Monero

25.06.2021
Monero
Monero je nastao u aprilu 2014. Njegovo ime potiče iz esperanta i kao što vidite iz našeg infografika to je kombinacija tri riječi: MON - novac, ER - najmanji dio i O - stvar ili imenica. Sastavljeno MON-ER-O može se prevesti kao „imenica koja opisuje najmanji dio novca“ ili novčić.

Monero je razvijen na način da čuva privatnost i anonimnost, ujedno, ovo su njegove glavne  karakteristike. Ova kriptovaluta je izazvala nekoliko velikih promjena od svog lansiranja. Gotovo sva poboljšanja pružaju više sigurnosti, privatnosti ili olakšavaju upotrebu. Za Monero su privatnost i sigurnost na prvom, a lakoća upotrebe i efikasnost na drugom mjestu.

Monero koristi ”Ring Confidential Transactions”, gdje transakcije potpisuje grupa nasumično izabranih vlasnika Monero-a sa istom količinom novčića. Rezultat ovakvog poslovanja je 100% anonimnost.

Sa više privatnosti dolazi i mogućnost nelegalne upotrebe. Monero se suočio sa kritikama zbog njegove upotrebe u ilegalnim aktivnostima, poput trgovine drogom na dark i deep webu, zbog anonimnosti koju pruža. Ovo povezivanje sa nelegalnim aktivnostima navelo je neke da ga nazovu „valutom kriminalaca“.

Trend Rasta Monero-a

Prve dvije godine, nakon što je Monero osnovan, nije značajno rastao. Ali ovo se promijenilo 2016. godine kada je Alphabay (tršište na darknetu), počeo da prihvata Monero zbog anonimnosti korisnika. Smatra se da je ovo pokrenulo ogroman rast cijena između avgusta i septembra 2016. godine, kad je i zabilježen rast od oko 2700%.

Ovaj rast nastavljen je i u 2017. godini, a još jedan veliki skok cijena dogodio se u avgustu, kada je Bithumb dodao Monero na svoju berzu, čineći je pristupačnijom investitorima. Veći medijski hajp povećao je cenu pred kraj 2017. godine, a vrhunac je dostigao u januaru 2018, kada je njegova vrijednost dostigla 494 dolara.

Kao što možete vidjeti iz našeg infografika, najniži nivoi cijena zabilježeni su u januaru 2015. A  iako nisu na najvišim nivoima u trenutku pisanja ovog teksta, ova kriptovaluta je jos u maju zabilježila maksimum od 517,60 dolara.
 

LimitPrime © 2024

Categories

Sa lakoćom kupujte i prodajte kriptovalute.

Ostavite komentar

Comments

PROČITAJTE JOŠ ZANIMLJIVIH ČLANAKA

TSMC, NVIDIA i INTEL - Giganti u svijetu vještačke inteligencije

U svijetu proizvodnje čipova, pojavio se novi igrač, a to je vještačka inteligencija (AI). AI čipovi postaju sve poznatiji, a poznate k...

Saznajte više
Bitcoin Halving Day: Sve što treba da znate

Šta je Bitcoin halving?Kripto entuzijasti i investitori sa nestrpljenjem očekuju Halving Day. Ovaj događaj je od velikog značaja za Bit...

Saznajte više
Pet najboljih kriptovaluta na koje treba obratiti pažnju u 2024.

U evoluirajućem svijetu kriptovaluta, gdje se Bitcoin i Ethereum često nalaze u centru pažnje, sve manje se piše o ostalim digitalnim v...

Saznajte više

Prije nego odete, zakažite
besplatan razgovor sa našim agentom.

Postavite sva pitanja u vezi trejdinga i dobićete odgovore odmah.

Kontaktirajte nas putem WhatsApp-a!