Indeksi

Global TeamGlobal TeamGlobal TeamGlobal Team

Trgovina Indeksima

Indeksi predstavljaju mjerilo privrede zemlje ili datog industrijskog sektora. Indeksi daju prikaz kretanja cijena više kompanija, odnosno kretanje cijena svih kompanija zajedno. Tri glavna američka indeksa su: Dow Jones, Nasdaq i S&P 500. Važno je ne miješati ove indekse sa Njujorškom berzom (New York Stock Exchange), najvećom na svijetu ili sa Nasdaq berzom (Nasdaq Stock Market). Postoje i drugi indeksi, poput stotine globalnih indeksa za pojedine zemlje i regione, uključujući MSCI World, japanski Nikkei 225, itd. Svi se zasnivaju na različitim akcijama i razlikuju se u broju kompanija koje sadrže.

Na primjer, S&P 500 predstavlja performanse 500 velikih kompanija koje se kotiraju na berzama u Sjedinjenim Američkim Državama. Ako u prosjeku cijena akcija ovih kompanija poraste, indeks će rasti. U suprotnom, ako padnu, indeks će pasti.

Limit Prime Securities vam nudi trgovanje sa CFD indeksima. To znači da kada zauzmete poziciju na nekom indeksu, efektivno ulažete u performanse ovih akcija i na taj način izbjegavate faktore koji utiču na performanse pojedinih kompanija. Trgujući CFD indeksom, ne kupujete sam osnovni kapital, samo špekulišete o povećanju ili padu njegove cijene akcija. CFD investitor može kupovati ili prodavati, postaviti stop naloge i ograničiti gubitke, kao i primijeniti scenarije trgovanja koji se podudaraju sa njegovim ciljevima.

Zahvaljujući leveridžu, možete multiplikovati vrijednost trgovine korišćenjem posuđenog kapitala, i na taj način možete povećati potencijalni dobitak ili gubitak koji se ostvaruje iz trgovine. Dostupan leveridž sa Limit Prime Securities-om iznosi do 1:50.

Kako trgovati indeksima?

U ovim indeksima, gdje se kombinuju mnoge akcije, možete imati koristi od diverzifikacije, što je glavna teorija finansijskih ulaganja. U vašim je rukama ostvarenje dobiti od kretanja indeksa tako što ćete jednostavno kupiti indeks za koji mislite da će u narednim danima biti uspješnija i prodati u slučajevima kada mislite da će se dogoditi suprotno.

Pogledajte primjer ispod.

Lista indeksa

Saznajte Više

Before you go, book a
free call with our agent

Ask all of your trading questions and get answers right away.