Dnevne analize

Enter the world of investing today!
Get Started

Novosti sa tržišta

20.05.2022

Evropa

Na evropskom zasedanju fokus je bio na zapisniku sa trećeg sastanka Centralne banke o monetarnoj politici (ECB) 13. i 14. aprila. Na aprilskom sastanku, u skladu sa tržišnim očekivanjima, Banka je ostavila stopu na operacije refinansiranja na 0,0 odsto. depozitna stopa je minus 0,50 odsto, a granična stopa refinansiranja 0,25 odsto, dok su mjesečne neto kupovine u okviru APP-a iznosile 40 milijardi eura u aprilu, 30 milijardi eura u maju i 20 odsto u junu. On je dao informaciju da će to biti milijarde eura. U zapisniku sa sastanka navodi se da su članovi Upravnog vijeća, iako su izrazili zabrinutost zbog inflacije, naglasili da su pritisci cijena rasprostranjeni i da postoje faktori koji bi izglede za stope inflacije mogli učiniti trajnijim, suprotno očekivanjima. U izvještaju je navedeno da mnogi članovi generalno vjeruju da bi neto kupovina imovine trebala završiti prije, a ne u trećem kvartalu, i naznačilo da bi uskoro trebalo istražiti mogućnost povećanja kamatnih stopa. Njemački kancelar Olaf Scholz rekao je uoči samita EU da cilj Ukrajine da se pridruži EU neće biti ubrzan iako je zemlja okupirana od strane Rusije, dodajući da Unija mora pronaći "brz i pragmatičan" način da pomogne Kijevu. S druge strane, visoki predstavnik EU za vanjske poslove i sigurnosnu politiku Josep Borrell će najaviti EU, Vijeće za saradnju u Zaljevu (GCC), sa energijom, životnom sredinom, migracijama, klimatskim promjenama, trgovinom i ekonomskom raznolikošću, regionalnom stabilnošću , te globalna bezbjednosna pitanja kao "strateško partnerstvo" sa djelokrugom rada. U makroekonomskom kalendaru; prema podacima ECB-a, tekući račun regiona je u martu prvi put od 2012. godine zabilježio deficit od 1,6 milijardi eura.

SAD

U SAD-u, koji je u središtu globalnih tržišta, pomno se prate pooštravajuće poruke članova Federalnih rezervi (FED) u vezi s određivanjem cijena imovine. Dok je predsednik Mineapolisa FED-a, Neel Kashkari, izjavio da će banka dovesti kamatnu stopu na neutralan nivo do kraja 2022. godine, predsednik čikaškog FED-a, Charles Evans, naznačio je da očekuje povećanje stope za 50 baznih poena na narednom sastanku i naveo da očekuje zahlađenje privrede ako banka pooštri politiku. Njujorška filijala FED-a je tada istakla da se pritisak na globalni lanac snabdevanja pojačao u aprilu zbog karantinskih mera u Kini, rata između Rusije i Ukrajine i povećanja troškova vazdušnog transporta između SAD i Azije, dok nedavna dešavanja u geopolitici i Epidemija koronavirusa uticala je na globalne lance nabavke. Rekao je da bi to moglo povećati pritisak. S druge strane, godišnji sastanak Svjetskog ekonomskog foruma (WEF), koji nije održan dvije godine zbog pandemije korona virusa, je samo nekoliko dana od 22. do 26. maja u Davosu u Švicarskoj. Ponovna izgradnja društvenog povjerenja, korištenje i djelotvornost sankcija i perspektive energije; Očekuje se da će forumu prisustvovati 50 šefova država, 300 vladinih zvaničnika i oko 2.500 predstavnika globalnog biznisa, na kojem će biti paneli o temama kao što su prevazilaženje krize i prevencija globalne krize hrane. U vanjskoj politici objavljeno je da, iako su tenzije bile visoke u ratu između Rusije i Ukrajine, Bidenova vlada razmatra mogućnost sprječavanja isplate ruskih obveznica. Osim toga, očekuje se da će predsjednik Biden potpisati zakon o pomoći Ukrajini od 40 milijardi dolara, koji je odobrio američki Senat sa 86 glasova za i 11 protiv. U makroekonomskom kalendaru; Prema podacima američkog Ministarstva rada, ukupno 218.000 zahtjeva za naknadu za nezaposlene u sedmici koja je završila 13. aprila, nadmašivši očekivanja tržišta od 200.000. Pored toga, prema podacima FED-a, indeks proizvodnje u Filadelfiji je u maju iznosio 2,6 poena, ispod očekivanja od 16,0 poena. Konačno, prema podacima Nacionalne asocijacije posrednika za nekretnine (NAR), prodaja postojećih kuća u aprilu smanjena je za 2,4 posto na 5,61 milion.

Britanija

Na sjednici u Velikoj Britaniji, najava vlade o novom paketu sankcija Rusiji bila je u prvom planu. Vlada je objavila da su nove sankcije uvedene ruskoj avio industriji i da će te sankcije spriječiti Rusiju da ima koristi od prvoklasne avijacije i transportne industrije. Ministrica vanjskih poslova Lizz Truss također je naglasila da svaka ekonomska sankcija pojačava jasnu poruku koju su dali ruskom predsjedniku Vladimiru Putinu i istakla da će nastaviti sa uvođenjem sankcija Rusiji dok Ukrajina ne pobijedi u ratu. S druge strane, nakon što su podaci o potrošačkoj inflaciji (CPI) u Velikoj Britaniji dostigli vrhunac od 40 godina sa 9,0 odsto, ispod tržišnih očekivanja od 9,1 odsto na godišnjem nivou, u aprilu je britanski ministar finansija Riši Sunak istakao da su će preduzeti više od akcije u vezi sa visokom inflacijom.

Azija

U Kini, koja je lokomotivna ekonomija Azije, pomno se prate tokovi vijesti o koronavirusu. Prema saopćenju Nacionalne zdravstvene komisije, u posljednja 24 sata u kontinentalnoj Kini zabilježeno je 1 411 slučajeva korona virusa. Međutim, bilo je veoma važno da se ukine policijski čas u područjima niskog rizika u kojima živi oko 12 miliona ljudi u Šangaju, gradu poznatom kao finansijski centar, u zemlji u kojoj je sprovedena politika Zero Covid dana koji smo ostavili. S druge strane, odnosi između Sjedinjenih Država i Kine nastavljaju da se pogoršavaju. Iako je kinesko ministarstvo vanjskih poslova upozorilo Washington da se ne miješa u unutrašnje stvari zemlje, važno je napomenuti da će SAD poduzeti drastične mjere opreza ako nastave igrati na "tajvansku kartu". S druge strane, premijer Japana, jedne od vodećih zemalja regiona, Fumio Kishida, istakao je da se finansijska situacija Ukrajine pogoršala nakon napada Rusije, te naveo da su dobili poziv Ukrajine da podrže kratkoročne sredstva i da će njegova zemlja obezbijediti još 300 miliona dolara finansijske pomoći. Tako će finansijska pomoć Japana ukupno iznositi 600 miliona dolara. Nakon toga, japanska vlada navodno planira ukinuti zabranu ulaska turista u zemlju ovog mjeseca, kao dio mjera opreza zbog korona virusa.


Indikatori

Indeks volatilnosti

Volatilityindices
Indeks volatilnostiPreuzmi Sliku

Indeksi volatilnosti se izračunavaju na osnovu razlike između kupovine i prodaje opcionih ugovora, u kojima su dionice osnovna imovina. Ako je vrijednost indeksa ispod 10 poena, na tržištima dominira optimizam i investitori su spremni da rizikuju, iako se kalkulacija između 10 i 30 smatra normalnim rasponom, stres počinje da raste i ako je iznad 30 poena, se tumači kao pesimizam koji je validan i doći će do fluktuacija u cijenama imovine.


Američki Indeks

USIndex

U određivanju cijena imovine na međunarodnim tržištima, i dalje je glavna priča očekivanje da će američke Federalne rezerve (FED) postati agresivne u pooštravanju monetarne politike u odnosu na inflatorne pritiske. U ovom trenutku, poruka predsjednika Fed-a Jeromea Powella da će nastaviti da pooštravaju svoju monetarnu politiku dok inflacija ne padne jasno i uvjerljivo bila je prilično efikasna. Naime, u izgledima dolarskog indeksa sasvim je jasno da dolar, koji je tražen sa očekivanjima kamatnih stopa, slabi valute razvijenih zemalja. Sve dok se 102,40, koji igra snažnu ulogu podrške ispod, održava, zamah u korist dolara će se vjerovatno nastaviti. Sa ove tačke gledišta, otpori 103,60 i 104,00 mogu biti praćeni savladavanjem gornjeg otpora 103,20.

Podrška102.40102.00101.60
Otpor103.20103.60104.00

Valutni Parovi

EURUSD

Dok su tržišta gotovo sigurna da će Evropska centralna banka (ECB) podići kamatne stope po prvi put u više od 10 godina, sljedećeg jula se vide napori za oporavak eura. Međutim, osim što je ECB zaostajala za FED-om, deficit tekućeg računa prvi put od 2012. godine zbog efekata rata na evropsku ekonomiju je izvršio snažan pritisak na par. Tehnički, sve dok se gornji otpor na 1,0620 ne premaši, pad će se nastaviti u trećem talasu, a podrške na 1,0530, 1,0485 i 1,0445 ostaju važne.

Podrška1.05301.04851.0445
Otpor1.06201.06601.0700

GBPUSD

Dok su sve manje mogućnosti za nastavak povećanja kamatnih stopa od strane Banke Engleske (BoE) ograničile dobitke para, zabrinutost za recesiju na stolu britanske ekonomije utiče na funtu. Sa tehničke tačke gledišta, značajan oporavak nije verovatan osim ako se u paru ne postigne trajni prelazak na ponderisani pokretni prosek od 30 perioda. Međutim, nivo od 1,2375, koji je testiran tokom dana koji smo ostavili za sobom, biće odlučujući za kontinuitet prodaje. Sa probijanjem na 1,2375, prodaja bi se mogla konsolidovati i 1,2300, što će biti najniži nivo od jedne sedmice, može doći u prvi plan iza 1,2300.

Podrška1.23751.23001.2220
Otpor1.25201.26001.2680

USDJPY

Par nije mogao da učestvuje u privremenom rastućem trendu, koji je završio 11. maja, pošto nije uspeo da dobije obim u ispitivanjima koje je sprovodio tokom cele nedelje. Potvrđujući kraj uzlaznog trenda svojim zadržavanjem ispod psihološkog nivoa od 130,00, par se protezao ispod ponderisanog pokretnog prosjeka od 200 perioda nakon kratkoročnog uskopojasnog kretanja. Međutim, na paritetu, gde je otvorena putanja korekcije, treba pažljivo pratiti nivo od 126,75, kojim se poslednji put trgovalo 18. aprila. Pomak ispod 126,75 je 125,85, nakon čega slijedi Fibonačijevo odbijanje od 38,2 posto. Slabo se može nastaviti do nivoa od 125,00, koji prelazi linija.

Podrška126.75125.85125.00
Otpor128.65129.50130.35

Robe

XAUUSD

U nedostatku makropodataka, koji će stvoriti značajno kretanje tržišta u najvećim svjetskim ekonomijama, pojava prinosa na dolar i obveznice i dalje je glavni faktor u teškoćama pronalaženja potražnje za uncu zlata. U svom tehničkom pogledu, sve dok se nivo iz 1856. brani iznad kao otpor, žuti metal se može slomiti na podršku iz 1810. iza 1826. godine, sa prodajnim potencijalom koji će biti sačuvan u njegovim ugovorima. U prijelazu na 1856., 1871. i 1885. mogu se pratiti otpori na putu oporavka.

Podrška182618101795
Otpor185618711885

USOIL

Zalihe nafte se smanjuju u najvećoj svjetskoj ekonomiji. Prema podacima koje je objavila Uprava za energetske informacije (EIA), u sedmici koja je završila 14. maja u SAD-u su dionice zabilježile najveći pad u mjesec dana na nivou od 3,39 miliona, uprkos očekivanjima tržišta za rast od 1,38 miliona , vidimo da brige na strani ponude dominiraju cijenama. S druge strane, ukidanje policijskog časa za 12 miliona stanovnika Šangaja, najvećeg grada u Kini, doprinosi potražnji. Zapravo, cijene nastavljaju rasti u svojim tehničkim izgledima u trećem talasu. Sve dok je fibonačijeva linija ventilatora od 61,8% očuvana, zamah na gore u 3. regionu može biti fokusiran na 110,85 praćen otporom na 113,30. Ako je Fibonači ispod 61,8 posto, raspon 103,00 – 100,30 može raditi kao zona prikupljanja snage.

Podrška105.55103.00100.30
Otpor110.85113.30116.00

XAGUSD

Srebro zadržava reakcije sa svoje 2-godišnje najniže vrednosti 13. maja na 20.45. Roba je završila jučerašnje trgovanje uz dobit od preko 2 procenta, prekinula kretanje opadajućeg kanala i krenula ka putanji korekcije. Ako se otpor od 22,25 može savladati na prvom nivou iznad, gubici se mogu vratiti na Fibonačijevu liniju odbijanja od 38,2 posto, koja označava nivo od 22,65 prošlog 5. maja. U mogućim retracementima, mogu se pratiti podrške od 21,50 i 21,15.

Podrška21.5021.1520.80
Otpor22.2522.6523.00

Indeksi

DAX40

U zapisniku monetarne politike Evropske centralne banke (ECB) od 13. do 14. aprila, njene članice su ocijenile da bi njihova neto kupovina imovine trebala završiti prije trećeg kvartala i mogućnost povećanja kamatne stope ubrzo nakon toga, dok su njemačke desetogodišnje obveznice popeo se na nivo od 1,09 posto, dok je uočeno slabljenje DAX40. Sve dok se nivo 14 320 brani kao otpor iznad, indeks prodajnog pritiska, koji će biti aktivan u njegovim ugovorima, može dovesti do smanjenja na 13 670 iza 13 835. Ako je iznad 14 325, 14 325 – 14 500 služiće kao opseg balansiranja.

Podrška13 83513 67013 510
Otpor14 16514 32514 500

SP500

Podaci koje je objavio FED na dan koji smo ostavili otkrivaju da je rast proizvodnje u regiji Philadelphia naglo usporen zbog utjecaja rata i visokih troškova. SP500, koji je trenutno pod pritiskom agresivnog povećanja kamatnih stopa koji se očekuje od FED-a, nastavio je opadati s prodajom industrijskih dionica nakon podataka iz Filadelfije. U tehničkom pogledu, vrlo je jasno da indeks u velikoj mjeri ovisi o kretanju silaznog kanala. Ako se podrška od 3 860, koja će odrediti nastavak prodajnih kretanja u nastavku, može probiti, posljednje medvjeđe kretanje može se nastaviti na 3 795, što će biti najniže u više od 1 godine.

Podrška3 8603 7953 730
Otpor4 0004 0704 145

Kripto

BTCUSD

Kada je ruski ministar industrije i trgovine Manturov istakao da bi kriptovalute mogle biti legalizirane u zemlji, Bitcoin je naišao na ograničene reakcije. Međutim, Bitcoin se bori da pronađe potražnju u odnosu na dolar, izazvan agresivnim povećanjem kamatnih stopa koje se očekuje od Fed-a. 28 670 i 27 230 ispod su prve zone podrške u vodećoj kriptovaluti, gdje će izgledi ostati medvedi ako se ne pređe gornji otpor od 32 980. Ako je iznad 32 980, može se pratiti otpor 34 425.

Podrška28 67027 23025 800
Otpor31 49032 98034 425

Da li imate još pitanja?

Zakažite poziv i dobijte odgovore od jednog od naših agenata.
Zakažite Poziv

Before you go, book a
free call with our agent

Ask all of your trading questions and get answers right away.