SEC-a vs. Ripple-a - sve što treba da znate

18.05.2023
SEC-a vs. Ripple-a - sve što treba da znate

Spor SEC-a vs. Ripple-a

Ripple Labs je osnovan 2012. godine sa glavnim ciljem pružanja brzih i povoljnih međunarodnih transfera novca finansijskim institucijama, putem njihove mreže RippleNet. Da bi to postigli, kompanija je stvorila mrežu RippleNet na kojoj se transakcije vrše u putem kriptovalute XRP. Vremenom se XRP proširila van svoje prvobitne namjene, jer su osnivači Ripple Labs koristili XRP kao digitalnu imovinu za prikupljanje sredstava tokom 2013. godine.

To je zaista iznerviralo SEC (Komisiju za vrijednosne papire i berze), pa su 2020. godine podnijeli tužbu protiv Ripple Labs-a i njihovih izvršnih direktora. Tužba SEC-a je pokrenuta zbog odstupanja Ripple-a od njene prvobitne upotrebe.

SEC je optužio Ripple da je izveo neregistrovanu inicijalnu javnu ponudu (IPO) XRP-a, prodavajući tokene investitorima širom svijeta bez odgovarajuće registracije (regulacije).

Koje su tvrdnje SEC-a u sporu protiv Ripple-a?

SEC je optužio Ripple, kao i dvojicu njegovih izvršnih direktora, Brada Garlinghousea i Christiana Larsena, za prodaju nereguliranih instrumenata u vrijednosti većoj od 1,3 milijarde dolara putem kriptovalute, tokom prethodnih nekoliko godina.

Takođe su naveli da postoje transakcije od 2013. godine do 2020. godine, koje su obuhvatile ukupnu prodaju za više od 14,6 milijardi XRP kriptovalute u zamjenu za gotovinu.

SEC je izjavio da Ripple nikada nije podnio registracioni dokument, što je zahtjev za kompanije na tržištu kapitala kada žele prikupiti kapital od javnosti. Regulator se žalio u tužbi da je Ripple dijelio samo informacije koje je smatrao potrebnim.

Prema SEC-u, XRP se smatra za finansijski instrument sa kojim se može trgovati i je dio neke kompanije. Na primjer, javno kotirane kompanije (poput Amazona, Alibabe, Tesle, Coca-Cole itd.) su finansijski prodizvodi kojima se može trgovati.

Kako su utvrdili da se Ripple smatra za finansijski proizvod kojim se može trgovati?

Korišćenjem Howey testa. Ovaj test predstavlja ključni faktor prilikom procjene finansijskih instrumenata. I regulisan je od strane Zakona o vrijednosnim papirima iz 1933. godine i Zakona o berzama iz 1934. godine.

Da li je XRP prošao zahtjeve Howey testa?

Finansijski proizvodi kojima se može trgovati moraju biti registrovani od strane SEC-a, a određeni financijski podaci moraju biti javno objavljeni prema propisima SEC-a. Svrha toga je zaštita interesa investitora i sprječavanje prevara.

Na kraju, SEC je utvrdio da XRP zadovoljava zahtjeve Howey testa.

Hronologija događaja

Nakon podnošenja tužbe 21. decembra 2020. godine, 28. decembra 2020. godine, Coinbase, vodeća kripto mjenjačnica, najavila je uklanjanje XRP-a kriptovalute sa svoje platforme zbog spekulacija o regulatornoj neizvjesnosti. Zatim, 3. marta 2021. godine, Larsen i Garlinghouse su podnijeli pisma U.S. District Court Southern District of New York Magistrate, tvrdeći da SEC nije pružio pravično obavještenje o regulatornom statusu XRP-a. Kao odgovor na ta pisma, 8. marta 2021. godine, SEC je zatražio hitno ročište od sudije.

Nakon toga, 22. marta 2021. godine, sudija Netburn je izjavio da XRP ima vrijednost i korisnost koja ga razlikuje od Bitcoina (BTC) i Ethereuma (ETH).

Malo kasnije, 13. aprila 2021. godine, komesar SEC-a Hester M. Peirce objavila je Token Safe Harbor Proposal 2.0. Ovaj predlog je imao za cilj pružiti trogodišnji period odlaganja kako bi se developerima omogućilo da razumiju da li će njihovo učešće u decentralizovanim mrežama biti izuzeto od zakona za finansijske instrumente kojima se može trgovati. Sud je odobrio produžetak SEC-u 14. juna 2021. godine, dajući im rok do 31. avgusta 2021. godine da otkriju svoje interne regulacije koje se odnose na trgovanje kriptovalutama.

Krajnji rok koji je uključivao prikupljanje mišljenja stručnjaka iz oblasti kriptografije i vrijednosnih papira, bio je 15. oktobra 2021. godine.

Dakle, 24. januara 2022. godine, sudija Netburn je odobrila SEC-u rok do 17. februara za ulaganje žalbe na njenu prethodnu odluku, koja je zahtijevala od Ripple Labs-a da dostavi osjetljive vladine dokumente u tužbi SEC-a kojom se tvrdi da je XRP neregistrovani finansijski instrument.

Koje su najnovije vijesti u vezi sudskog spora?

SEC je 22. decembra 2023. podnijo zahtjev sudu da zapečati kontroverzne dokumente koji se odnose na Hinmanov govor, ali federalni sudija je presudio da SEC ne može zapečatiti dokumente vezane za bivšeg zvaničnika Williama Hinmana i njegov govor o kriptovalutama i vrijednosnim papirima iz 2018. godine upućen Rippleu. Dokumenti Hinmanovog govora odnose se na govor koji je bivši direktor Odjela za korporativno finansiranje SEC-a, William Hinman, održao na Yahoo Finance All Markets Summitu u junu 2018. godine. Navodno je u tom govoru izjavio da Ethereum (ETH) nije finansijski instrument kojim se može trgovati, a Ripple je uključio dokumente Hinmanovog govora kao dokaz.

Sudija Analisa Torres je 16. maja odbila zahtjev SEC-a, što je predstavljalo pobjedu za Ripple.

Nakon odluke suda, XRP je doživio rast od 5%.

Cijena Ripple-a

Cijena Ripple (XRP) kriptovalute je porasla tokom ovog niza događaja, pokazujući značajan dnevni rast od 5,35%. Povećanje trgovinskog volumena od 40% u roku od 24 sata vratilo je entuzijazam investitora. Ako investitori nastave održavati postojeći trend rasta, cijena Ripplea bi mogla premašiti trenutnu tržišnu vrijednost od 0,445 dolara i probiti psihološku barijeru od 0,450 dolara.

Šta je sledeće za Ripple Labs?

Ripple Labs nastavlja dalje sa akvizicijom švajcarske kompanije Metaco, koja se bavi čuvanjem digitalnih sredstava u ime klijenata. Ova akvizicija ima za cilj proširenje Rippleovog međunarodnog prisustva i širenje spektra usluga.

Ripple i Metaco dijele jaku prisutnost u kriptovalutama i dugu istoriju saradnje sa regulisanim entitetima. Kroz ovu akviziciju, Ripple će proširiti ponudu na nivou preduzeća pružanjem tehnologije za čuvanje, izdavanje i poravnanje bilo kakvih tokenizovanih sredstava. Metaco će značajno rasti kroz pristup Rippleovoj etabliranoj bazi klijenata koja broji stotine.

Brad Garlinghouse, izvršni direktor Ripplea, izjavio je da je Metaco dokazani lider u institucionalnom čuvanju digitalnih sredstava sa izuzetnim rukovodećim timom i neuporedivom evidencijom klijenata.

Da li je Ripple dobio sudski spor?

Ripple je ostvario značajnu pobjedu u svojoj kontinuiranoj pravnoj borbi sa SEC-om. Dakle, nadamo se da će se sav ovaj dramatični razvoj događaja okončati u korist Ripple-a.

Zaključak

Sudski spor između Ripplea i SEC-a imao je značajan uticaj na industriju kriptovaluta, tržište i sredstva, postavljajući pitanja o klasifikaciji kriptovaluta i hitnoj potrebi za jasnijim regulatornim smjernicama. Iako ishod ovog velikog sudske spor je još uvijek nerešen, slučaj je pokrenuo diskusije o Howey testu i potrebi i prirodi digitalnih sredstava.

Ova pravna bitka ističe važnost regulatorne jasnoće kako bi se spriječila konfuzija i pravni izazovi u kripto svijetu.

 

 


 

LimitPrime © 2023

Categories

Ostavite komentar

PROČITAJTE JOŠ ZANIMLJIVIH ČLANAKA

Cijene nafte na najvišem nivou u posljednjih 10 mjeseci

Kako je svijet polako počeo da se oporavlja od COVID-19 pandemije, tako je nada za bolju ekonomsku aktivnost rasla. To se odrazilo na c...

Saznajte više
Amazon Prime Day - Najveći prodajni događaj

Imamo uzbudljive vijesti! Amazon Prime Day 2023 počinje uskoro!Što je Amazon Prime Day?Prime Day je događaj koji organizuje Amazon iskl...

Saznajte više
SEC opet optužuje - Binance i Coinbase tužbe

Dvije najveće kripto berze, Coinbase i Binance, su optužene od strane SEC-a! Američka Komisija za vrijednosne papire i berze (SEC) neda...

Saznajte više

Prije nego odete, zakažite
besplatan razgovor sa našim agentom.

Postavite sva pitanja u vezi trejdinga i dobićete odgovore odmah.

Kontaktirajte nas putem WhatsApp-a!