INDEKSI

Global TeamGlobal TeamGlobal TeamGlobal Team

CFD indeksi

Šta su indeksi?


Najjednostavnija definicija onoga što su indeksi je sljedeća:


Indeksi mjere učinak grupe imovine, u ovom slučaju mjerimo učinak dionica koje pripadaju kompanijama kojima se javno trguje.


Ili indeksi jednostavno mjere ekonomiju zemlje ili industrijski sektor.Evo kratke liste koja sadrži svjetski poznate indekse:
 

 • Jedan od vrlo poznatih indeksa u SAD-u i cijelom svijetu je Dow Jones.
  Dow Jones Industrial Average (DJIA) prati ukupni učinak 30 najvećih kompanija u SAD-u. U slučaju da prosječna cijena 30 kompanija poraste, raste i DJIA. Ako prosječna cijena 30 kompanija padne niže, i DJIA će pasti.
   
 • Drugi poznati indeks je S&P 500, Standard and Poor's 500, koji je skraćenica za indeks berze koji prati 500 domaćih kompanija kojima se javno trguje - što mnogi investitori smatraju najboljim mjerilom za berzu u SAD-u.
   
 • I treći na ovoj listi je Nasdaq 100 Index.
  Nasdaq 100 indeks. označava grupu od 100 najvećih američkih kompanija kojima se najčešće trguje. Indeks sadrži kompanije iz različitih delova gotovo svake industrije, ali je finansijska industrija isključena, kao što su neke komercijalne i investicione banke. Industrije koje ne pripadaju finansijskom sektoru i uključene su u Nasdaq 100 indeks su: maloprodaja, zdravstvo, transport, mediji i usluge, telekomunikacije i biotehnologija.


.

Postoje i drugi indeksi kao što su stotine globalnih indeksa, indeksa specifičnih za državu i region, uključujući MSCI World, japanski Nikkei 225 itd.

Svi su bazirani na različitim dionicama i razlikuju se po broju kompanija kao i po tome kako su ponderirani unutar indeksa.
 

Šta je trgovanje CFD indeksima?


Prodaja kao i kupovina određenog indeksa na berzi smatra se trgovanjem indeksom.


Investitori će obično špekulirati o rastu ili opadanju cijene CFD indeksa, što onda određuje da li će kupiti ili prodati indeks. Budući da indeks predstavlja učinak grupe dionica, nećete kupovati nijednu stvarnu osnovnu dionicu, već špekulirati o cijeni indeksa dionice. Kada cijene dionica kompanija koje su dio indeksa rastu, vrijednost indeksa raste. Ako cijena indeksa padne, vrijednost indeksa će pasti.
 

Kako trgovati CFD indeksima?


Limit Prime Securities vam nudi trgovanje sa CFD indeksima. To znači da kada zauzmete poziciju na indeksu, vi efektivno ulažete u performanse ovih akcija kompanije i na taj način izbegavate faktore koji utiču na performanse pojedinačnih kompanija.


Sve što trebate učiniti je:
 

 • Otvorite pravi račun
 • Finansirajte svoj račun
 • Počnite trgovati


Zahvaljujući leveridžu, možete multiplicirati vrijednost trgovine korištenjem pozajmljenog kapitala, i kao takav možete povećati potencijalni profit ili gubitak koji se može ostvariti od trgovine. Dostupna poluga za indeksne CFD-ove sa Limit Prime Securities je do 1:50.


Pripremili smo ovaj video primjer kako bismo vam pomogli da bolje shvatite koncept:

Šta pokreće indeksne tržišne cijene?


Kretanje cijena indeksa uglavnom ovisi o silama koje djeluju izvan tržišta. Cijena će se generalno smanjiti u vremenima neizvjesnosti i događaja koji slabe ekonomiju zemlje. Neki faktori koji mogu uticati na cijenu indeksa uključuju:
 

 • Vijesti o uključenim kompanijama - Glavne vijesti koje utiču na kompaniju, kao što je novi izvršni direktor, objavljivanje finansijskih kvartalnih izvještaja.
 • Globalne vijesti - Nepredvidive vijesti o prirodnim katastrofama ili pandemijama često imaju tendenciju da negativno utječu na tržište indeksa utječući na ekonomiju pogođene zemlje.
 • Ekonomija - Ekonomski događaji i sastanci kao što su izbori stope centralne banke, NFP, trgovinski sporazumi i indikatori zapošljavanja.
 • Reorganizacija indeksa - Kada se dionica kompanije doda ili ukloni sa berzanskog indeksa, cijene se mogu pomaknuti (npr. Tesla)
 • Roba – Dionice koje se nalaze unutar indeksa mogu biti robne dionice, sa svim varijacijama na tržištu postoji potencijal da utiču na cijenu indeksa.

Zašto biste trebali trgovati CFD indeksima?


Prema mišljenju analitičara, početnici, ali i iskusni trejderi zajedno su došli do zaključka i utvrdili da indeksi trgovanja imaju svoje prednosti i razloge zbog kojih treba trgovati. Ti razlozi uključuju:
 

 • Idite dugo ili kratko - Mogućnost da idete na "dugo" ili "kratko" znači da možete iskoristiti prednosti pada ili rasta cijena dioničkih indeksa.
 • Jedan račun za trgovanje - Potreban vam je samo jedan račun za trgovanje da biste pristupili više indeksa iz cijelog svijeta.
 • Reorganizacija indeksa – Indeksi se mogu promijeniti, uklanjajući dionice kompanije koje su loše poslovale ili uključujući nove dionice koje su doživjele značajan rast.
 • Potrebno je mnogo manje kapitala - Za početak trgovanja indeksnim CFD-ovima potrebno je vrlo malo kapitala.


U ovim indeksima, gdje se kombiniraju mnoge dionice, možete imati koristi od diversifikacije, koje je primarna teorija finansijskog ulaganja. Potencijalno možete zaraditi od kretanja indeksa jednostavnom kupovinom indeksa zemlje za koju mislite da će imati dobre rezultate u narednim danima i prodajom u slučajevima kada mislite da će se dogoditi suprotno.


Pogledajte naše uslove trgovanja i počnite trgovati indeksima sada.

Lista indeksa

Saznajte više

Prije nego odete, zakažite
besplatan razgovor sa našim agentom.

Postavite sva pitanja u vezi trejdinga i dobićete odgovore odmah.

Kontaktirajte nas putem WhatsApp-a!