Akcije na koje treba da obratite pažnju u 2024. godini

10.01.2024
Akcije na koje treba da obratite pažnju u 2024. godini

Akcije kompanija koje se bave vještačkom inteligencijom (AI) su značajno povećale svoju vrjednost prethodne godine i ostvarile impresivne rezultate. Čini nam se, da će se ovaj trend nastaviti i u 2024. godini. 

Zašto se ovo dešava?

Ovo predstavlja rezultat implementacija novih tehnoloških rešenja. Kompanije u svim svojim sektorima razvijaju poslovnu efikasnost i unapređuju performanse proizvoda pomoću vještačke inteligencije. 

Prema Forbesu, očekuje se da će globalno tržište vještačke inteligencije rasti po stopi od 37,3% godišnje u periodu od 2023. do 2030. godine.

Kao rezultat ove pozitivne promjene, investitori bi trebalo da razmotre pozicioniranje na tržištu kapitala kako bi iskoristili profit i ostale benefite koje donosi investiranje u akcije kompanija koje su svoje poslovanje usko povezale sa vještačkom inteligencijom. 

U ovom članku, pokrićemo top 5 akcija na koje bi trebalo obratiti pažnju u 2024. godini na polju vještačke inteligencije i objasnićemo vam zašto bi ulaganje u neke od ovih akcija potencijalno moglla biti dobra ideja.  


Oracle Corporation (NYSE: ORCL)

Prva na ovoj listi se nalazi korporacija Oracle (NYSE: ORCL). Oracle bilježi rast cijena akcija od 30% u 2023. godini, što je rezultiralo snažnim profitima za investitore. AI proizvodi i usluge kompanije su dizajnirani da pomognu biznisima u automatizovanju zadataka, poboljšanju procesa donošenje odluka i da omoguće bolji uvid u baze podataka. 


Zbog velike potražnje za Oracle proizvodima kao što je npr. generativna vještačka inteligencija koja omogućava gorenavedene prednosti, ova kompanija izgleda kao dobra AI akcija i zanimljiva prilika u 2024. godini. 

Takođe, na kraju septembarskog kvartala, Oracle je potpisala ugovore vrijedne više od 4 milijarde dolara za prodaju kapaciteta za obuku AI u Generation 2 cloud-u, što je više nego trostruko u odnosu na prethodne godine. Za decembarski kvartal, Oracle predviđa rast od 29% do 31%.


Nvidia (NASDAQ: NVDA)

Nvidia se i ove godine nalazi na listi najboljih akcija! Revolucija vještačke inteligencije je fokusirana na razvoj posebnih jedinica za grafičke kartice (GPU - Graphics processing unit). 

Nvidia, lider na tržištu poluprovodnika, drži gotovo 90% tržišta moćnih GPU-ova koji se koriste za pokretanje AI aplikacija, data centara i drugih oblika ubrzanog računarstva. Zbog snažne potražnje i nedavnog ulaska kompanije u nevjerovatnu novu fazu rasta AI, Nvidia je bila najusjpešnija akcija tokom 2023. godine.

Pored čvrstih prognoza potražnje za GPU-ovima, Nvidia gradi svoje softversko poslovanje i nudi AI računarstvo kao uslugu. Očekuje se nastavak rasta profita, jer Nvidijina hardver oprema služi kao ključna komponenta u napretku vještačke inteligencije, što donosi značajan rast prodaje i visoke marže.


Amazon (NASDAQ: AMZN)

Većina prihoda kompanije Amazon dolazi od njene online prodavnice, međutim to se ne može uporediti sa prihodima koje dolaze od strane Amazon Web Services (AWS) - najbrže rastući poslovni segment Amazon-a. Ogroman rast prodaje u AWS segmentu se očekuje svakodnevno, međutim može se desiti ranije nego što smo očekivali zbog skoka potražnje za cloud infrastrukturom i drugim tehnologijama koje podržavaju i porkeću AI aplikacije.

Online prodajna industrija može doživjeti značajne dobitke u maržama zahvaljujući AI tehnologiji koja omogućava više automatizovanih proizvodnih procesa i autonomna vozila (vozila bez vozaća) prilikom dostave. Ukoliko se ovo implementira, enormni prihodi od online prodavnice bi mogli naglo porasti, što bi dovelo do izvanrednih dobitaka kod investitora na berzi.

 

Alphabet (NASDAQ: GOOGL)

Zbog širokog spektra proizvoda koje nudi i ogromnih količina korisnih podataka kojima raspolaže, Alphabet kompanija ima značajnu prednost u pogledu vještačke inteligencije. 

Zahvaljujući vodećim tehnologijama pretrage i mobilnim operativnim sistemima, brzorastućem cloud poslovanju, softverima za komunikaciju i produktivnost, kao i platformi za strimovanje YouTube, Alphabet ima mnogo puteva za uspjeh u oblasti implementacije vještačke inteligencije. Ova kompanija posjeduje i tehnologiju esencijalnu za razvoj autonomnih vozila. 

 

Meta Platforms (NASDAQ: META)

Unaprijeđeni sadržaji, ciljanje oglasa putem vještačke inteligencije i ušteda troškova pokreću značajan oporavak za kompaniju Meta. Prihodi kompanije porasli su za 23% u odnosu na prethodnu godinu i premašili su 34.1 milijardu dolara u trećem kvartalu za 2023. Meta kao lider u poslovanju sa društvenim mrežama završila je godinu sa impresivnih 3.05 milijardi članova na platformama poput Facebooka, Instagrama, WhatsApp-a i drugih, dok su zarade po akciji porasle za 168% tokom tog perioda.

Meta je i dalje u ranim fazama monetizacije chatbotova i korišćenja vještačke inteligencije kako bi unaprijedila svoju viziju metaverzuma, takođe, sa svojom obimnom globalnom bazom korisnika, pristupom podacima i sofisticiranim tehnološkim resursima, kompanija je dobro pozicionirana da nastavi ostvarivati održivi uspjeh.


Zaključak

Svaka od ovih kompanija pokazuje predanost iskorištavanju vještačke inteligencije u različitim sektorima, od usluga na claud-u do društvenih mreža, što ukazuje na potencijal za nastavak rasta i inovacija. Međutim, iako ove akcije predstavljaju uzbudljive prilike u oblasti vještačke inteligencije, investitori bi trebalo da sprovedu temeljno istraživanje, uzimajući u obzir toleranciju na rizik i dugoročne investicione ciljeve prije donošenja odluka.

LimitPrime © 2024

Categories

Ostavite komentar

Comments

PROČITAJTE JOŠ ZANIMLJIVIH ČLANAKA

TSMC, NVIDIA i INTEL - Giganti u svijetu vještačke inteligencije

U svijetu proizvodnje čipova, pojavio se novi igrač, a to je vještačka inteligencija (AI). AI čipovi postaju sve poznatiji, a poznate k...

Saznajte više
Bitcoin Halving Day: Sve što treba da znate

Šta je Bitcoin halving?Kripto entuzijasti i investitori sa nestrpljenjem očekuju Halving Day. Ovaj događaj je od velikog značaja za Bit...

Saznajte više
Pet najboljih kriptovaluta na koje treba obratiti pažnju u 2024.

U evoluirajućem svijetu kriptovaluta, gdje se Bitcoin i Ethereum često nalaze u centru pažnje, sve manje se piše o ostalim digitalnim v...

Saznajte više

Prije nego odete, zakažite
besplatan razgovor sa našim agentom.

Postavite sva pitanja u vezi trejdinga i dobićete odgovore odmah.

Kontaktirajte nas putem WhatsApp-a!