Facebook vs Apple

11.02.2021
Facebook vs Apple
U slučaju da niste čuli, trenutno se u Silicijumskoj dolini vodi ’rat’ između Facebook-a, giganta društvenih medija i multinacionalne tehnološke kompanije Apple.

Sve je počelo prošle godine kada je Apple objavio da razvija mogućnost za praćenje transparentnosti aplikacija. Nedavno se ova stvarnost približila. Apple-ov potez možda se čini ispravnim za kupca, ali za Facebook može biti zabrinjavajući.

Za Facebook bi ovo značilo da se nametanjem ograničenja oglasa trećim licima/ kompanijama mogao vrlo lako ugroziti godišnji prihod kompanije od 86 milijardi dolara.

Još nije jasno kada će ove promjene biti realizovane, ali ideja je jednostavna: transparentnost praćenja aplikacija zahtijevaće od aplikacija da dobiju dozvolu korisnika prije nego što počnu da prate njihove podatke u aplikacijama.

Sukob Oko Targetiranih Oglasa

Budući da Facebook najveći dio svog prihoda ostvaruje od oglašavanja, a ciljani oglasi su njegov važan dio, iz Facebook-a su sproveli višemjesečnu kampanju protiv Apple-a, kako bi podstakli korisnike da prihvate njihovo praćenje. Facebook je takođe najavio da će primijeniti nove metode praćenja koje su u skladu sa novim iOS pravilima.

Ako pogledate naš grafikon, shvatićete zašto su ciljani oglasi na društvenim mrežama toliko važni za ovu kompaniju. Samo u poslednjem kvartalu 2020. godine prihod od oglašavanja iznosio je 27,187 miliona dolara. Dok je zajedno sa svim ostalim prihodima ta suma iznosila 885 miliona dolara. Kada ovaj rezultat uporedimo sa ranijim kvartalima, kao i rezultate svakog kvartala između sebe, primijetićemo da postoji stalin rast u prihodima od (targetiranog) oglašavanja.

S druge strane, Facebook akcije (FB) su 28. januara doživjele veliki preokret i još uvijek su u opadajućem trendu. Ovo je izazvano zbog novonastalihi briga vezanih za Apple-ove mjere privatnosti, koje bi, kao što smo pomenuli, u budućnosti mogle da naštete veličini Facebook-ovog prihoda od oglašavanja.

Iako postoji mogućnost da se mnogi Fcaebook korisnici odluče za neodobravanje praćenja, analitičari sa Wall Street-a vide Facebook kao dugoročnog pobjednika. 

     

LimitPrime © 2024

Categories

Sa lakoćom kupujte i prodajte akcije.

Ostavite komentar

Comments

PROČITAJTE JOŠ ZANIMLJIVIH ČLANAKA

TSMC, NVIDIA i INTEL - Giganti u svijetu vještačke inteligencije

U svijetu proizvodnje čipova, pojavio se novi igrač, a to je vještačka inteligencija (AI). AI čipovi postaju sve poznatiji, a poznate k...

Saznajte više
Bitcoin Halving Day: Sve što treba da znate

Šta je Bitcoin halving?Kripto entuzijasti i investitori sa nestrpljenjem očekuju Halving Day. Ovaj događaj je od velikog značaja za Bit...

Saznajte više
Pet najboljih kriptovaluta na koje treba obratiti pažnju u 2024.

U evoluirajućem svijetu kriptovaluta, gdje se Bitcoin i Ethereum često nalaze u centru pažnje, sve manje se piše o ostalim digitalnim v...

Saznajte više

Prije nego odete, zakažite
besplatan razgovor sa našim agentom.

Postavite sva pitanja u vezi trejdinga i dobićete odgovore odmah.

Kontaktirajte nas putem WhatsApp-a!