TRGOVINA ROBAMA

Global Team
Nafta i gas
Global Team
Svi plemeniti metali
Global Team
Leveridž do 1:100
Global Team
Potpuna podrška

CFD roba

 

Šta je trgovina robom?


Roba jednostavna kao što su hljeb, pirinač, mlijeko osnovna su dobra, neophodna za ljudski život. 
Ali za investitore, roba kao što su: zlato, platina, srebro, nafta, žitarice su takođe neophodna i važan deo njihovog portfelja. Na tržištu kapitala, ovi instrumenti nude veću sigurnost, posebno u vremenima kada su tržišta nestabilna. 

Tržište roba jedno je od najstarijih finansijskih tržišta, u osnovi drevno. Trgovanje robom ima dužu istoriju od trgovanja akcijama i obveznicama. Ranije su trgovinu ovom robom obavljali samo profesionalni trgovci, za to je bio potreban novac, vrijeme i stručnost. 

Ali zahvaljujući poboljšanju tehnologije, nikada nije bio dostupniji javnosti. Postoji značajan broj povećanih opcija za učešće na trgovačkim tržištima napravljenih za svakog trgovca.

Trgovanje CFD robom zapravo ne znači da ih trgovci posjeduju. CFD robe omogućavaju investitorima da špekuliraju o kretanju cijena, a prednost je ovdje izloženost poluge, gdje trgovac može koristiti manje kapitala kako bi stekao veću izloženost osnovnom instrumentu, povećavajući potencijal za profit, kao i gubitke.  ;
 

Vrste robe:

 
  • Metali
Tokom perioda nestabilnih tržišta, metali, posebno zlato, smatraju se sigurnom, pouzdanom investicionom imovinom. Većina investitora je u stvari vjerovatnije da će ulagati u metale u periodima visoke inflacije i devalvacije valute.  
 
  • Sirova nafta
Postoji samo ograničen broj zemalja koje svoje potrebe za energijom mogu pokriti iz vlastite zemlje i vlastitih izvora, to je jedan od razloga zašto je trgovina energijom postala važna globalno. 

Također je relevantno spomenuti da oko trećine globalne potražnje za naftom dolazi od automobila, a 40 posto rasta od 2000. godine dolazi iz automobilske industrije.

Trgovina energijom uključuje sredstva poput nafte i prirodnog plina. Najtrgovanija je sirova nafta. Njegova cijena također određuje cijenu benzina i prirodnog plina i bila je omiljena nafta između swing i dnevnih trgovaca. Potražnja je uglavnom najveća tokom ljetnih i zimskih mjeseci, ali iz različitih razloga. Tokom ljeta pojačana vožnja povećava potražnju za sirovom naftom i uzrokuje rast cijena. Tokom zime, veća potražnja za lož-uljem dovodi do povećanja cijena.

 
  • Poljoprivredni proizvodi
U modernom svijetu poljoprivrednim proizvodima se trguje i kao CFD robe. Pšenicom, kafom, šećerom, sojom, kakaom, pamukom i sokom od pomorandže možete trgovati na našoj platformi. Za investitore koji su zainteresovani za poljoprivredni sektor, stručnjaci sugerišu da rast stanovništva u kombinaciji sa ograničenom poljoprivredom stvara profit izazvan rastom cena robe.

Čak postoji i meki fjučers ugovor. Riječ je o pravno obavezujućem ugovoru za isporuku kakaa, kafe, pamuka, smrznutog koncentriranog soka od narandže i šećera u budućnosti po dogovorenoj cijeni. Ove vrste obrta imaju: količinu, kvalitet, vrijeme i mjesto isporuke.

Ali u stvarnosti, s obzirom na to koliko mogućnosti imate zahvaljujući novoj tehnologiji, možete jednostavno profitirati od: špekulacija zasnovanih na kretanju cijena. 

A ne kupovinom i preprodajom kakaa, šećera, pamuka itd. 
 

Zašto investirati u Commodities?


Roba djeluje kao štit od inflacije -  Istorijski, roba je imala pozitivnu vezu s inflacijom. Inflacija se mjeri praćenjem cijena roba i usluga koje često direktno sadrže robu, kao i proizvode koji su usko povezani sa robom.
Oni čine vaš portfelj manje krhkim - U trenucima prirodnih katastrofa, političkih skandala, geopolitičkih sukoba i inflacije, roba brani vaš portfelj od rastućih cijena.
Stabilnost - Najveća roba kojom se trguje u svijetu je zlato. To je investicija koja ima jedinstvenu vrijednost za investitore, općenito je stabilna i uravnotežena. 

 

TRGOVINA ROBAMA

Počnite da trgujete

Kako trgovati CFD robom? 


Limit Prime Securities vam nudi mogućnost trgovanja različitim rasponima CFD roba, uključujući robu popularnu širom svijeta. One kojima možete isključivo trgovati.  

Trgovina robom nikada nije bila lakša. 
Evo što trebate učiniti: 
 

  1. Otvorite račun 
  2. Fundirajte svoj trgovački račun
  3. Počnite trgovati


Jedna od najboljih prednosti trgovanja CFD-om je poluga. To svakako ima svoje rizike, ali mi štitimo naše klijente od povjerenja od negativnog bilansa, što znači da ne možete izgubiti više novca nego što ste prethodno položili.

Koeficijent poluge pri trgovanju zlatom je 1:100 na teritoriji Crne Gore.


Primjer: Za svakih 1.000 dolara položenih na vaš račun, možete trgovati do 100.000 dolara u vrijednosti.

Štaviše, za sve naše klijente koji dolaze iz drugih zemalja, omjer poluge je 1:150.

Stvari koje treba uzeti u obzir prije prve trgovine: 

1: Odaberite svoje tržište.

Odlučite kojom vrstom robe želite trgovati. Sa Limit Prime Securities, možete odabrati sve popularne robe kao što su nafta, zlato i različite žitarice. Uvjete trgovanja pogledajte ovdje. 

2: Postavite obim trgovine i smjer vaše trgovine.

Kada se odlučite za vrstu robe kojom želite trgovati, morate odlučiti koliko jedinica želite kupiti. Ako mislite da će cijene porasti u bliskoj budućnosti, možete kupiti robu ili "produžiti". Ako mislite da će cijene pasti, možete ga prodati ili "skratiti".

Obratite pažnju da možete kontrolisati trgovačke rizike postavljanjem naloga za zaustavljanje gubitka i stop limita (zatvaranje uz dobit). Koje su karakteristike na našoj MetaTrader5 platformi.

3: Pratite svoju poziciju.

Nakon izvršene trgovine treba pratiti njen status i raspoloživa sredstva na računu.

Počnite sada trgovati robom. 

 

Lista Roba - Crna Gora

Saznajte više

Lista Roba - Ostale države

Saznajte više

Prije nego odete, zakažite
besplatan razgovor sa našim agentom.

Postavite sva pitanja u vezi trejdinga i dobićete odgovore odmah.

Kontaktirajte nas putem WhatsApp-a!