Kako trgovati kriptovalutama?

Kako trgovati kriptovalutama?
Kriptovalute postaju sve popularnije i malo je vjerovatno da će se rast interesovanja uskoro zaustaviti. Mnoge kompanije ih dodaju kao načine plaćanja i razvijaju sopstvene kriptovalute, što povećava popularnost i kompanija i kripto industrije.

U ovom članku ćemo razmotriti šta su kriptovalute, kako funkcionišu i kako možete profitirati trgujući s njima.
 

Šta su kriptovalute?

Kriptovaluta je digitalna valuta koja se zasniva na "blockchain" tehnologiji i obezbijeđena je kriptografijom. "Blockchain" je u osnovi decentralizovani, distribuirani registar koji bilježi informacije o digitalnim sredstvima i transakcijama i skladišti ih u digitalne blokove. Puna kopija registra prisutna je na svim uređajima povezanim na mrežu, tako da ne postoji nijedna pojedinačna tačka koja bi mogla dovesti do kolapsa, što je čest problem sa centralizovanim sistemima.

Ove karakteristike su najveća prednost kriptovaluta, jer ih čine vrlo teškim za falsifikovanje ili dvostruko trošenje. Takođe ih čini otpornim na bilo kakve vladine manipulacije ili intervencije, što je jedan od glavnih razloga njihove popularnosti zbog rastućeg nepovjerenja u trenutni finansijski sistem.

Kako se novčići kreiraju?

Jedan od načina da se proizvedu ili „iskopaju“ ti digitalni blokovi i postigne konsenzus oko toga koje su transakcije stvarne, a koje ne, jeste korišćenje električne energije i računarske snage procesora. Ovaj konsenzus algoritam naziva se „proof of work“ i rudari dobijaju novoproizvedene kovanice kao nagradu za rudarenje.

Međutim, "proof of work" je žestoko kritikovan zbog velike potrošnje energije i nemogućnosti kažnjavanja rudara koji pokušavaju da lažne blokove ubace u mrežu.

Ova situacija dovela je do razvoja takozvanog algoritma za konsenzus „proof of stake“. Umjesto da ulažu u skupi hardver i električnu energiju, "proof of stake" učesnici ulažu u sam token, tako što izdvajaju određeni iznos kao zalog. Na osnovu iznosa zaloga, mreža nasumično bira nekoga ko će izgraditi sljedeći blok.

Ako izabrani graditelj bloka stvori fer, važeći blok, tada će dobiti nagradu u vidu novih kovanica. Ako je graditelj blokova neiskren, izgubiće kolateral, što mu smanjuje mogućnost da učestvuje u budućim "proof of stake" krugovima.

Obje metode za stvaranje novih kovanica se široko koriste, i iako se mnogi kripto projekti prebacuju na "proof of stake", "proof of work" i dalje koriste mnogi projekti, poput bitkoina. Iako su ovo primarni konsenzus algoritmi, stalno se predlažu i testiraju novi, tako da ćemo u budućnosti vjerovatno vidjeti nova rješenja za postojeće probleme.Ali, ovo nisu jedine metode za dolaženje do kriptovaluta ili zarađivanje novca na ovom tržištu.
 

CFD trgovanje kriptovalutama

Pored rudarenja, drugi način dobijanja kriptovaluta je njihova kupovina putem berze kriptovaluta ili "peer-to-peer" mreže.

Iako trgovci definitivno mogu ostvariti zaradu kupujući kriptovalute kada cijena opadne i drže ih dok eventualno ne porastu, može proći mnogo vremena dok se to ne dogodi. Opcije za trgovanju su takođe vrlo ograničene, jer nije moguće šortovati ili trgovati sa leveridžom kada je u pitanju redovno kripto trgovanje. Da ne pominjemo potencijalne bezbjednosne probleme oko kripto berzi i novčanika, gdje možete izgubiti sve preko noći u slučaju hakovanja.

Tako dolazimo do CFD trgovanja sa kriptovalutama. CFD trgovanje dozvoljava trgovcima da zarađuju novac tako što će predvidjeti da li će cijena kriptovalute rasti ili padati i omogućava im da koriste leveridž da znatno povećaju svoj dobitak. Problemi sa bezbjednošću su takođe ublaženi, jer je novac na sigurnom kod brokerske kuće, a kripto se ne nalazi na berzi ili u novčaniku, tako da nema šanse da bude hakovan.
 

Zaključak

Kriptovalute su uzbudljivo novo investiciono sredstvo čija nestabilnost može biti odlična prilika za stvaranje profita. Međutim, to takođe znači da su rizici veći, pa morate biti oprezni u šta ulažete i kombinovati fundamentalnu i tehničku analizu kako biste pravilno predvidjeli kretanja na tržištu.

Postoji mnogo načina za investiranje na ovom tržištu, ali jedan od najboljih je CFD trgovina kriptovalutama jer vam omogućava da zaradite bez obzira da li tržište ide gore ili dolje.
 

Konsultovani izvori: 

1. Febrero P. What is cryptocurrency CFD trading? - Coin Rivet. 20 Mar 2019 [cited 16 Jun 2021]. Available: https://coinrivet.com/guides/what-is-cryptocurrency-trading/what-is-cryptocurrency-cfd-trading/
2. McNamara R. How to Trade Cryptocurrency. 18 Feb 2021 [cited 16 Jun 2021]. Available: https://www.benzinga.com/money/how-to-trade-cryptocurrency/
3. Ashford K. What Is Cryptocurrency? Forbes Magazine. 2020 [cited 16 Jun 2021]. Available: https://www.forbes.com/advisor/investing/what-is-cryptocurrency/
4. Frankenfield J. Cryptocurrency. 25 May 2021 [cited 16 Jun 2021]. Available: https://www.investopedia.com/terms/c/cryptocurrency.asp

LimitPrime © 2022

Započnite sa investiranjem i
ostvarite profit već danas! 

Categories

Da li Vam treba personalizovana pomoć?

PROČITAJTE JOŠ ZANIMLJIVIH ČLANAKA

Elektronska Valuta VS. Kriptovaluta

Elektronska valuta je nematerijalni novac koji postoji na vašem bankovnom računu i može se koristiti za različita plaćanja. U suštini,...

Saznajte Više
Sa kojim kriptovalutama treba da trgujem?

Danas u svijetu postoji preko 5.000 kriptovaluta, sve sa svojim projektima i ciljevima. Ako se stvaranje kriptovaluta nastavi ovim temp...

Saznajte Više
Kako Obaviti CFD Trgovinu?

CFD (eng. “Contract for Difference”, odnosno ugovor o razlici) predstavlja specifičan finansijski instrument koji je izveden iz proizvo...

Saznajte Više