Amazon - Bezosov odlazak

02.07.2021
Amazon - Bezosov odlazak
Iako će Bezosov put u svemir biti vrlo kratak, njegov drugi odlazak je onaj koji zabrinjava tržište akcija. Kao što ste vjerovatno već čuli, Jeff Bezos će uskoro napustiti mjesto izvršnog direktora Amazon.com. Međutim, Bezos ne napušta kompaniju nego će samo preći na mjesto izvršnog predsjednika i više će se fokusirati se na nove proizvode i inicijative.

Bezos je osnovao Amazon prije 25 godina, kada je imao samo 29 godina. Od male internet prodavnice knjiga, kompanija je izrasla u onlajn giganta sa više od 1,3 miliona zaposlenih, dva sjedišta i prodajom od 126 milijardi dolara samo u četvrtom kvartalu 2020. godine.

Amazon je postao treća najvrijednija kompanija u Sjedinjenim Američkim Državama, zahvaljujući Bezosovoj predanosti kompaniji i njegovim visokim standardima. Kao što možete vidjeti iz našeg infografika, tržišna kapitalizacija kompanije iznosi 1,713 biliona dolara.

Ako posmatramo Džefove menadžerske vještine, primijetićemo da je njegov primarni cilj da ima zadovoljne kupce. Neki to zovu „opsesija kupaca“. Džef ne mari za plaćanje dodatnih troškova sve dok je kupac zadovoljan uslugom.

Ko Će Biti Novi Izvršni Direktor Amazon.com, Inc.?

Novi izvršni direktor Amazon.com biće Andy Jassy, koji je vodio Amazon-ov ”AWS cloud computing business”. Vijest je stigla uz izvještaj o zaradi u kojem je Amazon objavio zaradu u prvom kvartalu ove godine od 100 milijardi dolara. AWS, pod Andijevim rukovodstvom, izvijestio je javnost o porastu prihoda od 28% od četvrtog kvartala. Od oktobra 2020. oko 52% operativnog prihoda Amazon-a pripisano je AWS-u.

Odlazak Bezosa nije iznenadan, već je unaprijed planiran godinama. Bezos će preći na poziciju izvršnog predsjednika upravnog odbora Amazon-a. Ali, kao što se već mnogo puta pokazalo, smjene izvršnih direktora zapravo nemaju veći uticaj na same kompanije.

To je zato što se u velikim kompanijama, kao što je ova, stvari ne događaju neplanirano, posebno na važnim pozicijama poput izbora izvršnog direktora.
 

LimitPrime © 2024

Categories

Sa lakoćom kupujte i prodajte akcije.

Ostavite komentar

Comments

PROČITAJTE JOŠ ZANIMLJIVIH ČLANAKA

TSMC, NVIDIA i INTEL - Giganti u svijetu vještačke inteligencije

U svijetu proizvodnje čipova, pojavio se novi igrač, a to je vještačka inteligencija (AI). AI čipovi postaju sve poznatiji, a poznate k...

Saznajte više
Bitcoin Halving Day: Sve što treba da znate

Šta je Bitcoin halving?Kripto entuzijasti i investitori sa nestrpljenjem očekuju Halving Day. Ovaj događaj je od velikog značaja za Bit...

Saznajte više
Pet najboljih kriptovaluta na koje treba obratiti pažnju u 2024.

U evoluirajućem svijetu kriptovaluta, gdje se Bitcoin i Ethereum često nalaze u centru pažnje, sve manje se piše o ostalim digitalnim v...

Saznajte više

Prije nego odete, zakažite
besplatan razgovor sa našim agentom.

Postavite sva pitanja u vezi trejdinga i dobićete odgovore odmah.

Kontaktirajte nas putem WhatsApp-a!