Najpopularnije akcije električnih automobila na koje bi trebalo obratiti pažnju

28.03.2021
Najpopularnije akcije električnih automobila na koje bi trebalo obratiti pažnju
Povećanje ekološke svijesti i potreba za smanjenjem emisije CO2 doveli su do sve veće potražnje za električnim automobilima. Automobili s električnim baterijama postaju sve popularniji, pa možemo reći da će ova industrija cvjetati.

Očekuje se da će proizvodnja električnih automobila neprestano rasti u narednim godinama, a njihova će upotreba postati uobičajena do 2040. godine. Zbog toga je vrlo važno preduzeti pravi korak i investirati na vrijeme.

Izdvojili smo tri akcije na koje treba obratiti pažnju u prvom kvartalu 2021. godine.

Tesla, Nio & GM

Na prvom mjestu je, naravno, Tesla. Ova američka kompanija pionir je u dizajnu i proizvodnji električnih automobila i baterija. Početkom 2020. godine, vrijednost ove akcije bila je oko $430.00, a do juna da je povećana na $1000.00.

Kasnije u decembru, Tesla se pridružila indeksu S&P 500, i ovaj ulazak u gornji nivo američkog vodećeg berzanskog indeksa predstavlja još jednu prekretnicu za svog osnivača milijardera, Ilona Muska. Kao što možete vidjeti na našem  infografiku, cijena akcije do danas je 864,16 s trendom rasta u odnosu na januar.

Na drugom mjestu naše liste nalazi se Nio ili "Tesla iz Kine". Ova automobilska kompanija osnovana je 2014. godine, a njeno sjedište je u Šangaju. Akcije kompanije značajno su porasle u prethodnoj godini i očekuje se nastavak rasta. Trenutna cijena akcije je 57,15 USD. Iako se ulaganje u akcije Nio-a može smatrati rizičnim zbog veličine ove kompanije i njenog relativno skorog pojavljivanja na tržištu, ova je kompanija visoko inovativna i ima veliki potencijal rasta.

Za razliku od prethodne mlade kompanije, na trećem mjestu naše liste je vrlo poznati General Motors, osnovan 1908. godine u Detroitu. Posljednjih godina ova kompanija je svoju proizvodnju usmjerila na električna vozila.

Djelujući pod Buickom, Chevroletom, GMC-om i Cadillacom, General Motors ima veliki tržišni segment u automobilskoj industriji i želi to pretočiti u novi, brzorastući segment električnih automobila. Ovo zvuči vrlo zanimljivo, u smislu investiranja, jer ova kompanija ima tržišnu kapitalizaciju od oko 36 milijardi dolara. Vrijednost GM dionica na dan pisanja ovog članka iznosila je 49,34 USD i pokazuje trend rasta, zbog čega je smatramo jednom od tri akcije na koje treba obratiti pažnju u prvom kvartalu 2021!
 

LimitPrime © 2024

Categories

Sa lakoćom kupujte i prodajte akcije.

Ostavite komentar

Comments

PROČITAJTE JOŠ ZANIMLJIVIH ČLANAKA

TSMC, NVIDIA i INTEL - Giganti u svijetu vještačke inteligencije

U svijetu proizvodnje čipova, pojavio se novi igrač, a to je vještačka inteligencija (AI). AI čipovi postaju sve poznatiji, a poznate k...

Saznajte više
Bitcoin Halving Day: Sve što treba da znate

Šta je Bitcoin halving?Kripto entuzijasti i investitori sa nestrpljenjem očekuju Halving Day. Ovaj događaj je od velikog značaja za Bit...

Saznajte više
Pet najboljih kriptovaluta na koje treba obratiti pažnju u 2024.

U evoluirajućem svijetu kriptovaluta, gdje se Bitcoin i Ethereum često nalaze u centru pažnje, sve manje se piše o ostalim digitalnim v...

Saznajte više

Prije nego odete, zakažite
besplatan razgovor sa našim agentom.

Postavite sva pitanja u vezi trejdinga i dobićete odgovore odmah.

Kontaktirajte nas putem WhatsApp-a!