Analiza Ditore

14.01.2021

Lajmet kryesore

Evropë

Deklaratat e Christine Lagarde, Presidente e Bankës Qendrore Evropiane (BQE), ishin të rëndësishme për tregjet. Lagarde tha se ata mund të rregullojnë Programin Pandemik të Blerjes së Urgjencës (PEPP) nëse është e nevojshme, të monitorojnë lëvizjet e kursit të këmbimit edhe pse banka nuk ka asnjë objektiv të kursit të këmbimit dhe do të jetë i kujdesshëm në lidhje me ndikimin që kursi i këmbimit do të ketë në çmimet. François Villeroy de Galhau, një anëtar i Këshillit Drejtues të BQE, tha se ata do të vazhdojnë kushtet monetare që mbështesin tregun për aq kohë sa është e nevojshme, si dhe do të monitorojnë efektet negative të euros, e cila po merr vlerë.

Ndërkohë, Ministri gjerman i Shëndetësisë Jens Spahn tha se njerëzit ishin më pak të bindur me masat krahasuar me kufizimet e fundit dhe se nuk ishte e mundur të hiqeshin të gjitha kufizimet në fillim të shkurtit, duke shtuar se nuk do të kishte vaksinim të detyrueshëm në Gjermani. Nga ana tjetër, Ministri Italian i Shëndetësisë Roberto Speranza tha se gjendja e jashtëzakonshme e vendosur për të parandaluar shpërthimin e Coronavirus në vend do të zgjatet deri në fund të Prillit. Përveç kësaj, deklarata e Parlamentit Evropian tha se Johnson & Johnson po shqyrtonte disa të dhëna për vaksinën e saj dhe se një aplikim i miratimit të përdorimit përfundimtar mund të dorëzohej në fund të shkurtit. Sipas Eurostat, prodhimi industrial në nëntor u rrit 2.5 përqind, mbi pritjet e tregut, i cili ishte 0.2 përqind krahasuar me muajin paraardhës, dhe ishte minus 0.6 përqind pavarësisht pritjeve të tregut prej minus 3.3 përqind nga viti në vit.

SH.B.A

Në SHBA, vota e Dhomës së Përfaqësuesve për të fajësuar Presidentin Donald Trump ishte zhvillimi më i rëndësishëm në rendin e ditës. Klauzola, nën të cilën Trump akuzohet për nxitje të rebelimit, u miratua me 197 vota jo kundër 232 po, ndërsa Senati i SHBA do të mbajë një seancë përfundimtare diku pas 20 janarit. Në anën tjetër, Trump u bëri thirrje mbështetësve të qëndrojnë larg dhuna, duke thënë se ata ishin duke punuar për të siguruar transferimin e autoritetit ishte joverbues. Ndërkohë, Qendra Amerikane për Kontrollin dhe Parandalimin e Sëmundjeve (CDC) njoftoi se të gjithë pasagjerët e linjave ajrore, përfshirë qytetarët e SHBA, do të kërkohet për një test negativ të koronavirusit, sipas rregullit, i cili do të zbatohet nga 26 Janar.

Përveç kësaj, Presidenti i Fed Louis St. James James Bullard tha se një kërcim në ekonomi është i mundur me vaksinat, dollari do të ruajë aftësinë e tij për të rezervuar para dhe kaosi që pasoi në Kongres nuk ka ndonjë ndikim ekonomik. Kur shikohet kalendari makroekonomik, sipas të dhënave nga Departamenti i Punës i SHBA, Indeksi i Çmimeve të Konsumatorit (CPI) krahasuar me muajin e kaluar, ishte në 0.4 përqind në përputhje me pritjet e tregut. IÇK ishte 1.4 përqind në bazë vjetore, mbi pritjet e tregut prej 1.3 përqind. Nga ana tjetër, CPI-ja bazë, përmbushi pritjet e tregut prej 0,1 përqind në bazë mujore dhe 1,6 përqind në bazë vjetore.

Britania e Madhe

Në tregjet britanike, vërejtjet nga kabineti i Kryeministrit Boris Johnson ishin në krye. Boris Johnson tha se ata kishin filluar të shihnin shenja të efekteve të karantinës kombëtare, duke rishikuar vazhdimisht masat dhe se masa shtrënguese shtesë ishin të mundshme. Johnson dëshmoi gjithashtu se karantina kishte dëmtuar punësimin dhe jetesën. Ministri britanik i Shëndetësisë Matt Hancock tha se vaksinat që hynin në vend ishin të mjaftueshme për të synuar programin e vaksinimit dhe se hotelet mund të përdoren për pacientët për shkak të niveleve të larta të okupimit në spital.

Për më tepër, Nadhim Zahawi, Ministri Britanik i ngarkuar me vaksinimin, njoftoi se mësuesit dhe policia do të ishin në radhë pasi të gjithë punonjësit e kujdesit shëndetësor dhe të moshuarit të vaksinohen si përparësi. Ministri i Kabinetit të MB Michael Gove tha se sektori i shitjes me pakicë ishte prekur negativisht nga koronavirusi dhe hapat e qeverisë Franceze. Për më tepër, prodhuesi britanik i vaksinave Astrazeneca tha se kishte një kohë të shkurtër për të siguruar vaksina për 2 milion njerëz në javë në Mbretërinë e Bashkuar dhe ata mbështetën idenë e ndryshimit të gamës së dozave të vaksinave.

Azia

Në sesionin aziatik, masat rajonale të deklaruara ishin kritike. Qeveria japoneze njoftoi se gjendja e jashtëzakonshme e vendosur në 3 rajone në dhe përreth Tokios është zgjeruar në 7 rajone për shkak të faktit se numri i rasteve të koronavirusit nuk është në një trend në rënie. Kryeministri Yoshihide Suga tha se këto lëvizje ishin një hap i domosdoshëm për të kapërcyer situatën e vështirë, ndërsa Ministri i Shëndetësisë Tamura Norihisa tha se situata në të gjithë vendin mbetet serioze. Qeveria kineze njoftoi se 4 rajone, veçanërisht provinca Hubei, janë izoluar, ndërsa rritja e fundit e rasteve është rajonale. Përveç kësaj, Ministri i Jashtëm kinez Zhao Lijian njoftoi se ata do të merrnin masat e nevojshme për të mbrojtur sovranitetin dhe interesat e tyre pasi MB të ndalojë importet e saj në rajonin Xinjiang.

Sipas kalendarit të të dhënave, sipas të dhënave të botuara nga Byroja Kombëtare e Statistikave të Kinës, eksportet në dhjetor tejkaluan pritjet e tregut, duke dhënë një suficit prej 78.17 miliardë dollarësh, ndërsa importet u rritën me 18.1 përqind dhe 6.5 përqind krahasuar me të njëjtën periudhë të një viti më parë. Në shtëpi, agjencia turke e pajisjeve farmaceutike dhe mjekësore ka dhënë miratimin e urgjencës për vaksinën coronavac. Ministri i Shëndetësisë Fahrettin Koca, i cili mori vaksinën e parë pas miratimit, tha se punëtorët shëndetësorë do të vaksinohen nga sot. Kur shikon kalendarin makroekonomik, Instituti i Statistikave të Turqisë (TSI) sipas të dhënave të botuara për muajin Nëntor, shitjet me pakicë u rritën 11.9 përqind krahasuar me muajin e mëparshëm dhe 2.2 përqind mbi bazë vjetore në krahasim me të njëjtën periudhë të një viti më parë, ndërsa prodhimi industrial, me pritjet e tregut prej 9.6 përqind dhe 11.0 përqind.


Indicators

MSCI iShared ETF’s

Msciisharedetfs
MSCI iShared ETF’sDownload Image

Treguesit MSCI ETF janë një masë e performancës së tregut të aksioneve për një rajon të veçantë. Investimet në stock market, ndjekin riskun dhe përfitimet e ETF para se të ndërmarrin veprime kundër rajonit që do të investohet.

Volatility Indices

Volatilityindices
Volatility IndicesDownload Image

Rendimenti në bondet qeveritare përcaktohet duke blerë dhe shitur në tregun sekondar, ndërsa një rendiment i lartë do të thotë që shteti të marrë hua me një normë më të lartë interesi, dhe një rendiment i ulët do të thotë që shteti të marrë hua me një normë më të ulët interesi.


Indeksi amerikan

USIndex

Fakti që politika amerikane është e tensionuar nga boshti azerbajxhanas i Trump po bën presion në rënie të aktiveve të dollarit. Teknikisht, indeksi i dollarit, i cili mban kursin e tij të dobët duke mbajtur afër nën 50.0 për qind linjën e tifozëve, mund të bjerë në 89.70 dhe pastaj 89.40 mbështetje nëse mund të qëndrojë prapa nivelit 90.00. Në përpjekjet e mundshme lart të indeksit, rezistencat 90.65 dhe 90.90 mund të ndiqen.

Suporti90.0089.7089.40
Rezistenca90.6590.9091.20

Palët valutore

EURUSD

Çifti, i cili tregoi një farë rikuperimi duke gjetur mbështetje nga perspektiva e dobët e dollarit, ktheu përsëri drejtimin e tij në kontekstin e zhvlerësimit të euros në deklaratat e Presidentit të BQE Lagarde. Sidoqoftë, nëse çifti mund të thyejë mbështetjen 1.2110 më poshtë, ai mund të ndjekë mbështetjen 1.2080 dhe pastaj të mbështesë 1.2050. Lëvizja e rikuperimit e çiftit nuk duket e mundur të forcohet nëse prirja e vogël në fjalë nuk prishet me rezistencë prej 1.2170 mbi 1.2200.

Suporti1.21101.20801.2050
Rezistenca1.21701.22001.2230

GBPUSD

Ne pamë që çifti ngrihej në mënyrë të vendosur, duke përfunduar lëvizjen e korrigjimit pasi dollari prishi qëndrimin e tij relativisht rezistent. Megjithëse tregon një lehtësim më pas, çifti, të cilin ne presim të ruajmë sjelljen pozitive të çmimeve për sa kohë që mbyllja e tyre është mbi trendin e vogël, mund të gjurmohet në rezistencën prej 1.3680 dhe 1.3720 në tregtimin në favor të Sterling. Mbështetjet 1.3600 dhe 1.3560 do të jenë në ndjekjen tonë për ndryshimet e mundshme të çmimeve që çifti mund të kryejë nën trendin e vogël.

Suporti1.36001.35601.3520
Rezistenca1.36801.37201.3760

USDJPY

Si pjesë e luftës kundër epidemisë Covid-19 në Japoni, humbja e çmimeve të jenit në zgjerimin e fushës së gjendjes së jashtëzakonshme të imponuar ka vënë frenat në rënien e barazisë. Teknikisht, çifti, i cili ngjitet në vijën e kufirit të poshtëm të kanalit të vogël bullish në relaksimin e tyre, mund të rrisë rezistencën prej 104.60 dhe më pas 105.00 nëse mund të lëvizë çmimet e saj mbi rezistencën prej 104.30 në përputhje me parashikimin pozitiv që i jep asaj shenjë. Mbështetjet 103.70 dhe 103.40 mund të monitorohen për tërheqjen e mundshme të çiftit.

Suporti103.70103.40103.00
Rezistenca104.30104.60105.00

Mallrat

XAUUSD

Oreksi i rrezikut të investitorëve është i përzier mes pritjeve të stimulit nga demokratët, mes burimeve të lajmeve të Presidentit aktual Donald Trump në SH.B.A., ndërsa një premium mbi normat e interesit të bonove amerikane vë metalet e çmuara nën presion. Sidoqoftë, nëse malli, i cili mund të relaksohet në përputhje me presionin aktual të shitjes, mund të përfundojë trendin rritës me mbështetjen e vitit 1824, ai gjithashtu mund të rritet në 1808. Në provat lart të mallrave, niveli 1872, i cili është një lëvizje eksponenciale mesatarisht 50 periudha mbi 1856, është në një pozicion të fortë rezistence.

Suporti182418081792
Rezistenca185618721888

USOIL

Në ekonomitë më të mëdha të Azisë, zgjerimi i masave të koronavirusit ka parë presion mbi çmimet e naftës bruto për të shitur. Nëse malli, i cili përfundon vijën pozitive të trendit në përputhje me këtë presion, mund të zbresë gjithashtu nën modelin e trekëndëshit zbritës të vogël në të cilin është përgatitur, ai mund të konfirmojë kthimin e tij dhe të thellojë humbjet e tij për të mbështetur 52.20 dhe më pas 51.50. Rezistencat 53,60 dhe 54,30 mund të ndiqen në lëvizjen e mundshme të rimëkëmbjes së mallit.

Suporti52.2051.5050.80
Rezistenca53.6054.3055.00

XAGUSD

Oreksi i rrezikut të investitorëve në tregjet globale mbeti i pasigurt, ndërsa Silver, një anëtar kryesor i Safe Harbor Group, e kufizoi rimëkëmbjen e tij. Nëse produkti, i cili më pas lirohet dhe kthehet në një parashikim negativ, mund të thyejë mbështetjen 24,90, ai mund të bjerë përsëri në mbështetjen 24,25 prapa 24,60. Rezistencat 25,50 dhe 25,80 mund të monitorohen për sulme të mundshme të çmimeve që malli mund të kryejë.

Suporti24.9024.6024.25
Rezistenca25.5025.8026.15

Treguesit

DAX30

Ne pamë që indeksi DAX30 përfundoi kërkimin e tij afatshkurtër për drejtim, i cili hyri në përputhje me opinionin e përzier në tregjet globale të aksioneve. Teknikisht, nëse indeksi, i cili thyen pykën e vazhdueshme pas një shtrydhje të vogël, mund të tejkalojë rezistencën 14 080 me një çmim të drejtuar pozitiv, ai mund të rrisë rezistencën 14 240 mbi 14 160. Nga ana tjetër, ne nuk do të presim që indeksi të fitojë vëllim përveç nëse prishet linja e trendit që rritet me nivelin 13 920.

Suporti13 92013 84013 760
Rezistenca14 08014 16014 240

SP500

Indeksi SP500, i cili drejton tregjet globale të aksioneve ndërsa politika e Sh.B.A-së për fajësimin e Trump nxehet, ka hyrë në trazira. Sidomos në nivelin 61.8 përqind Linja e trendit zbehet mbi indeksin, megjithëse është e vështirë të gjesh një drejtim afatshkurtër, atëherë presioni i blerjes në çmimin e tyre mund të kryejë me nivelin rekord të lartë të 3 833 TEST 3 856 dhe më pas niveli 3 880 mund të ndjekë . 3 800 dhe 3 778 mbështetëse mund të ndiqen nëse indeksi lehtësohet në linjën e trendit në fjalë.

Suporti3 8003 7783 756
Rezistenca3 8333 8563 880

Cryptos

BTCUSD

Ne shikonim se kriptomonedha kryesore, e cila u tërhoq me realizimet e fitimit me të cilat u përball, mori kontrollin e humbjeve të saj në një linjë të trendit në rritje. Duke vazhduar trendin e saj të çmimeve, Bitcoin, i cili tregon se kursi i blerësit ruhet, mund të provojë rezistencën prej 39 700 mbi 41 000 nëse mund të tejkalojë me forcë rezistencën prej 38 500. Për lëvizjet e mundshme në rënie të Bitcoin, 36 000 dhe 34 800 mbështet do të jetë në radarin tonë.

Suporti36 00034 80033 600
Rezistenca38 50039 70041 000

LLOGARI DEMO FALAS

Praktikoni pa rrezik me paratë virtuale
Urime. Aplikimi juaj ështe marrë
Gabim, provoni përseri. Aplikimi juaj nuk është marrë.