Ekonomski kalendar

Veliki Tržišni Događaji

NEDELjA 04.10.2021 - 08.10.2021


1. Mon. 18. oktobar. 04:00 CNI Kina Bruto domaći proizvod (BDP) g / g
Bruto domaći proizvod (BDP) najšira je mjera ekonomske aktivnosti i primarni pokazatelj zdravlja ekonomije.
Očitavanje veće od očekivanog trebalo bi uzeti kao pozitivno za CNI, dok bi se niže očitanje od očekivanog trebalo uzeti kao negativno za CNI.

2. Uto. 19. oktobar 14:30 USD Građevinske dozvole SAD
Građevinske dozvole su ključni pokazatelj potražnje na tržištu stanova.
Očitavanje veće od očekivanog trebalo bi uzeti kao pozitivno za USD, dok bi se niže očitavanje od očekivanog trebalo uzeti kao negativno za USD.

3. Sre. 20. oktobar. 16:30 USD Zalihe američke sirove nafte
Nivo zaliha utiče na cenu naftnih derivata, što može imati uticaja na inflaciju.
Ako je povećanje zaliha sirove nafte veće od očekivanog, to znači slabiju potražnju i medvjeđe je za cijene sirove nafte. Isto se može reći ako je pad zaliha manji od očekivanog.
Ako je povećanje sirove nafte manje od očekivanog, to znači veću potražnju i bikovsko je za cene sirove nafte. Isto se može reći ako je pad zaliha veći od očekivanog.

4. Thu. 21. oktobar 14:30 USD Početni zahtevi za nezaposlene
Početni zahtevi za zapošljavanje mere broj pojedinaca koji su se prvi put prijavili na osiguranje za slučaj nezaposlenosti tokom protekle nedelje. Ovo su najraniji američki ekonomski podaci, ali uticaj na tržište varira iz nedelje u nedelju.

5.  Pet. 22. oktobra. 08:00 GBP U.K. Retail Sales MoM
Prodaja na malo meri promenu ukupne vrednosti prodaje prilagođene inflaciji na nivou maloprodaje. To je najznačajniji pokazatelj potrošnje potrošača, koji čini većinu ukupne ekonomske aktivnosti.
Čitanje veće od očekivanog trebalo bi uzeti kao pozitivno/bikovsko za GBP, dok bi niže od očekivanog očitavanje trebalo uzeti kao negativno/medvjeđe za GBP.

Ekonomski kalendar

Najnoviji ekonomski događaji

Šta pokazuje ekonomski kalendar? 

Sve informacije u ekonomskom kalendaru su dobro organizovane i pružaju pregled važnih ekonomskih događaja, vijesti i najava koji utiču na određeno sredstvo trgovanja ili globalno tržište u cjelini. BDP i kamate samo su neke od metrika koje su predstavljene u ekonomskom kalendaru.

Kako tumačiti ekonomski kalendar? 

Ekonomski kalendar koji imamo nudi kratak opis svakog događaja i njegove „stvarne“, „prognozne“ i „prethodne“ vrijednosti. Događaji su organizovani hronološki i možete odabrati da vidite samo one od velike važnosti.
Vrijednost „prognoze“ može se izraziti kao procenat ili kao vrijednost valute i pokazuje kako će događaj uticati na tržište. „Stvarna“ vrijednost je vrijednost događaja u vrijeme čitanja, a „prethodna“ vrijednost je vrijednost koja je bila aktuelna prije „stvarne“.
Pored toga, u ekonomskom kalendaru možete da filtrirate događaje po zemljama.

Zašto je ekonomski kalendar važan? 

Za trgovce je ekonomski kalendar veoma važno i korisno sredstvo, bilo da planiraju nove investicije ili poštuju postojeće portfelje. Koristi se kao indikator trgovanja u cilju potencijalnog povećanja profita.
Neki događaji mogu pokazati predstojeću nestabilnost na tržištu i prateći ekonomski kalendar, trgovci se mogu pripremiti za istu.
Ekonomski kalendar je posebno važan za dnevne trgovce i preporučujemo im da ga redovno prate.

Imate još pitanja u vezi trgovanja?

Pročitajte sva Često Postavljana Pitanja

Before you go, book a
free call with our agent

Ask all of your trading questions and get answers right away.