Sirova nafta 2021. Prognoza

24.03.2021
Sirova nafta 2021. Prognoza
2020. godina je donijela mnogo iznenađenja na svjetskim berzama. Pandemija, američki izbori, Trumpov odlazak, pronalazak vakcine i kasniji početak vakcinacije ostavili su traga na tržište nafte. 

Sve ovo rezultiralo je da cijene sirove nafte zapadnu u krizu. Naime, 11. januara, OPEC je iznosio 54,76 dolara po barelu, u odnosu na 55,66 dolara za Brent i 52,25 dolara za WTI. Uprkos tome što su mnoge zemlje bilježile najviše stope zaraze u decembru, nade u skoro vakcinisanje rezultirale su time da su Brent i OPEC krajem 2020. godine dosegli cijenu iznad 50 dolara po barelu.

U 2020. godini uspostavljeni obrasci ponude i potražnje za naftom promijenjeni su zbog pandemije Covid-19.

S obzirom na to da je većina zemalja počela sprovoditi vakcinisanje protiv virusa, očekuje se da će se aktivnost svjetske ekonomije još jednom povećati, iako će trebati vremena da se poslovna dinamika vrati na nivo prije Covida.

Očekivanja Nafte

Prema US EIA, prosječna cijena Brent nafte od 43 dolara po barelu u četvrtom kvartalu 2020. očekuje se da će porasti na 49 dolara po barelu u 2021. godini. 
S porastom potražnje za naftom na globalnom nivou i ograničenom OPEC + proizvodnjom nafte, zalihe će se smanjivati, ali i dalje će ostati na visokom nivou.

Cijene brenta u prosjeku će iznositi 47 dolara po barelu u Q1 2021, a do Q4 u prosjeku 50 dolara po barelu. Ove cijene odražavaju oštrije poteze kada su u pitanju zalihe nafte kao rezultat odluke OPEC-a + da ograniči rast proizvodnje u januaru 2021. Godine.

OPEC-ova proizvodnja sirove nafte prosječno će iznositi 27,5 miliona barela dnevno 2021. godine, što odražava činjenicu da je OPEC najavio potencijalna povećanja proizvodnje u Libiji.

U prvom kvartalu 2021. godine proizvodnja nafte u prosjeku će iznositi 25,7 miliona barela dnevno, što je 1,7 miliona barela dnevno manje nego u prethodnoj prognozi izrađenoj u novembru, prije nego što je OPEC najavio promjenu ciljeva proizvodnje. 

Kao što možete vidjeti na našem infografiku, predviđena ukupna svjetska ponuda nafte za prvi kvartal biće 94,46 miliona barela dnevno, a svjetska potrošnja 96,26 miliona barela dnevno. Kako se bliži kraj 2021. ove dvije vrijednosti će se približiti, a ukupna količina zaliha će se smanjivati. 

 

LimitPrime © 2024

Categories

Sa lakoćom kupujte i prodajte robe

Ostavite komentar

Comments

PROČITAJTE JOŠ ZANIMLJIVIH ČLANAKA

TSMC, NVIDIA i INTEL - Giganti u svijetu vještačke inteligencije

U svijetu proizvodnje čipova, pojavio se novi igrač, a to je vještačka inteligencija (AI). AI čipovi postaju sve poznatiji, a poznate k...

Saznajte više
Bitcoin Halving Day: Sve što treba da znate

Šta je Bitcoin halving?Kripto entuzijasti i investitori sa nestrpljenjem očekuju Halving Day. Ovaj događaj je od velikog značaja za Bit...

Saznajte više
Pet najboljih kriptovaluta na koje treba obratiti pažnju u 2024.

U evoluirajućem svijetu kriptovaluta, gdje se Bitcoin i Ethereum često nalaze u centru pažnje, sve manje se piše o ostalim digitalnim v...

Saznajte više

Prije nego odete, zakažite
besplatan razgovor sa našim agentom.

Postavite sva pitanja u vezi trejdinga i dobićete odgovore odmah.

Kontaktirajte nas putem WhatsApp-a!