Da li se proizvodnja nafte bliži kraju?

08.07.2021
Da li se proizvodnja nafte bliži kraju?
Dok se nadamo da se pandemija Covida-19 privodi kraju, globalna potražnja za tečnim zlatom raste. Međutim, ovu potražnju ne prate naftne kompanije koje najavljuju smanjenje proizvodnje suočene sa globalnim „zelenim pokretom“.

Dakle, postavlja se pitanje da li se naftna era završila i rastuće cijene su samo znak toga?

Američka investiciona banka Goldman Sachs procjenjuje da bi cijena barela mogla da dostigne vrijednost od 100 USD do kraja 2021. godine, što je poslednji put viđeno 2014. godine.

Ovaj skok mogao bi se očekivati zbog već vidljivih znakova naglog porasta potražnje za naftom i njenih derivata ovog proljeća - masovnom vakcinacijom, rastom ekonomske aktivnosti u mnogim prezaduženim zemljama i povratkom turističkih putovanja širom svijeta.

Istovremeno, velike naftne kompanije tvrde da postoji sistemski razlog zašto bi nafta mogla da poskupi u ovoj deceniji. Razlog je jednostavan i nameće se kao globalni društveni imperativ - smanjenje emisije ugljenika.

Situacija Sa Naftom U Različitim Zemljama

IEA (Međunarodna energetska agencija) objavila je da će „svijetu biti potrebno mnogo više nafte nego što OPEC Plus dozvoljava, budući da se globalna potražnja barela vraća na količine od prije korone”. A onda, prošlog proljeća, „OPEC Plus“ je sve iznenadio odlukom da drži svoje zalihe do aprila 2022. godine i na taj način će tržištu uskratiti skoro šest miliona barela nafte proizvedenih na dnevnom nivou.

Saudijska Arabija i Rusija su već najavile da će paralelno raditi na dva fronta: daljim ulaganjima u naftnu industriju i  proizvodnju prirodnog i tečnog gasa, kao i obnovljivih izvora energije.

Šest zemalja je već usvojilo ciljeve po pitanju smanjenja emisije ugljenika i to Švedska, Danska, Francuska, Mađarska, Novi Zeland i Ujedinjeno Kraljevstvo. Dodatnih pet zemalja predložilo je zakonodavstvo, uključujući Kanadu i Južnu Koreju, kao i cijelu Evropsku Uniju.

Svijest ljudi o globalnom zagađenju raste. Svi se slažu da je neophodno što prije započeti ulaganje u ovom pravcu i dalje razvijati tehnologiju koja će moći u potpunosti da zamijeni upotrebu nafte i naftnih derivata kako bi se postigla nulta emisija štetnih gasova do 2050. godine.
 

LimitPrime © 2024

Categories

Sa lakoćom kupujte i prodajte robe

Ostavite komentar

Comments

PROČITAJTE JOŠ ZANIMLJIVIH ČLANAKA

TSMC, NVIDIA i INTEL - Giganti u svijetu vještačke inteligencije

U svijetu proizvodnje čipova, pojavio se novi igrač, a to je vještačka inteligencija (AI). AI čipovi postaju sve poznatiji, a poznate k...

Saznajte više
Bitcoin Halving Day: Sve što treba da znate

Šta je Bitcoin halving?Kripto entuzijasti i investitori sa nestrpljenjem očekuju Halving Day. Ovaj događaj je od velikog značaja za Bit...

Saznajte više
Pet najboljih kriptovaluta na koje treba obratiti pažnju u 2024.

U evoluirajućem svijetu kriptovaluta, gdje se Bitcoin i Ethereum često nalaze u centru pažnje, sve manje se piše o ostalim digitalnim v...

Saznajte više

Prije nego odete, zakažite
besplatan razgovor sa našim agentom.

Postavite sva pitanja u vezi trejdinga i dobićete odgovore odmah.

Kontaktirajte nas putem WhatsApp-a!