Analiza Ditore

Enter the world of investing today!
Get Started

Lajmet kryesore

23.09.2021

Evropë

Në sesionin evropian, deklaratat e politikëbërësve dhe burimet e lajmeve nga ekonomitë më të mëdha të rajonit ishin në krye. Anëtari i bordit ekzekutiv të Bankës Qendrore Evropiane (BQE) Madis Müller vuri në dukje se pas përfundimit të Programit të Blerjes Emergjente së Pandemisë(PEPP), i cili u zbatua gjatë periudhës së pandemisë, do të diskutohej rritja e blerjeve të rregullta. Jens Weidmann, anëtar i BQE -së dhe President i Bankës Qendrore Gjermane, tha se kriza ekonomike ende nuk është kapërcyer plotësisht dhe se parazgjedhje të konsiderueshme janë ende të mundshme për shkak të pandemisë. Përveç kësaj, sipas Ministrisë së Ekonomisë, nuk ka nevojë për ndërhyrje të shtetit në rritjen e kostove të gazit natyror. Nga ana tjetër, Ministri i Shëndetësisë Jens Spahn vuri në dukje se nëse nuk shfaqet një variant i ri mbi të cilin vaksina nuk është efektive, shpërthimi i Covid-19 pritet të përfundojë në pranverën e vitit 2022. Në Francë, një nga vendet kryesore në rajon, Presidenti Emmanuel Macron vuri në dukje se për të rikthyer besimin, Shtetet e Bashkuara duhet të ndërmarrin hapa konkretë, jo vetëm premtimet e tyre.

SH.B.A

Sesioni amerikan paraqiti takimin e shtatorit të Komitetit Federal të Tregut të Hapur (FOMC). Komiteti, i cili mbajti objektivin e fondeve federale të fiksuar në intervalin 0 - 0.25, nuk bëri asnjë ndryshim në programin e blerjes së aseteve me ritmin prej 120 miliardë dollarë në muaj. Sidoqoftë, Komiteti vuri në dukje uljen e ritmit të blerjeve të aseteve nëse përparimi drejt objektivave vazhdon. Në të njëjtën kohë, banka uli parashikimin e saj për Prodhimin e Brendshëm Bruto (PBB) për 2021 nga 7 për qind në 5.9 për qind, ndërsa rriti pritshmërinë e PCE bazë nga 3 për qind në 3.7 për qind dhe pritjen e papunësisë nga 4.5 për qind në 4.8 për qind, sipas Raportit të saj mbi Parashikimet Ekonomike të publikuar nga banka. Për më tepër, anëtarët e Komitetit të cilët nuk kishin parashikuar një rritje të normës në 2021 vlerësuan 4 rritje të normave për 2023, ndërsa tërhoqën pritjet fillestare të një rritje të normës deri në vitin 2022. 'Nëse inflacioni i vazhdueshëm bëhet shqetësues, FED patjetër do t'i përgjigjet atij', Kryetari i Fed Jerome Powell tha pas vendimit, duke theksuar se pritjet afatgjata të inflacionit janë në përputhje me objektivin 2 përqind. Duke vënë në dukje se Fed arriti objektivin e saj të punësimit, Kryetari Powell njoftoi se zvogëlimi i blerjeve të aseteve do të përfundojë në mes të vitit të ardhshëm nëse aktiviteti ekonomik vazhdon të ecë në rrugën e duhur. Për më tepër, Powell tha se sipas rezultateve të testimit që Fed do të kryejë, ai mund të marrë vendimin e tij për të ardhmen e blerjeve të aseteve në takimin e ardhshëm. Nga ana tjetër, jehona e miratimit të Dhomës së Përfaqësuesve të SHBA -së për projekt -ligjin e buxhetit të përkohshëm që do të parandalojë mbylljen e qeverisë federale dhe do të pezullojë kufirin e borxhit vazhdon. Udhëheqësi i shumicës së Senatit amerikan, Chuck Schumer theksoi se për të parandaluar një dështim, ata duhet të mbështesin rregullimin e tavanit të borxhit. Sipas të dhënave të publikuara nga Shoqata Kombëtare e Seksatorëve të SHBA (NAR), shitjet aktuale të shtëpive në gusht u rritën me 2 përqind në 5.89 milion, pak më poshtë pritshmërive të tregut prej 5.88 milion. Përveç kësaj, sipas të dhënave të publikuara nga Administrata e Informacionit të Energjisë (VNM), inventarët e naftës së papërpunuar u ulën me 3.481 milion fuçi, mbi pritjet e 2.440 milion fuçi në javën që përfundonte në 18 shtator.

Britania e Madhe

Sesioni në Mbretërinë e Bashkuar u mbyll me burime të kufizuara lajmesh. Zëdhënësi i Kryeministrit tha se vendi ende dëshiron të arrijë një marrëveshje tregtare dypalëshe me Shtetet e Bashkuara, ndërsa Kryeministri britanik Boris Johnson tha në një deklaratë se ata do të ndërmarrin "hapa gradualë" në tregti pasi Presidenti amerikan Joe Biden nuk u pajtua me negociojë një marrëveshje të tregtisë së lirë midis dy vendeve. Ishte gjithashtu e rëndësishme që Johnson të nënvizonte se ka probleme në zinxhirin global të furnizimit pas Covid-19. Nga ana tjetër, Sekretari i Shtetit në Departamentin e Biznesit, Energjisë dhe Strategjisë Industriale Kwasi Kwarteng raportoi se kufizimi i çmimit të energjisë do të mbetet në praktikë.

Azia

Azia-Paqësori mirëpriti tregjet globale me një rrjedhë të qetë lajmesh pas një pushimi të gjatë fundjave. Një deklaratë nga Kabineti Kinez vuri në dukje se ekonomia po përballet me vështirësi të shkaktuara nga rastet e rastit të Covid-19 dhe çmimet e larta të mallrave, ndërsa politikat makro-prudenciale mund të zbatohen për të rritur konsumin. Ekonomia e dytë më e madhe e rajonit, Japonia, gjithashtu nuk ndryshoi normën e saj të interesit të politikës pas takimit të shtatorit, Guvernatori i BoJ-së Haruhiko Kuroda tha se shpenzimet familjare vazhdojnë të mbeten të dobëta për shkak të masave të koronavirusit, ndërsa ishte e rëndësishme të thuhej se ai do të lehtësonte politikën edhe më shumë pa hezitim nëse është e nevojshme. Nga ana tjetër, Nishimura Yasutoshi, Anëtari i Kabinetit përgjegjës për masat Covid-19, tha se ka pasur një përmirësim në rrjedhën e rastit dhe deklaroi se ata mund të pezullojnë gjendjen e jashtëzakonshme. Në Turqi, Presidenti Erdogan ishte kritik ndaj faktit se Shtetet e Bashkuara duhet të marrin më shumë përgjegjësi për refugjatët afganë. Duke parë kalendarin makroekonomik, sipas të dhënave të publikuara nga TurkStat, indeksi i besimit të konsumatorit, i përshtatur për efektet sezonale, ishte 79.7 pikë në shtator, me një rritje prej 1.8% në krahasim me muajin e kaluar.


Indicators

MSCI iShared ETF’s

Msciisharedetfs
MSCI iShared ETF’sDownload Image

Treguesit MSCI ETF janë një masë e performancës së tregut të aksioneve për një rajon të veçantë. Fondet e tregtuara në shkëmbim ndjekin kthimet e ETF dhe matjet e rrezikut përpara se të ndërmarrin veprime kundër rajonit që do të investohet.

Indekset e levizshmerise

Volatilityindices
Indekset e levizshmeriseDownload Image

VIX, i njohur gjithashtu si indeksi i frikës, llogaritet bazuar në diferencën midis çmimeve të blerjes dhe shitjes së kontratave të opsioneve, ku aksionet në indeksin S & P500 janë aktivet themelore. Nëse vlera e indeksit është nën 10 pikë, kjo do të thotë se ka optimizëm në tregjet dhe investitorët janë të etur për të marrë rreziqe, pesimizmi fillon të rritet pak edhe nëse konsiderohet si diapazoni normal kur është në intervalin prej 10 - 20. Kur VIX është në intervalin 20 - 30, kjo do të thotë që stresi në tregje ka filluar. Një rezultat prej mbi 30 do të thotë që dëshira e investitorëve për marrjen e rrezikut është nën presion dhe çmimet e aktiveve do të luhaten.


Indeksi amerikan

USIndex

Ne pamë që dollari u ble në tregjet ndërkombëtare pas sinjalit të Komitetit Federal të Tregut të Hapur (FOMC) për të zvogëluar blerjet e aseteve në takimin e tij të shtatorit. Me këtë mbështetje, indeksi i dollarit, i cili tregon lëvizjen rritëse në trendin e ndërmjetëm, mund të përqëndrohet në 94.00, në rast se mund të kalojë 93.65. Në rast të uljeve të mundshme të indeksit, mesatarja lëvizëse eksponenciale e 100 periudhave, e cila tregon në 92.20 nën 92.60, do të vazhdojë të jetë një mbështetje e fortë.

Suporti92.9592.6092.20
Rezistenca93.6594.0094.40

Palët valutore

EURUSD

Qasja e moderuar e politikëbërësve përballë pritjeve inflacioniste në Rajonin Evropian po dobëson euron kundrejt dollarit. Pra, çifti, i cili është në rrugën drejt rënies, mund të vazhdojë humbjet e tij deri në 1.1615, nën mbështetëset 1.1650 dhe 1.1680. Mesatarja lëvizëse e ponderuar e 100 periudhave që tregon 1.1775 do të jetë vendimtare në rritjen.

Suporti1.16801.16501.1615
Rezistenca1.17401.17751.1810

GBPUSD

Çifti, i cili nuk mund të tejkalonte mesataren e thjeshtë lëvizëse të 100 periudhave në lëvizjet e tij në favor të sterlinës, zbriti në modelin më të ulët të pykës së vogël me humbjet e mëvonshme të vëllimit. Presioni i shitjes së palës, i cili tenton të zbresë në nivelin më të ulët 1 mujor dhe të përfundojë modelin e vazhdimit të trendit, mund të forcohet në qëndrueshmërinë e tij nën 1.3715, duke shkaktuar një zbritje në 1.3570 dhe 1.3490. 100 MA, e cila tregon në 1.3890, do të vazhdojë të luajë një rol kyç për sa i përket vëllimit të përgjigjeve.

Suporti1.35701.34901.3405
Rezistenca1.37151.38001.3890

USDJPY

Dobësimi i kërkesës për vende të sigurta në tregjet ndërkombëtare dhe dobësimi i aseteve të jenit vazhdojnë me mesazhet e Presidentit të BoJ Kuroda mbi perspektivën ekonomike. Teknikisht, rezistenca 110.10 është kritike në çift, gjë që tregon se ajo ruan perspektivën e saj pozitive. Në rast se ky nivel mund të tejkalohet me mbyllje të përhershme, mund të vërehet një rritje e rezistencës prej 110.40. Duket e pamundur që tërheqjet të fitojnë volum nëse prirja kryesore në fjalë, e cila ul nivelin 109.20 në periudhën aktuale, nuk është thyer. Sidoqoftë, në këtë skenar të mundshëm tregtimi, mund të ndiqet mbështetja 108.85.

Suporti109.50109.20108.85
Rezistenca110.10110.40110.75

Mallrat

XAUUSD

Ne pamë shitje të forta në grupin e metaleve të çmuara pasi Kryetari i Fed Jerome Powell hapi derën për zvogëlimin e blerjeve të aseteve. Sidoqoftë, me rënien e transaksioneve të metaleve të verdhë, humbjet mund të thellohen në 1738, në rast se mbështetja e 1750 mund të thyhet. Sa për sa më sipër, ne nuk do të jemi në gjendje të flasim për një rrugë marrëse nëse rezistenca e 1800 nuk është thyer.

Suporti175017381725
Rezistenca177617881800

USOIL

Përkundër vendimit të Organizatës së Vendeve Eksportuese të Naftës (OPEC) për të rritur gradualisht prodhimin, kërkesa në rritje për energji për shkak të rritjes së fortë të industrisë prodhuese botërore mbështet çmimin vendor të energjisë. Nga ana tjetër, rënia e inventarëve të naftës në Shtetet e Bashkuara gjithashtu pati një kontribut të rëndësishëm rritës. Në këtë sfond, ne do të presim për 73.40 në kalimin e çmimeve të naftës bruto, të cilat janë vendosur në rrugën bullish, mbi rezistencën 74.50. Nëse vërejmë një rënie nën 71.15, do të ndjekim nivelin e mbështetjes 70.00.

Suporti71.1570.0068.85
Rezistenca73.4074.5075.70

XAGUSD

Normat e interesit 10-vjeçar të bonove amerikane të Fed-it, të cilat konsoliduan pozicionin e saj mbi 1.30 përqind në tregun e borxhit pas takimit kritik të shtatorit, gjithashtu patën një efekt shitjeje në argjend. Sidoqoftë, uljet filluan në argjend, i cili nuk mund të tejkalonte mesataren e thjeshtë lëvizëse të 50 periudhave. Shpërthimi në mbështetjen 22.30 të shënuar nga linja e zgjerimit Fibonacci 61.8 përqind, e cila luan një rol të fortë mbështetës më poshtë, mund të shkaktojë një rënie në mbështetjet 22.05 dhe 21.70. Në ngritjet mbi mesataren lëvizëse, ne do të ndjekim nga afër gamën 23.25 - 23.60.

Suporti22.3022.0521.70
Rezistenca22.9023.2523.60

Treguesit

DAX40

Si rezultat i rënies së stresit të investitorëve pas takimit të Fed në tregjet globale, DAX40 vazhdon të rikuperojë humbjet e tij. Nëse një kalim mbi kanalin e vogël zbritës përfundon me ndihmën e lëvizjeve pozitive në ditën e re të tregtimit, rimëkëmbja mund të na çojë në 15 640 dhe 15 755 nivele. Për lëvizjet e mundshme në rënie, mund të ndiqen 15 455 dhe 15 340.

Suporti15 45515 34015 220
Rezistenca15 64015 75515 870

SP500

Takimi i shtatorit, duke konfirmuar mbështetjen e Rezervës Federale për ekonominë, çoi në një përgjigje në indeksin SP500. Ne besojmë se indeksi SP500, i cili theu trendin e vogël zbritës me këto përgjigje, do të vazhdojë lëvizjen e tij lart në 4 456 rezistencë pas 4 430 në qëndrueshmërinë e tij mbi 4 400. Megjithatë, ne do të ndjekim 4 385 dhe 4 360, të treguar nga Fibonacci 50.0 përqind vijë e përmirësimit, në ulje nën nivelin 4 400.

Suporti4 3854 3604 328
Rezistenca4 4304 4564 482

Cryptos

BTCUSD

Gatishmëria e investitorëve për të përballuar rrezikun financiar me pritjen e krijimit të një fitimi potencial të rritur në tregjet ndërkombëtare. Si rezultat, Bitcoin i dha fund humbjeve të tij. Teknikisht, potenciali për t'u rritur do të jetë atje për sa kohë që BTC qëndron mbi Fibonacci 61.8 përqind të linjës së tifozëve. Dhe ne do të ndjekim 45 nivele rezistence 7 720, 47 470 dhe 49 780. Nëse ka një kalim të mundshëm poshtë linjës së tifozëve, shitjet ndoshta do të fitojnë vrull në nivelet mbështetëse 40 380 dhe 38 260.

Suporti42 30040 38038 260
Rezistenca45 72047 47049 780

Before you go, book a
free call with our agent

Ask all of your trading questions and get answers right away.