Pet najboljih kriptovaluta na koje treba obratiti pažnju u 2024.

22.01.2024
Pet najboljih kriptovaluta na koje treba obratiti pažnju u 2024.

U evoluirajućem svijetu kriptovaluta, gdje se Bitcoin i Ethereum često nalaze u centru pažnje, sve manje se piše o ostalim digitalnim valutama. Iz tog razloga, u ovom članku ćemo govoriti o najboljih 5 kriptovaluta za investiranje u 2024. godini koje ne uključuju Bitcoin i Ethereum.

Nalazimo se na samom poćetku godine, a investitori i trgovci pažljivo posmatraju kripto svemir u potrazi za sljedećim ključnim događajima. Ukoliko ste i vi jedan od investitora koji traži dugoročne investicije ili samo želite uložiti u sljedeću veliku stvar na kripto tržištu, ove alternativne kriptovalute imaju potencijal da unaprijede vaš portfolio i da vam potencijalno donesu značajne profite.

 
1. Cardano (ADA)
 

Tržišna kapitalizacija: 18.10$ milijardi

Cardano je održiva i ekološki prihvatljiva platforma za pametne ugovore (smart contracts). 

Vrijednost njegovog ADA tokena značajno je porasla, povećavši se za više od 150% od kraha kripto tržišta tokom 2022. godine. Investitori daju zeleno svijetlo i ponovo su optimistični kada je rječ o potencijalu Cardana da se takmiči sa Ethereumom u sferi pametnih ugovora.

U novembru 2023. godine, ADA je doživjela novi rast, dostigavši vrijednost od 0,59 dolara, najvišu u posljednja četiri mjeseca. Dok je nedavni rast od 36% bio podstaknut Cardano Summit-om 2023. 

Ovakav rast cijene kriptovaluta je dio šireg oporavka tržišta koji je započeo kada je Grayscale Investments podnio zahtjev za ponovno odobravanje Bitcoin ETF-a 19. oktobra. 
 

2. Ripple (XRP)
 

Tržišna kapitalizacija: 29.89$ milijardi

XRP, digitalni token povezan sa Rippleom, nedavno je bio u centru pažnje. U junu, njegova vrijednost je skočila za 96% jer je sud presudio u korist Ripplea u slučaju sa SECom, tvrdeći da prodaja XRP tokena na berzama nije isto što i investicioni ugovori. Tokom tog perioda kriptovaluta XRP je imala najveći rast od marta 2022. godine.

Trenutno, XRP je šesta najveća kriptovaluta, koja ide ka cijeni od 0,7 dolara. 

Nedavno povećanje vrijednosti XRP povezano je sa rastućim interesovanjem institucija i sticanjem dozvola za poslovanje u Gruziji i Dubaiju. Takođe, vjeruje se da će akumulacija XRP od strane velikih investitora/vlasnika, poznatih kao 'whales' ili kitovi, uticati na cijenu ove kriptovalute tokom 2024. godine.
 

3. Chainlink (LINK)

Tržišna kapitalizacija: 8.29$ milijardi

Početkom prošle godine stručnjaci su predviđali prosječnu cijenu LINK-a od 14,84 dolara u novembru 2023. Ova predviđanja analitičara su se pokazala prilično tačnim, jer se Chainlink trgovao u rasponu od 12,8 do 16,4 dolara tokom tog perioda.

9. novembra 2023. godine, cijena LINK-a je porasla za 15,87%, zbog pozitivnog sentimenta investitora i povećane aktivnosti na samoj kripto mreži, što je uticalo na ukupno tržište.

Rast cijene LINK-a se nastavlja, a povezuje se sa odobrenjem spot Bitcoin ETF-a, rastućim interesovanjem za tokenizaciju stvarnih svjetskih sredstava (RWA) i širenjem institucionalne upotrebe LINK-a.
 
4. Stellar (XLM)
 

Tržišna kapitalizacija: 3,2$ milijardi

Digitalni token Stellara, XLM, privlači pažnju kao jedna od vodećih kriptovaluta za 2024. godinu.

Stellar (XLM) je blockchain mreža namijenjena plaćanjima, osnovana 2014. godine od strane Jeda McCaleba, koji je suosnivač Ripplea. Cilj Stellara je da omogući brze i pristupačne transakcije između banaka, platnih sistema i generalno ljudi širom svijeta.

Nedavno je zabilježen značajan rast od 3000% u volumenu trgovanja Stellarom (XLM), kako su kupci sticali ovu kriptovalutu. Porast se takođe pripisuje pobjedi Ripple Labs-a u značajnom pravnom sporu protiv Komisije za hartije od vrijednosti i berze (SEC).

Saznajte više o tužbi Ripplea protiv SECa ovdje.
 

5. Polkadot (DOT)
 

Tržišna kapitalizacija: 8.9$ milijardi

Polkadot je platforma koja omogućava različitim blockchainima da međusobno komuniciraju i koja sa vremenom postaje sve popularnija.

Polkadot (DOT) ima jedinstven dizajn nazvan "parachain" koji dosta obećava za 2024. godinu. Od oktobra, cijena Polkadota je značajno porasla za 127%, dostigavši 8,54 dolara po tokenu. 

Prema DigitalCoinPrice, očekuje se da će se cijena Polkadota kretati na nivoima od 10,09 dolara ove godine, a potencijalno i dostići 15,90 dolara do 2025. godine. Njihovo predviđanje koje se odnosi na budućnost sugeriše da bi cijena Polkadota do 2030. godine mogla dostići 50,44 dolara.
 

Zaključak 

Svijet kriptovaluta se uvijek mijenja, a očekuje se da će 2024. godina donijeti uzbudljive promjene. Iako su Bitcoin i Ethereum i dalje velika imena, ostale kriptovalute su takođe potencijalno dobre investicije. 

Gore navedenih 5 kriptovaluta predstavljaju različite prilike za sve ljude koji trguju ili investiraju. 

Naravno, važno je imati na umu da je kripto tržište nepredvidivo, pa je važno temeljno istražiti sve o investiranju.

Ako želite saznati više o kriptovalutama, preuzmite našu knjigu ovdje.



 

LimitPrime © 2024

Categories

Ostavite komentar

Comments

PROČITAJTE JOŠ ZANIMLJIVIH ČLANAKA

TSMC, NVIDIA i INTEL - Giganti u svijetu vještačke inteligencije

U svijetu proizvodnje čipova, pojavio se novi igrač, a to je vještačka inteligencija (AI). AI čipovi postaju sve poznatiji, a poznate k...

Saznajte više
Bitcoin Halving Day: Sve što treba da znate

Šta je Bitcoin halving?Kripto entuzijasti i investitori sa nestrpljenjem očekuju Halving Day. Ovaj događaj je od velikog značaja za Bit...

Saznajte više
Akcije na koje treba da obratite pažnju u 2024. godini

Akcije kompanija koje se bave vještačkom inteligencijom (AI) su značajno povećale svoju vrjednost prethodne godine i ostvarile impresiv...

Saznajte više

Prije nego odete, zakažite
besplatan razgovor sa našim agentom.

Postavite sva pitanja u vezi trejdinga i dobićete odgovore odmah.

Kontaktirajte nas putem WhatsApp-a!