Alphabet and Amazon - Dioba dionica

23.06.2022
Alphabet and Amazon - Dioba dionica

Diobe dionica nisu novost za poznate kompanije, ovaj važan događaj prisutan je u našoj stvarnosti od 1980. godine.
 

Što je podjela dionica?

Podjela dionica jednostavno bi se mogla definisati kao povećanje broja dionica jedne kompanije bez promjene dioničarskog kapitala. Podjele dionica su uobičajena pojava za velike korporacije.

Glavni razlog zašto kompanije dijele dionice je da ih učine pristupačnijim novim investitorima.

Ove podjele ne čine kompanije manje vrijednim.

Kada dionice jedne određene kompanije dosegnu visoku cijenu, uobičajeno je da izvrše podjelu dionica. Zato što visoke cijene otežavaju novim investitorima da uskoče.

Kompanija često koristi određeni omjer da naznači na koliko novih dionica će svaka postojeća dionica biti podijeljena.

Uobičajeni omjeri su 2-za-1 ili 3-za-1. To znači da je jedna dionica podijeljena na 2 ili 3 nove dionice/dionice, ali to nije uvijek slučaj.

Sta to znaci? Ima li više omjera?

Odgovor je DA!

Amazon, gigant za online kupovinu, nedavno je odlučio podijeliti svoje dionice na odnos 20 za 1.

Na primjer: ako jedna dionica vrijedi 2000 USD, nakon podjele na 20 novih pojedinačnih dionica svaka od njih će vrijediti 100 USD.

 

Amazonov Big Stock Split (AMZN)

Amazon je kao jedan od najuspješnijih biznisa u cijelom svijetu prijavio prihod od 470 milijardi dolara, što je rast do 22% u odnosu na prethodnu godinu. Njihova neto dobit iznosila je 33,4 milijarde dolara, što procjenjuje povećanje od 56% u odnosu na prethodnu godinu. Očito signalizira da ovaj posao napreduje.

Objava o podjeli dionica Amazona održana je 09. marta 2022. Ovo je prva podjela dionica od 1999.

Prije nego što se podjela akcija dogodila Amazonove dionice trgovale su se po 2000$ po dionici, po visokoj cijeni.

Ali, ponedeljak 6. juna bio je prvi trgovački dan nakon podele kada su akcije zatvorene za 2% više na 124,80 dolara, nakon što su dostigle krajnji maksimum od 128,70 dolara na početku iste sesije.

Osim što će Amazonove dionice učiniti pristupačnijim novim investitorima, još jedan razlog za ovu podjelu dionica je mogućnost da Amazon postane dio Dow Jones Industrial Average indeksa. To je poznati američki indeks koji uključuje samo 30 poznatih korporacija.

Ovaj indeks ne dozvoljava skupim dionicama da uđu na njegovu listu jer bi to moglo štetiti ukupnim performansama indeksa.

Amazon nije jedini koji je izvršio podjelu dionica 2022. godine. Googleov Alphabet (GOOGL) također je izvijestio o podjeli dionica 20-za-1 koja bi se trebala održati kasnije u julu 2022.

Hajde da pogledamo šta se dešava sa dionicama Alphabeta (GOOGL).

 

Alphabet (GOOGL)

GOOGL dionice su doživjele porast od 65% u 2021. Ali do sada u 2022. dionice su pale za 18%. Alphabet organizuje podjelu dionica koja će se održati 15. jula, po istom odnosu kao i Amazon, što znači da će svaki dioničar dobiti 19 dodatnih dionica za svaku dionicu koju posjeduje. Alphabet se trenutno trguje po cijeni od 2.229,75$ po dionici.

Ali, ako pogledamo širu sliku, Alphabet se borio sa svojim rastom iz godine u godinu u 2022.

Ova podjela dionica mogla bi biti dobra odluka za dobrodošlicu novim investitorima gdje će dionice biti podijeljene na dionice kompanije klase A, klase B i klase C.

Dionice klase A i klase C dostupne su javnosti, ali dionice klase B isključivo su u vlasništvu osnivača kompanije i odabranih direktora.

Vijest o podjeli dionica Alphabeta pozitivno je uticala na tržišta. GOOGL dionice su skočile 10% na najviši nivo od 3.030 dolara nakon objave ove podjele dionica.

Hoće li ova podjela dionica značiti priliku da se pridružite indeksu Dow Jones Industrial Average, isto kao i Amazon?

Ovo još nije zagarantovano, ali je korak bliže tome da postanete dio ovog indeksa.

Procjenjuje se da će dionice Alphabeta biti plasirane na 150$ po dionici, nakon podjele, na osnovu cijena zabilježenih 09. juna.

 

Prednosti podjele dionica

Ulagači imaju podijeljena mišljenja kada su u pitanju podjele dionica različitih kompanija, i ne postoji ispravan ili pogrešan odgovor na pitanje 'šta će se dogoditi?' i kako će tržište reagovati na ovakvu pojavu, ali,  na osnovu različitih analiza ono što do sada znamo je sledeće:  

  1. Tržišta imaju tendenciju da reaguju na pozitivan način kada se najavi podela akcija.
  2. Kompanije imaju veću likvidnost.
  3. Postoji potencijalno povećanje cijena.
  4. Bolja pristupačnost za sve.

Sada, nakon što smo se upoznali sa prednostima podjele dionica, vrijeme je da odgovorimo na jedno zaista važno pitanje:

 

Koja je bolja kupovina dionica: Alphabet ili Amazon?

Imajući u vidu niske cijene obje dionice, investitori su mogli priuštiti ulaganje u obje.

Znamo da je zaista teško izabrati između ova dva.

Ove dionice se u osnovi bore za mjesto na vrhu tržišta kapitala i imaju ocjenu 'jaka kupovina'. Obje dionice su do sada doživjele gubitak u 2022.

Dionice Alphabeta su ove godine do sada pale za oko 20%, a dionice Amazona su pale za 30% ove godine do sada, gdje je dionica teško pogođena nakon razočaravajućih rezultata Amazona u prvom kvartalu u aprilu.

Što se tiče dugih investicija , obje ove kompanije će biti najbolji izbor i nastavit će biti dio velikih portfelja.

A gledajući njihove troškove, Amazon je potrošio 95% svog prihoda prošle godine u poređenju sa 69% za Alphabet.

Sveukupno gledano, dionice dionica imaju tendenciju da se posmatraju kao bikovski događaji od strane investitorske zajednice, kompanije koje rade ove podjele često imaju bolji učinak i definitivno su bolje od svoje konkurencije, povećavaju vrijednost i dobre su za dugoročni rok.

 

Zaključak

Stock-Split ili dioba dionica je povećanje dionica kompanije i obično se na njih gleda kao na pozitivnu promjenu u zajednici investitora. A kompanije kao što su Amazon i Alphabet rade podjelu dionica s odnosom 20 prema 1. Investitori sugerišu da bi obje ove dionice mogle biti dobra opcija za ulaganje.

 

LimitPrime © 2024

Categories

Ostavite komentar

Comments

PROČITAJTE JOŠ ZANIMLJIVIH ČLANAKA

TSMC, NVIDIA i INTEL - Giganti u svijetu vještačke inteligencije

U svijetu proizvodnje čipova, pojavio se novi igrač, a to je vještačka inteligencija (AI). AI čipovi postaju sve poznatiji, a poznate k...

Saznajte više
Bitcoin Halving Day: Sve što treba da znate

Šta je Bitcoin halving?Kripto entuzijasti i investitori sa nestrpljenjem očekuju Halving Day. Ovaj događaj je od velikog značaja za Bit...

Saznajte više
Pet najboljih kriptovaluta na koje treba obratiti pažnju u 2024.

U evoluirajućem svijetu kriptovaluta, gdje se Bitcoin i Ethereum često nalaze u centru pažnje, sve manje se piše o ostalim digitalnim v...

Saznajte više

Prije nego odete, zakažite
besplatan razgovor sa našim agentom.

Postavite sva pitanja u vezi trejdinga i dobićete odgovore odmah.

Kontaktirajte nas putem WhatsApp-a!