Dnevne Analize

09.04.2021

Novosti sa tržišta

Evropa


U pogledu cijena evra, važan je zapisnik sa sastanka monetarne politike Evropske centralne banke (ECB) koji se održao 10-go i 11-og marta. Prema zapisniku, konstatovano je da je važno dati poruku da će se novčani podsticaji nastaviti onoliko dugo koliko je potrebno, da u privredi ne postoji mogućnost pregrijavanja i da je porast zabilježen u prinosima obveznica ograničen. Predsjednica ECB, Christine Lagarde, izjavila je da će pandemija i dalje vršiti pritisak na rast, ali da se dugoročni rizici smanjuju i da neće koristiti cjelokupan program kupovine imovine ako se zadrže povoljni finansijski uslovi. Pored toga, glavni ekonomista ECB, Philip Lane, rekao je da se moraju održavati povoljni finansijski uslovi i da ih monetarna politika treba približiti cilju vezanom za inflaciju. Član Izvršnog savjeta ECB, Klaas Knot, rekao je da treba izbjegavati rano pooštravanje finansijskih uslova i ne želi da se uskoro povećaju prinosi na obveznice. Drugi član, Olli Rehn, rekao da postoji rizik od niske inflacije, da se očekuje ekonomski oporavak u drugoj polovini godine i da je važno nastaviti podržavajuću monetarnu politiku. U međuvremenu, Robert Holzman, član Upravnog savjeta ECB, rekao je da se nada da će ECB uspjeti da smanji kupovinu imovine na svom junskom sastanku i da se ne očekuje da se inflatorna očekivanja u SAD prenesu na EU. S druge strane, njemačka vlada je najavila da će voditi razgovore sa Rusijom o dobijanju vakcine Sputnik V. Premijer Mario Dragi rekao je da će nove mjere podsticaja iznositi više od 32 milijarde evra. Gledajući agendu podataka, prema podacima Evropskog zavoda za statistiku (Eurostat), indeks proizvođačkih cijena (PPI) u februaru je bio 0,5 odsto ispod tržišnih očekivanja, što je 0,6 odsto u odnosu na prethodni mjesec, i 1,5 odsto iznad tržišnih očekivanja, što je na godišnjem nivou iznosilo 1,4 odsto.

SAD


Na američkim tržištima značaj izjava američke Centralne banke (FED) bio je značajan. Predsjedavajući FED-a, Jerome Povell, izjavio je da su se oni, uglavnom, više fokusirali na kratkoročne mjere i da će FED dovršiti svoj posao i vratiti ekonomiju na pravi put. Dodao je još i to da ne očekuje stabilan rast inflacije, da će kamate rasti privremeno u trenutnom okruženju, kao i da imaju alate za ograničavanje inflacije. Pored toga, Povell je rekao da su zabrinuti što pandemija pogađa radnike sa niskim primanjima, pa zbog toga treba nastaviti sa podržavajućom ekonomijom. Predsjednik St. Louis FED-a, James Bullard, izjavio je da je FED čekao da se epidemija završi, ali da nije promijenio strategiju zbog činjenice da se ova situacija do sada nije dogodila i da su bili oprezni da prerano ne povuku podršku. S druge strane, predsjednik FED-a Mineapolisa, Neel Kashkari, izjavio je da su varijacije virusa najveća prijetnja za ekonomski oporavak. S druge strane, američka ministarka finansija, Janet Iellen, rekla je da velike ekonomije treba da izbjegnu rano povlačenje finansijske podrške i pokušaju da pruže ozbiljnu novu podršku, dok su Sjedinjene Države podržale povećanje posebnih prava povlačenja sredstava (SDR) Međunarodnog monetarnog fonda za 650 milijardi dolara. Pored toga, američko Ministarstvo trgovine objavilo je da je na spisak sankcija stavilo 7 kineskih kompanija s obrazloženjem da imaju veze sa kineskom vojskom. Gledajući agendu podataka, prema podacima koje je nedeljno objavljivalo Ministarstvo rada SAD-a, prijave za naknade za nezaposlene premašile su tržišna očekivanja od 680 hiljada i iznosile su 744 hiljade.

Britanija

  Dnevni red u Britaniji bili su događaji u Sjevernoj Irskoj. Kako događaji između lojalista i nacionalista u Sjevernoj Irskoj rastu, britanski premijer, Boris Johnson, izjavio je da je način za rešavanje razlika dijalog, a ne nasilje. Irski ministar spoljnih poslova, Simon Covenei, primijetio je da bi incidenti trebalo da se okončaju bez gubitaka života i da žele da odgovore fleksibilnim sporazumima za one koji nisu zadovoljni Brexit protokolom. S druge strane, Brandon Levis, član parlamenta u Velikoj Britaniji, izjavio je da sve stranke u Sjevernoj Irskoj moraju zajedno da rade na rešavanju tenzija i da će učiniti sve da naprave konstruktivnije pregovore. S druge strane, britanski ministar zdravlja, Matt Hancock, izjavio je da, kao Vlada, ne šalju vakcine u inostranstvo i da idu ka cilju vakcinacije svih odraslih do kraja jula. Gledajući makroekonomski kalendar, prema podacima globalnog dobavljača informacija sa sjedištem u Londonu, IHS Markit, indeks menadžera građevinske nabavke (PMI) u martu je iznosio 61,7, iznad tržišnih očekivanja od 54,6.

Azija

  Izvještaji o vijestima za Kinu i Japan bili su na radaru tržišta tokom azijske sesije. Kineski potpredsjednik vlade, Liu He, rekao je da će kurs juana održati stabilnim na fer i uravnoteženom nivou. Kinesko Ministarstvo trgovine reklo je da se međunarodna trgovina Kine i dalje nosi sa neizvijesnostima, a da od marta potrošnja nastavlja sa oporavkom. U međuvremenu, Kinesko udruženje vakcina izvijestilo je da je cilj proizvodnje vakcina za 2022. godinu 5 milijardi doza i da imaju za cilj da vakcinišu 70 odsto stanovništva do kraja godine. Kada se posmatra makroekonomski kalendar, Nacionalni zavod za statistiku Kine (NBS), prema podacima objavljenim u martu, indeksom potrošačkih cijena, u poređenju sa prethodnim mjesecom, ispod tržišnih očekivanja od minus 0,4 odsto do minus 0,5 odsto na godišnje, dok je 0,3% tržišnih očekivanja od 0,4%. Pored toga, PPI je bio 4,4 procenta iznad tržišnih očekivanja, u odnosu na 3,5 procenata godinu ranije. S druge strane, japanski premijer, Ioshihide Suga, rekao je da će se u Tokiju preduzeti oštrije mjere i da se za više regiona ocjenjuju stroge mere, dok je u saopštenju japanske Vlade rečeno da je ekonomija u teškoj situaciji zbog epidemije, ali nastavlja da se oporavlja.


Indikatori

MSCI iShared ETF’s

Msciisharedetfs
MSCI iShared ETF’sDownload Image

  MSCI ETF indeksi su mjera berzanskih performansi za određeni region. Fondovi kojima se trguje na berzi prate povraćaj ETF-a i mjere rizike prije nego što preduzmu mjere u regionu u koji se investira.

Volatility Indices

Volatilityindices
Volatility IndicesDownload Image


VIX, poznat i kao indeks straha, izračunava se na osnovu razlike između kupovnih i prodajnih cijena opcionih ugovora gdje su akcije u indeksu S & P500 osnovna imovina. Ako je vrijednost indeksa ispod 10 poena, to znači da na tržištima vlada optimizam, a investitori su nestrpljivi da rizikuju, pesimizam počinje blago da raste čak i ako se smatra normalnim rasponom kada je u rasponu od 10 - 20. Kada se VIX kreće u rasponu od 20 - 30, to znači da je stres na tržištima počeo. Ocjena od preko 30 znači da je želja investitora za preuzimanjem rizika pod pritiskom i da će cijene imovine varirati.


Američki Indeks

USIndex

  Reakcije na američke obveznice, koje su porasle na najviši nivo tokom perioda pandemije, vrše pritisak na indeks, depresirajući dolar na tržištima. Ako indeks, koji je krenuo u korekciju kretanjem, razbijanjem manjeg porasta klina formiranog ovim pritiskom, može pritiskom da prekine podršku od 91,90, Fibonači može da testira vrijednost 50-postotne linije za praćenje, na nivou 91,60. U mogućim kretanjima indeksa nagore može se uočiti otpor od 92,70 iznad nivoa 92,40.

Podrška91.9091.6091.25
Otpor92.4092.7093.00

Valutni Parovi

EURUSD

  U paritetu, oporavak, koji je započeo vijestima koje su se ogledale na tržištima da bi više od 55 procenata ukupne populacije moglo da se vakciniše do kraja juna u najvećim zemljama regiona, nastavlja se zapisnicima ECB i objavljivanjem podataka za region. Tehnički gledano, paritet, koji teži da nadoknadi svoje gubitke razbijanjem silazne klinaste formacije, može se oporaviti do nivoa od 1,1965, a zatim i do 1,2000 ako može preći preko nivoa otpora od 1,1930. Nivoi podrške od 1.1870 i 1.1835 ostaju važni nivoi u oporavku para.

Podrška1.18701.18351.1800
Otpor1.19301.19651.2000
RegionMeeting DateActionCurrent Interest Rate
11.04.2021
11.04.2021
11.04.2021
11.04.2021
11.04.2021
11.04.2021

GBPUSD

  Zbog vakcinacije više od polovine stanovništva u Velikoj Britaniji, sa očekivanjima da će se ekonomija vratiti u predpandemijski period ranije od razvijenih zemalja, sterling nastavlja da održava svoj atraktivan izgled pronalazeći podršku zbog gubitka moći dolara. Tehnički gledano, paritet, zadržavajući glavni trend rasta u njegovom popuštanju, može se usredsrediti na nivo otpora 1.3915 ako može da probije gornju graničnu liniju manjeg klina nivoom 1.3860 iznad 1.3800. S druge strane, sve dok par ne prekine liniju trenda trajnim zatvaranjem, ne čini se mogućim da se trajni preokreti ojačaju. Međutim, u ovom mogućem scenariju, nivoi podrške od  1.3680 i 1.3620 mogu biti na dnevnom redu.

Podrška1.36801.36201.3565
Otpor1.38001.38601.3915

USDJPY

  Na globalnim tržištima japanski jen naglo pada u paritetu nakon oporavka koji je započeo u sigurnom utočištu. Ako par probije rastuću liniju trenda i pređe u negativnu zonu, može povući dobitak do 108,70 nivoa podrške ako može da se nađe iza 109,00 nivoa podrške. Manja linija trenda je u ključnoj poziciji, jer par može započeti pokret oporavka.

Podrška109.00108.70108.40
Otpor109.60109.85110.20

Robe

XAUUSD

  Unce zlata, najvažnijeg člana grupe sigurnih instrumenata, koje je ojačano popuštanjem desetogodišnjih prinosa američkih obveznica na ispod 1,70 odsto, oporavlja svoje gubitke. Novog trgovinskog dana, žuti metal će možda slijediti nivo 1778 nakon 1765. godine, potvrđujući da će, ako može trajno povući svoje cijene iznad opsega zone, započeti pokret oporavka. Podrške iz 1740. i 1728. održavaju svoju važnost u olabavljenju koje se može desiti u postojanosti robe ispod gornje granice granice.

Podrška174017281715
Otpor176517781790

USOIL

  Potražnja za energijom, koja je pod pritiskom zbog porasta globalnog broja slučajeva, negativno utiče na cijene sirove nafte. Shodno tome, ako se roba, koja ima slabo ponašanje u cijenama, može opustiti ispod nivoa podrške od 59,00, onda se njome može trgovati po nivou podrške od 58,40. S druge strane, čini se da uzlazni pokreti sirove nafte ne mogu postati evidentni ukoliko se ne prekorači nivo 60,20.

Podrška59.0058.4057.80
Otpor60.2060.8061.40

XAGUSD

  Srebro je svoj silazni trend završio reakcijama nakon kratkoročnih gubitaka u količini. U nastavku ovog kretanja, koje će biti presudno u smislu novog pravca određivanja cijena robe, može se uspostaviti pritisak na liniju trenda. Ako se može premašiti nivo otpora od 25,70, može se ciljati nivo otpora od 26,00. U popuštanju robe, ponderisani pokretni prosijek od 100 perioda koji ukazuje na nivo od 25,00 može poslužiti kao snažna podrška.

Podrška25.0024.6524.30
Otpor25.7026.0026.40

Indeksi

DAX30


Njemački indeks, koji je završio sedmicu na rekordno visokom nivou nakon uskršnjih praznika, blago je popustio, sa ograničenim prilagođavanjima dobiti. Ali u određivanju cijena indeksa, gdje će se zamah uzlazno nastaviti sve dok je njihovo zatvaranje iznad psiholoških 15.000, nivoi 15 310, 15 420 i 15 540 mogu se pratiti u uzlaznim kretanjima. 14 880 nivo može da se nadgleda zbog moguće cijene SAG koju indeks može da izvede sa ovog nivoa. U smislu jačanja ovog pokreta, presudna će biti manja linija trenda.

Podrška15 10015 00014 880
Otpor15 31015 42015 540

SP500

  Stres za investitore, koji je pao na najniži nivo od februara 2020, djeluje kao katalizator za pozitivne cijene indeksa SP500. Tehnički gledano, indeks, koji održava svoj zamah u skladu sa zatvaranjem iznad linije od 50 odsto Fibonačija, može se onda usredsrediti na nivo 4138 ako može da poveća svoje cijene preko 4 120. U relaksaciji indeksa može da prikupi snagu od gornje granične linije glavnog uzlaznog kanala koja prolazi 4 058 iza 4 090 i 4 074.

Podrška4 0904 0744 058
Otpor4 1204 1384 155

Cryptos

BTCUSD

  Dolazne kupovine na međunarodnim tržištima zbog sve većeg apetita za rizikom investitora drže Bitcoin blizu visokog rekorda. U vodećim cijenama ova kripto valuta, gdje će se pozitivni izgledi nastaviti sve dok se vrši pritisak na 55 400 u poziciji posredne podrške, nivo od 60 600 takođe može biti moguć u pokušajima koji mogu biti i preko 59 300. Nivo podrške od 54 000 može se pratiti u mogućem prelasku Bitcoin-a na ovaj nivo.

Podrška56 70055 40054 000
Otpor59 30060 60062 000

BESPLATAN DEMO NALOG

Probajte trgovanje uz virtuelni novac
Primljen je Vaš zahtjev za demo nalog. Naš tim će Vas kontaktirati.
Greška, pokušajte ponovo. Vaša prijava nije primljena.