Bitcoin Halving Day: Sve što treba da znate

05.04.2024
Bitcoin Halving Day: Sve što treba da znate

Šta je Bitcoin halving?

Kripto entuzijasti i investitori sa nestrpljenjem očekuju Halving Day. Ovaj događaj je od velikog značaja za Bitcoin i predstavlja ključnu tačku u razvoju ove digitalne valute. U svijetu kriptovaluta, malo događaja izaziva toliko uzbuđenje među investitorima i rudarima kao Halving Day, a to ga čini posebnim. Dakle, zašto je Halving Day toliko važan?

Kako biste bolje razumjeli što je Halving Day, moramo prvo da objasnimo kako nastaju novi Bitcoin-i. BTC se kreiraju u procesu koji se zove rudarenje. Tokom rudarenja, moćni računari rješavaju složene matematičke probleme i dodaju nove blokove transakcija (validiranje transakcije) na Bitcoin blockchain mreži. Zauzvrat rudari bivaju nagrađeni novim Bitcoin-ima.

Za razliku od pravog novca koji se može beskonačno štampati i proizvoditi, kod Bitcoin-a postoji ograničenje koliko novčića može postojati. Tokom životnog vijeka ove digitalne valute postojaće samo 21 milion BTC, čineći ga "deflatornom" valutom. Kreator Bitcoin-a je stvorio Halving Day sa ciljem da bi kontrolisao brzinu stvaranja novih Bitcoin-a i održavao ih ograničenim.

Tokom halving-a, nagrada koju rudari dobijaju za stvaranje novih Bitcoin-a će se prepoloviti, a ovaj događaj se dešava jednom u četiri godine.

Bitcoin Halving istorija i cijena kriptovalute

Polako, ali sigurno, se približavamo sledećem halvingu, što nam daje razlog da bacimo pogled nazad u istoriju i da otkrijemo kada je ova tradicija započela.

Po prvi put halving događaj se desio 28. novembra 2012. godine, a nakon toga cijena Bitcoin-a je porasla sa oko 13 dolara na preko 1.000 dolara u 2013. Drugi halving događaj se desio 2016. godine, što je dovelo do masovnog rasta Bitcoin-a u 2017. godini. To je bio razlog zbog kojeg je Bitcoin dostigao cijenu od 20.000 dolara do kraja godine. I za kraj, nakon trećeg halvinga 11. maja 2020. godine, Bitcoin-u je trebalo otprilike 546 dana da dostigne svoj najviši nivo od oko 68.000 dolara. Ovaj istorijski maksimum se dogodio 8. novembra 2021.

Takođe, 1. novembra 2012. godine, nagrada za rudarenje Bitcoin-a po bloku je pala sa 50 na 25. Zatim, 9. jula 2016. godine, smanjila se sa 25 na 12.5. I tokom maja 2020. godine, količina novih Bitcoin-a dodatih u blockchain mrežu je prepolovljena sa 12.5 na 6.25.

Sljedeći Bitcoin Halving Day dogodiće se 20. aprila 2024. godine i planirano je da se nagrada za rudarenje smanji sa 6.25 na 3.125 Bitcoin-a po bloku. Važno je napomenuti da će Halving Day biti organizovan svake četiri godine sve dok se ne izrudari svih 21 milion novčića, a predviđa se da će to trajati otprilike do 2140. godine.

Kako Bitcoin Halving Day utiče na tržište kriptovaluta?

Bitcoin Halving događaj utiče na kripto tržište na mnogo različitih načina. Ovaj uticaj obuhvata: ponudu i tražnju, proces rudarenja i cijenu Bitcoin-a.

Prvo, kada je nešto dostupno u manjim količinama, obično postaje vrijednije. U tom smislu, manji broj Bitcoin-a uz veliku tražnju dovodi do rasta cijene.

Drugo, rudari igraju ključnu ulogu u održavanju sigurnosti Bitcoin mreže. Međutim, kada halving smanji nagrade za rudarenje, ono postaje manje profitabilno. U takvim trenucima, rudari mogu obustaviti svoje operacije jer ne mogu zaraditi dovoljno, što utiče na sigurnost same mreže i cijenu Bitcoin-a.

I za kraj, u susret halving događaja, trejderi, investitori i drugi učesnici na berzi spekulišu da li će cijena BTC-a porasti ili pasti, što dovodi do toga da tržište postane prekupljeno ili preprodato. Sve to, izaziva jake fluktuacije u kratkom roku.

Kako da se pripremite za Bitcoin Halving događaj?

Ukoliko vi ili drugi trejderi želite kreirati efikasnu strategiju za sledeći halving dan, predlažemo da usvojite sveobuhvatan pristup. To znači praćenje tržišnih trendova, regulatornih promjena i tehnološkog napretka koji bi mogli uticati na Bitcoin.

Takođe, važno je obratiti pažnju i na diversifikaciju portfolija ili ulaganje u različite kriptovalute, a ne samo u BTC. Svaki trejder mora da postavi jasne investicione ciljeve i da ima disciplinovan pristup trgovanju i objektivan stav o cjelokupnom tržištu, tokom i poslije halving-a.

Zaključak

Od prvog halving događaja 2012. do najnovijeg u 2020. godini, cijena Bitcoin-a je rasla. Imajući to na umu, Bitcoin Halving Day je značajan događaj u svijetu kriptovaluta koji utiče na ponudu, tražnju i ponašanje tržišta. Dok se polako pripremamo za sledeći halving u aprilu 2024. godine, jasno je iz prošlih primjera da preovladava uzbuđenje oko rasta cijene BTC-a.

Međutim, izuzetno je važno da svi koji žele biti učesnic na berzi tokom halving-a ostanu informisani, fleksibilni i objektivni u svom pristupu. Okrenite Bitcoin Halving Day u svoju korist i potencijalno profitirajte od kretanja na tržištu.

LimitPrime © 2024

Categories

Ostavite komentar

Comments

PROČITAJTE JOŠ ZANIMLJIVIH ČLANAKA

TSMC, NVIDIA i INTEL - Giganti u svijetu vještačke inteligencije

U svijetu proizvodnje čipova, pojavio se novi igrač, a to je vještačka inteligencija (AI). AI čipovi postaju sve poznatiji, a poznate k...

Saznajte više
Pet najboljih kriptovaluta na koje treba obratiti pažnju u 2024.

U evoluirajućem svijetu kriptovaluta, gdje se Bitcoin i Ethereum često nalaze u centru pažnje, sve manje se piše o ostalim digitalnim v...

Saznajte više
Akcije na koje treba da obratite pažnju u 2024. godini

Akcije kompanija koje se bave vještačkom inteligencijom (AI) su značajno povećale svoju vrjednost prethodne godine i ostvarile impresiv...

Saznajte više

Prije nego odete, zakažite
besplatan razgovor sa našim agentom.

Postavite sva pitanja u vezi trejdinga i dobićete odgovore odmah.

Kontaktirajte nas putem WhatsApp-a!