TSMC, NVIDIA i INTEL - Giganti u svijetu vještačke inteligencije

19.04.2024
TSMC, NVIDIA i INTEL - Giganti u svijetu vještačke inteligencije

U svijetu proizvodnje čipova, pojavio se novi igrač, a to je vještačka inteligencija (AI). AI čipovi postaju sve poznatiji, a poznate kompanije mijenjaju igru kada je riječ o ovim čipovima. Čuvena imena poput: TSMC (Taiwan Semiconductor Manufacturing Company), Intel i NVIDIA dominiraju na tržištu, sigurno ste čuli za njih. Međutim, da li ste ikada razmišljali šta zapravo kompanije proizvode, kako njihova proizvodnja utiče na tržište i kako to utiče na vas?

Gore navedena imena su ključni igrači u poluprovodničkoj industriji, ali svaka od ovih kompanija se prilčno razlikuje! 

TSMC ima sjedište u Tajvanu i važi za najveću nezavisnu fabriku poluprovodnika u svijetu. Proizvodi čipove za širok spektar kompanija, uključujući one u sektorima potrošačke elektronike, automobilske industrije i ostalih industrijskih sektora. TSMC ne dizajnira svoje čipove, umesto toga, on proizvodi čipove na osnovu dizajna koje svojih klijenata. Među kojima su kompanije Apple, Qualcomm, AMD, NVIDIA i mnoge druge.

S druge strane, Intel je velika kompanija poluprovodnika koja i dizajnira i proizvodi svoje čipove. Intelovi čipovi pokreću širok spektar uređaja, od ličnih računara do data centara. Takođe, Intel je istorijski dominantan u PC i server procesorima. Ova kompanija trenutno se suočava s konkurencijom od strane AMD-a i NVIDIA-e. 

Dakle, NVIDIA se fokusira na dizajniranje grafičkih procesorskih jedinica (GPU) koje se koriste u gejmingu, profesionalnoj vizualizaciji i data centrima. Iako NVIDIA dizajnira svoje čipove, oslanja se na fabrike poput TSMC-a za proizvodnju istih.

Nakon što smo objasnili glavne razlike između ovih giganta, hadje da pogledamo dublje u njihov preformans na tržištu. U ovom članku fokusiraćemo se na TSMC.
 

TSMC je u prvom kvartalu nadmašio očekivanja zbog AI

TSMC je ostvario odlične rezultate u prvom kvartalu, vođene rastućom potražnjom u sektoru vještačke inteligencije (AI). Neto prihod za prethodna tri mjeseca zaključno sa 31. martom iznosio je impresivnih 225,49 milijardi tajvanskih dolara. Što je nadmašilo procjenu Reuters-a od 218,1 milijarde tajvanskih dolara (6,7 milijardi američkih dolara). Ovo označava značajan rast u poređenju sa prethodnom godinom kada je neto prihod iznosio 206,99 milijardi tajvanskih dolara.

Deluted earnings per share za prvi kvartal iznosila je 8,70 tajvanskih dolara ili 1,38 amerčkih dolara. 

Uprkos izvanrednim rezultatima, kvartalni neto prihod je doživio blagi pad od 5,5%. 

TSMC je imao veće troškove za razvoj čipova, pri čemu su kapitalni troškovi porasli na 5,77 milijardi dolara u prvom kvartalu 2024. godine sa 5,24 milijarde dolara u prethodnom kvartalu. Prihodi u prvom kvartalu su skočili za 16,5% na 592,64 milijarde tajvanskih dolara (18,28 američkih dolara), vođeni većom potražnjom za čipovima. I za kraj, slabost tajvanskog dolara tokom prvog kvartala je povećala prihode u dolarima. 
 

TSMC & NVIDIA 

Kao što smo pomenuli, nedavni porast prihoda je se dogodio zahvaljujući rastućoj potražnji za čipovima u sektoru vještačke inteligencije, od strane kompanija, a tu spada i Nvidia. 

Kako se TSMC i Nvidia dopunjavaju? Nvidia drži TSMC u pripravnosti zbog potražnje za najnovijim AI čipovima na tržištu. 

Prošle godine, Nvidia je bila glavni faktor koji je povećao vrijednost TSMC-a. Vrlo je jednostavno, ukoliko Nvidia raste, raste i TSMC. Bliski odnos između kompanija, govori nam o tome koliko je njihov uspjeh povezan. Nvidia dizajnira i prodaje AI čipove, a TSMC ih kreira. 

Pročitajte više o Nvidiji i njenom uspjehu ovdje.

NVIDIA će objaviti finansijske izvještaje 22. maja 2024. godine.
 

TSMC & INTEL 

Intel je podijelio negativne vijesti o proizvodnji. Kompanija se suočava sa povećanim gubicima. Ovo je veliki udarac za Intel, jer kompanija pokušava da se takmiči sa TSMC, ali bezuspješno.  Da stvari budu još interesantnije, TSMC je saopštio da gradi još jednu fabriku u Arizoni. To čini da konkurencija između Intela i TSMC-a postane još veća. Intelova borba sa rastućim gubicima dodaje još izazova cilju da prestigne TSMC. 

Intel će objaviti finansijske rezultate 25. aprila 2024. godine.

Intel je u padu od 29% ove godine, a mi jedva čekamo da vidimo šta nosi budućnost za akcije Intela. 

 

Šta sve ovo znači za vas?

Akcije ovih kompanija imaju ključne uloge u AI ekosistemu. 

Investiranje u kompanije NVIDIA, TSMC i Intel predstavlja primamljivu priliku iz nekoliko razloga: 

  • Kao lideri na tržištu u svojim oblastima, kompanije imaju koristi od rastuće potražnje za tehnologijama povezanim sa vještačkom inteligencijom. 
  • Njihovi prihodi pružaju stabilnost na tržištu, dok kompanije rastu u AI oblastima. 
  • Kompanije ulažu u istraživanja i razvoj. 
  • Sarađuju sa drugim velikim biznisima, što ih čini privlačnijim investitorima.
  • Kako AI sektor raste, tako AI akcije poznatih kompanija postaju mamac za investitore. 
 

Zaključak 

TSMC, NVIDIA i Intel sa svojim tržišnim liderstvom, raznovrsnim izvorima prihoda i posvećenošću inovacijama putem istraživanja i razvoja, dobro su pozicionirane da iskoriste rastuću potražnju za tehnologijama povezanim sa vještačkom inteligencijom. Njihova strateška partnerstva i ključne uloge u poluprovodničkoj industriji dodatno povećavaju privlačnost u očima investitora. 

Rast kompanije NVIDIA i TSMC-a predstavlja izuzetno povoljnu situaciju za investitore. Međutim, potencijalan pad Intela takođe donosi prilike za profitiranje na berzi. Posebno za one koji se odluče za investiranje u CFD akcije. U trenucima kada cijena proizvoda u ovom slučaju Intel pada, investitori mogu iskoristiti tu situaciju za potencijalno profitiranje. Tokom trgovine CFD akcijama, trgovac može zaraditi novac prilikom pada ili rasta cijene.


 

LimitPrime © 2024

Categories

Ostavite komentar

Comments

PROČITAJTE JOŠ ZANIMLJIVIH ČLANAKA

Bitcoin Halving Day: Sve što treba da znate

Šta je Bitcoin halving?Kripto entuzijasti i investitori sa nestrpljenjem očekuju Halving Day. Ovaj događaj je od velikog značaja za Bit...

Saznajte više
Pet najboljih kriptovaluta na koje treba obratiti pažnju u 2024.

U evoluirajućem svijetu kriptovaluta, gdje se Bitcoin i Ethereum često nalaze u centru pažnje, sve manje se piše o ostalim digitalnim v...

Saznajte više
Akcije na koje treba da obratite pažnju u 2024. godini

Akcije kompanija koje se bave vještačkom inteligencijom (AI) su značajno povećale svoju vrjednost prethodne godine i ostvarile impresiv...

Saznajte više

Prije nego odete, zakažite
besplatan razgovor sa našim agentom.

Postavite sva pitanja u vezi trejdinga i dobićete odgovore odmah.

Kontaktirajte nas putem WhatsApp-a!