Sa kojim kriptovalutama treba da trgujem?

Sa kojim kriptovalutama treba da trgujem?

Danas u svijetu postoji preko 5.000 kriptovaluta, sve sa svojim projektima i ciljevima. Ako se stvaranje kriptovaluta nastavi ovim tempom, uskoro ćemo zaboraviti kako je svijet funkcionisao prije njih.

Investitori su obično usredsređeni na prvih dvadeset kriptovaluta, a ovdje smo izdvojili četiri od njih: Bitcoin, Ether, Bitcoin Cash i Ripple. 

Bitcoin

Prva kreirana kriptovaluta je Bitcoin. Pokrenuta je davne 2008. godine, na početku globalne ekonomske krize. Iako je tvorac Bitcoin-a nepoznat, vjeruje se da je to Japanac po imenu Satoshi Nakamoto.

Ova kriptovaluta je prva na listi po cijeni i po tržišnoj kapitalizaciji, koja se izračunava množenjem cijene i ponude i predstavlja ukupnu tržišnu vrijednost kriptovalute koja cirkuliše u ponudi. Tržišna kapitalizacija Bitcoin-a (BTC) je nevjerovatnih 717.799.576.621 USD. 

Glavna funkcija Bitcoin-a je novčana transakcija. To znači da možete da kupujete proizvode i usluge pomoću Bitcoin-a, plus da Bitcoin šaljete na drugi račun, što je poznato kao “peer-to-peer” transakcija. U jednoj rečenici, Bitcoin je „mreža konsenzusa koja omogućava novi sistem plaćanja i potpuno digitalni novac“. 

Kako Bitcoin ima najdužu istoriju, dosta je zastupljen u raznim industrijama. Pomoću Bitcoin-a možete kupiti kuću, platiti odmor, kupiti / iznajmiti automobil, kupiti knjigu ili jednostavno kupiti sendvič. Još jedna važna upotreba Bitcoin-a je ta što ga možete koristiti za kupovinu drugih kriptovaluta. Kao što vidite, njegova upotreba je zaista široka. 

Ono što je, takođe, zanimljivo je da je tokom godina Bitcoin napravio ogromne promjene u finansijskom i bankarskom sistemu. To ne samo da je uticalo na način njihovog poslovanja, već neki stručnjaci vjeruju da Bitcoin predstavlja prijetnju za opstanak finansijskih institucija. 
 

Ether

Odmah nakon Bitcoin-a, dolazi Ether. Ether (ETH) je 2015. godine pokrenuo mladi programer Vitalik Buterin. To je druga najveća kriptovaluta po tržišnoj kapitalizaciji (296.449.685.992 dolara). 

Ethereum, tehnologija zasnovana na zajednici, stoji iza kriptovalute Ether. Iako su i Ether i Bitcoin kriptovalute kreirane na softverskoj platformi koja se zasniva na “blockchain-u” , Ether se po, nekim stavkama, razlikuje od Bitcoin-a. Glavna prednost Ethereum-a je što se može programirati. Tako ga možete koristiti za stvaranje mnogih različitih digitalnih sredstava. Drugim riječima, vizija Ethereum-a je stvaranje tržišta na kojem novčane transakcije, komunikacija, igre i aplikacije funkcionišu direktno, bez uključivanja trećih strana. Mnogi programeri širom svijeta, koji vjeruju u ovaj softver, svakodnevno rade na njegovom poboljšanju. Ako imate Ether, Ethereum-ov token, možete ga koristiti za:

  • poboljšanje razvoja decentralizovanih aplikacija, takozvanih „dapps“, 
  • “dapps” (postoje “dapps” u igrama, društvenim mrežama, finansijskim sistemima itd.),
  • kupovinu proizvoda i usluga ili
  • slanje novca na nečiji račun. 


Bitcoin Cash

Bitcoin Cash drži 12. mjesto po tržišnoj kapitalizaciji, koja iznosi 13.103.630.775 USD. Kreiran je 2017. godine kao “altcoin” (u svijetu kriptovaluta koriste se i izrazi „spin-off“ i „strand“). 

Nezadovoljni malom veličinom “blockchain-ova” na kojima je Bitcoin radio, okupila se grupa investitora, aktivista Bitcoin-a, preduzetnika, programera i rudara koji su stvorili kriptovalutu sa većom veličinom bloka koji omogućava veći kapacitet transakcija i poboljšava prilagodljivost. Pokrenut je Bitcoin Cash (BCH). 

Glavne prednosti Bitcoin Cash-a u odnosu na Bitcoin su brži proces transakcija i niže naknade, iako se iste mogu promijeniti u budućnosti.

Fiksna ponuda Bitcoin Cash-a, kao i Bitcoin-a, iznosi 21 milion novčića. To znači da kada se dostigne ovaj broj, novčića (coins) više neće biti u ponudi. Ponuda je do sada dostigla nivo od 89,28% njenog ukupnog kapaciteta. Stoga, imajući ovo u vidu, možda biste trebali da razmislite o trgovini ove kriptovalute. 


Ripple 

Ripple kompaniju su 2012. godine osnovali Chris Larsen i Jed McCaleb. Kompanija je kreirala svoju valutu, XRP, kao efikasniju alternativu digitalnom novcu i postojećim platformama za monetarno plaćanje. XRP je valuta sa tržišnom kapitalizacijom od 41.427.674.888 USD i zauzima 6. mjesto.

Tehnologija ove platforme je posvećena ubrzanju platnih transakcija i poboljšanju finansijskih sistema. Cilj ovog projekta je izgradnja inkluzivnijeg finansijskog sistema koji će pružiti bolje finansijske usluge. Iako je XRP već izrudaren, za obavljanje transakcija na platformi možete koristiti bilo koju drugu valutu.

Zbog svoje ideje i rasprostranjenosti, velike banke, institucije i finansijske službe posluju uz pomoć Ripple-a i XRP-a.

Zanimljivost vezana za Ripple je ta što troši manje energije i na taj način promoviše održivost, u odnosu na druge velike projekte na ovom tržištu.


Zaključak

Kriptovalute postaju moćnije svakog dana, i to sa dobrim razlogom. 

U odnosu na vaše želje i potrebe, možete odlučiti da investirate u razne kriptovalute i njihove projekte. 

Bitcoin je najveći, najpopularniji i sa najdužom istorijom. Uglavnom se koristi za platne transakcije širom svijeta i u brojnim preduzećima. 

Ether je novčić Ethereum-ove platforme za razvoj decentralizovanih aplikacija i kupovinu.

Bitcoin Cash je “altcoin” Bitcoin-a i za sada ima veći kapacitet i brzinu od Bitcoin-a.

Ideja kompanije Ripple je da napravi izuzetan finansijski sistem za banke, institucije i redovne korisnike, tako da se transakcije između strana obavljaju u najkraćem mogućem roku. 


Napomena: Svi brojevi prikazani u ovom članku su promenljivi i uzeti su u trenutku pisanja.

 

Sources Consulted 

1. Peer-to-Peer Electronic Cash. [cited 16 Jun 2021]. Available: https://bitcoincash.org/
2. Ethereum 101 - CoinDesk. CoinDesk; [cited 16 Jun 2021]. Available: https://www.coindesk.com/learn/ethereum-101/what-is-ethereum
3. What is Ethereum? [cited 16 Jun 2021]. Available: https://ethereum.org/en/what-is-ethereum/
4. Bitcoin - Open source P2P money. [cited 16 Jun 2021]. Available: https://bitcoin.org/en/
5. Cryptocurrency Prices, Charts And Market Capitalizations. [cited 16 Jun 2021]. Available: https://coinmarketcap.com/
6. Wikipedia contributors. Bitcoin Cash. In: Wikipedia, The Free Encyclopedia [Internet]. 1 Jun 2021 [cited 16 Jun 2021]. Available: https://en.wikipedia.org/w/index.php?title=Bitcoin_Cash&oldid=1026321783
7. Frankenfield J. Bitcoin Cash. 19 May 2021 [cited 16 Jun 2021]. Available: https://www.investopedia.com/terms/b/bitcoin-cash.asp
8. Frankenfield J. Ripple. 4 Jun 2021 [cited 16 Jun 2021]. Available: https://www.investopedia.com/terms/r/ripple-cryptocurrency.asp

LimitPrime © 2022

Započnite sa investiranjem i
ostvarite profit već danas! 

Categories

Da li Vam treba personalizovana pomoć?

PROČITAJTE JOŠ ZANIMLJIVIH ČLANAKA

Elektronska Valuta VS. Kriptovaluta

Elektronska valuta je nematerijalni novac koji postoji na vašem bankovnom računu i može se koristiti za različita plaćanja. U suštini,...

Saznajte Više
Kako trgovati kriptovalutama?

Kriptovalute postaju sve popularnije i malo je vjerovatno da će se rast interesovanja uskoro zaustaviti. Mnoge kompanije ih dodaju kao...

Saznajte Više
Kako Obaviti CFD Trgovinu?

CFD (eng. “Contract for Difference”, odnosno ugovor o razlici) predstavlja specifičan finansijski instrument koji je izveden iz proizvo...

Saznajte Više