Facebook-ov pad

11.10.2021
Facebook-ov pad

Društvene mreže predstavljaju simbol modernog doba i diktiraju trendove u privatnom i poslovnom životu savremenog čovjeka. Uvijek su na jedan klik od nas i neizostavan su dio svakodnevnih aktivnosti. A šta se dešava kad odjednom nestanu, imali smo priliku da saznamo prošle sedmice.

Naime, Facebook, Instagram i WhatsApp prestali su da rade u ponedeljak na samo 7 sati izazivajući pometnju u cijelom svijetu. Ironično, kompanija Facebook, koja je vlasnik svih pomenutih aplikacija, bila je primorana da svoje saopštenje objavi na konkurentskoj društvenoj mreži Twitter. U ovom obraćanju objavili su da imaju poteškoća, iako u startu ne priznajući da je u pitanju problem globalnih razmjera.
 

Zašto se pad dogodio?

Jednostavno rečeno, to se dogodilo jer se Internet sastoji od stotina hiljada manjih međusobno povezanih mreža. Velike kompanije poput Facebook-a imaju svoje mreže poznate i kao autonomni sistemi, pa čak i ako samo jedan od ovih sistema prestane da komunicira sa širim internetom, dolazi do pada.

Upravo se ova situacija i dogodila izazivajući najveći prekid u istoriji društvenih mreža. U toku samo nekoliko sati prijavljeno je više od 10 miliona problema, što predsavlja najveći broj ikada zabilježen.

Ovaj pad imao je snažan efekat na pojedince i preduzeća širom svijeta. Za mnoge je gubitak pristupa uslugama Facebook-a bila samo neugodnost. Ali za mala preduzeća bez drugih pouzdanih načina komunikacije sa kupcima, to je mogao biti ozbiljan problem. 

Ono što je sigurno je da je pad drustvenih mreža prouzrokovao štetu mnogima, ali i pružio mogućnost za potencijalnu zaradu na finansijskim tržistima a u nastavku teksta saznajte na koji način! 

Koji su efekti pada?

Pad je značio da se oglasi nisu prikazivali više od šest sati na Facebook-ovim platformama za reklamiranje. Ovo je dovelo do smanjenje prihoda i cijene akcija kompanije. 

Događaj je smanjio tržišnu vrijednost giganta društvenih medija. Facebook akcije su u ponedeljak pale za skoro 5%, a kompanija je u jednom danu izgubila više od 47 milijardi dolara, kao što možete vidjeti na našem infografiku.

Ovaj udarac po reputaciju Facebook-a dolazi u teškom trenutku. Kompanija se u prethodnom periodu našla pod kontrolom regulatora širom svijeta zbog načina na koji reaguje na pitanja, kao što su dezinformacije, govor mržnje i upravljanje korisničkim podacima.

Neto bogatstvo suosnivača i izvršnog direktora Marka Zuckerberga takođe se smanjilo ove sedmice za oko 4 milijarde dolara. Procjenjuje se da bogatstvo pete najbogatije osobe na svijetu sada iznosi 124 milijarde dolara.

Iako je prekid imao negativan uticaj na kompaniju, cijena akcija je kasnije u toku nedelje, krenula uzlaznom putanjom i nastavlja da raste. Međutim, strah da se ova situacija može ponoviti i dalje ostaje i vjerovatno će investitori još neko vrijeme biti na oprezu.

LimitPrime © 2021

Categories

Leave comments

PROČITAJTE JOŠ ZANIMLJIVIH ČLANAKA

Bitcoin City - Budućnost Življenja i Investiranja

U prošlosti su se gradovi uglavnom razvijali slučajno. Nastajali bi na pogodnim lokacijama ili blizu resursa neophodnih za život i plan...

Saznajte Više
Nvidia Q3 rezultati

Nvidia je objavila svoju zaradu u trećem kvartalu koja je nadmašila sva očekivanja analitičara. Najneverovatniji rezultat bio je poras...

Saznajte Više
Da li je Bitcoin sigurna luka za investitore?

U vremenu kada većina centralnih banaka u svijetu „štampa“ svjež novac i “upumpava” ga u sistem kako bi se obezbijedila neophodna likvi...

Saznajte Više

Before you go, book a
free call with our agent

Ask all of your trading questions and get answers right away.