojmë të eleminojë plotësisht) rrezikun, duhet të dini që secila metodë mbrojtëse mbart me vete rreziqet e veta. Siç u përmend më herët, mbrojtja është rrallë e përsosur dhe nuk mund të garantojë tregtimin e suksesshëm ose zbutjen e humbjeve.

Sidoqoftë, mbrojtja është akoma më shpesh sesa një mënyrë e shkëlqyeshme për të zvogëluar rreziqet tuaja tregtare dhe, për sa kohë që mbani në mendje të gjitha pro dhe kundër, ju mund ta përdorni atë për të siguruar tregtinë tuaj. Alsoshtë gjithashtu e rëndësishme të mbani në mend se qëllimi kryesor i mbrojtjes nuk është t'ju ndihmojë të rrisni fitimet, por të shmangni humbjet. 

Konkluzion

Mbrojtja është një strategji e zakonshme e përdorur nga tregtarët dhe investitorët për të menaxhuar rrezikun. Rreziku është një element i qenësishëm i investimit, prandaj është e rëndësishme të studioni strategji të ndryshme të menaxhimit të rrezikut të punësuar nga profesioni.Burimet e konsultuara:
 
1. Lusk, V. What is hedging. https://www.wealthsimple.com/en-ca/learn/what-is-hedging
2. Motley Fool Staff. What Is Hedging? https://www.fool.com/knowledge-center/what-is-hedging.aspx (2016)
3. Downey, L. Hedge. https://www.investopedia.com/terms/h/hedge.asp (2021)
 

LimitPrime © 2021

Nisni të investoni dhe
fitoni që sot! 

Categories

A ju duhet ndihmë e personalizuar?

LEXONI ARTIKUJ TË TJERË INTERESANT

Si të njohim një ndryshim të trendit?

"Si mund ta njoh një ndryshim të trendit?" është një nga pyetjet më të zakonshme që marrim nga klientët tanë me përvojë.Përmbysjet e tr...

Lexo Më Shumë
Oshilatori Stokastik si tregues tregtar

Çfarë është një oshilator stokastik?Analisti teknik George C. Lane krijoi Oshilatori Stokastik në vitet 1950. Është një tregues i momen...

Lexo Më Shumë
Si të tregtoni një short squeeze?

Kur çmimi i një aksioni rritet shpejt, shitësit short  duhet të dalin nga pozicionet e tyre sa më shpejt të jetë e mundur ose përndrysh...

Lexo Më Shumë