Kako je Coca Cola izgubila 4 milijarde dolara

18.06.2021
Kako je Coca Cola izgubila 4 milijarde dolara
Vjerovatno ste vidjeli scenu koja se dogodila u ponedeljak na konferenciji Europass 2020, kada je poznati fudbaler Kristijano Ronaldo sa stola uklonio dve Coca Cola flaše prije otvaranja konferencije. Potom je podigao flašu sa vodom i podstakao ljude da piju to umjesto Coca Cola-e. Mnogima to može izgledati kao benigni gest, ali i ne baš toliko po cijeni akcija kompanije. Nastavili smo i analizirali kako je ovaj potez uticao na trend grafikona cijena Coca Cola-e, upoređujući ga sa ostatkom godine.

U aprilu je Coca Cola odlučila da poveća cijene nekih njihovih proizvoda kako bi nadoknadila očekivane veće troškove sirovina, baš kao i njihovi konkurenti.

Kao što vidite na našoj infografici, u prvom kvartalu godine, Coca Cola je poslovala bolje nego što su mnogi očekivali. Tromjesečni izvještaj pokazao je zaradu od 55 centi po akciji i prihod od 9,02 milijarde dolara, uz fiskalni neto prihod od 2,25 milijardi dolara.

Međutim, svi znamo kako vijesti ili događaji mogu izazvati promjenu kretanja cijena bilo koje akcije, bilo da je u pitanju mala kompanija ili gigant, kao što je Coca Cola.

To je, u stvari, ovdje bio slučaj, jer je odmah nakon što je Ronaldo uklonio Coca Cola proizvode iz vidokruga, kompanija izgubila nevjerovatnih 4 milijarde dolara u padu cijena akcija. Sa početne cijene akcije od 56,10 dolara, ona je pala na 55,22 dolara da bi se završila na 54,67 dolara u srijedu sa zatvaranjem tržišta. U tržišnoj vrijednosti ovo je smanjenje sa 242 milijarde na 238 milijardi dolara.

Ronaldo, sa skoro 300 miliona pratilaca na Instagram-u i više od 92 miliona na Twitter-u, izuzetno je uticajan sportista, a prateći Elona Musk-a, njegove akcije/ riječi mogu imati veliki uticaj.

Ali Kako Trgovci Mogu Zaraditi Od Ovoga?

Ova situacija je jasan primjer kako važne vijesti ili akcije mogu uticati na privremenu vrijednost kompanije, kao i na rizik koji kompanije preuzimaju kada je riječ o saradnji sa poznatim ličnostima, poput Ronalda.

Ključno je biti u toku sa vijestima i glavnim događajima. Ove promjene se danas prilično često dešavaju, kada društvene mreže u realnom vremenu dostavljaju najnovije informacije iz cijelog svijeta.

Ovo je odlična prilika, posebno za one koji trguju vijestima. Trgovanje vijestima je strategija u kojoj trgovci čekaju da se dogode velike vijesti, a zatim brzo otvaraju/ zatvaraju svoje pozicije u skladu sa odgovarajućim saopštenjima.
 

LimitPrime © 2024

Categories

Sa lakoćom kupujte i prodajte akcije.

Ostavite komentar

Comments

PROČITAJTE JOŠ ZANIMLJIVIH ČLANAKA

TSMC, NVIDIA i INTEL - Giganti u svijetu vještačke inteligencije

U svijetu proizvodnje čipova, pojavio se novi igrač, a to je vještačka inteligencija (AI). AI čipovi postaju sve poznatiji, a poznate k...

Saznajte više
Bitcoin Halving Day: Sve što treba da znate

Šta je Bitcoin halving?Kripto entuzijasti i investitori sa nestrpljenjem očekuju Halving Day. Ovaj događaj je od velikog značaja za Bit...

Saznajte više
Pet najboljih kriptovaluta na koje treba obratiti pažnju u 2024.

U evoluirajućem svijetu kriptovaluta, gdje se Bitcoin i Ethereum često nalaze u centru pažnje, sve manje se piše o ostalim digitalnim v...

Saznajte više

Prije nego odete, zakažite
besplatan razgovor sa našim agentom.

Postavite sva pitanja u vezi trejdinga i dobićete odgovore odmah.

Kontaktirajte nas putem WhatsApp-a!