Akcije i šta na njih utiče

29.03.2021
Akcije i šta na njih utiče
Postoje brojni razlozi za povećanje i smanjenje cijena akcija. Nekada se može govriti o razlozima koji mogu trajno uticati na vrijednost akcija, dok u drugim slučajevima promjene mogu biti trenutne izazvane pogrešnim informacijama plasiranim u medijima, kao i pogrešnim tumačenjima signala na finansijskom tržištu.  

Na tržištu postoje primjeri kada je samo jedan tweet ili pogrešno protumačena izjava nekog zvaničnika unijela pometnju na tržištu. Svakako, na cijene akcija utiču i zaista veliki događaji na globalnom nivou, kao što je i aktuelna pandemija Covid-19. 

Pogledajte u nastavku nekoliko kompanija i razloga koji su, u poslednje vrijeme, doveli do promjene u cijenama njihovih akcija.  

Kako Okidači Utiču Na Akcije?

Covid-19 pandemija i pojava novog soja virusa podstakli su gledaoce da masovno kupuju Netflixove usluge plašeći se još jedne godine "lockdown-a". Broj korisnika je dostigao 200 miliona, a cijene akcija su narasle za 14%. Ova kompanija za "streaming" prevazišla je očekivanja "Wall Street-a" u pogledu prihoda i broja pretplatnika, što je 2020. godinu učinilo prilično dobrom za Netflix.

Penn National Gaming, američki operater kazina i trkališta, dobio je impresivno pokriće Credit Suisse s izvanrednom ocjenom. Ovaj događaj pokrenuo je investitore da kupuju, povećavši njegove akcije do 5%.

Akcije Ford Motors-a porasle su za 4,6% nakon što je Deutsche Bank dodala kratkoročnu ideju za kupovinu akcija. Banka je saopštila svoje pozitivno mišljenje po pitanju predstojećeg izvještaja o kompaniji u februaru.

Akcije DraftKings kompanije za sportsko klađenje porasle su za 3,5% nakon što je Morgan Stanley unaprijedio akcije s jednake težine na prekomjernu težinu. Očekuje se da će ova kompanija povećati prihod za 10%. 

Akcije Alibabe skočile su više od 5% nakon što se njen osnivač, Jack Ma, prvi put pojavio u javnosti nakon nekoliko mjeseci, poslije medijske ćutnje zbog problematičnih komentara o kineskim finansijskim regulatorima u oktobru.

Dionice Signal Advance naglo su porasle nakon što je početkom januara izvršni direktor Tesle objavio tweet "Koristite signal". Musk je mislio na Signal, uslugu šifrovane razmjene poruka i aplikaciju. Prije toga, dionice Signal Advance-a nisu rasle iznad 60 centi.
Zbog, gotovo u potpunosti pogrešnih interpretacija signala investitora, vrijednost akcija je 8. januara dostigla nivo od 7,19 dolara. Zamah se još više ubrzao 11. januara, gurajući cijenu na 38,70 dolara, što je porast od 6350% tokom tri sesije trgovanja.

Akcije Bank of New York Mellon pale su blizu 7%. BNY Mellon izvijestio je o prilagođenoj dobiti po dionici od 0,96 USD na 3,84 milijarde USD prihoda, a analitičari su očekivali 0,91 USD po dionici uz 3,83 milijarde USD prihoda. Smanjena neto kamatna marža bila je negativna u izvještaju.
 

LimitPrime © 2024

Categories

Sa lakoćom kupujte i prodajte akcije.

Ostavite komentar

Comments

PROČITAJTE JOŠ ZANIMLJIVIH ČLANAKA

Bitcoin Halving Day: Sve što treba da znate

Šta je Bitcoin halving?Kripto entuzijasti i investitori sa nestrpljenjem očekuju Halving Day. Ovaj događaj je od velikog značaja za Bit...

Saznajte više
Pet najboljih kriptovaluta na koje treba obratiti pažnju u 2024.

U evoluirajućem svijetu kriptovaluta, gdje se Bitcoin i Ethereum često nalaze u centru pažnje, sve manje se piše o ostalim digitalnim v...

Saznajte više
Akcije na koje treba da obratite pažnju u 2024. godini

Akcije kompanija koje se bave vještačkom inteligencijom (AI) su značajno povećale svoju vrjednost prethodne godine i ostvarile impresiv...

Saznajte više

Prije nego odete, zakažite
besplatan razgovor sa našim agentom.

Postavite sva pitanja u vezi trejdinga i dobićete odgovore odmah.

Kontaktirajte nas putem WhatsApp-a!