Bitcoin i Ethereum

31.03.2021
Bitcoin i Ethereum
Iako su Bitcoin sa 72% i Ethereum sa 15% ukupne tržišne kapitalizacije dvije najveće kripto valute na svijetu, one se veoma  razlikuju u pogledu porekla i namjene.

Bitcoin je 2009. godine stvorio zagonetni Satoshi Nakamoto na ideji novca bez fizičke forme i kao alternativu običnim valutama. Nakamoto je tvrdio da je 37-godišnjak koji je živio u Japanu, međutim, neki su pretpostavljali da vjerovatno nije Japanac zbog upotrebe engleskog kao  maternjeg jezika i njegovog bitcoin softvera koji nije dokumentovan ili označen na japanskom .

Sa druge strane, Ethereum je pokrenut 2015. godine i to je mnogo više od kriptovalute ili, bolje rečeno, uopšte nije kriptovaluta. Zbunjeni? Ethereum je platforma koja pokreće matičnu kripto valutu zvanu Ether (ETH).

Gdje Možete Koristiti Ether I Bitcoin?

Bitcoin je napravljen za čuvanje i prenos vrijednosti između dvije strane. Što znači da sa ovom valutom možete kupiti  istu robu kao i sa redovnim novcem. 

S druge strane, Ethereum ne čuva vrijednost, već svoju vrijednost izvodi iz omogućavanja transakcija između strana koje ne moraju da se poznaju ili vjeruju jedna drugoj. Ovi oblici transakcija nazivaju se pametni ugovori i predstavljaju vrstu Ethereum računa, što znači da  mogu slati transakcije preko mreže bez kontrole korisnika, oni su raspoređeni u mreži i rade kako su programirani. 

Ethereum možemo uporediti sa operativnim sistemom na pametnim telefonima koji omogućava funkcionisanje svih vrsta različitih aplikacija. Ethereum je sistem koji omogućava razvoj aplikacija za pozajmljivanje, investiranje i zarađivanje kamata, kao i trgovanje između zemalja. Eter, s druge strane, može se koristiti kao digitalna valuta.

Bitcoin je zacementiran na prvom mjestu top liste kriptovaluta, ali cijena Ethereuma je porasla više od 530% tokom prošle godine, a u februaru su obije valute dostigle maksimalne cijene od 58.330,57 USD, odnosno 2.036,29 USD.

I Bitcoin i Ethereum su spremni za uspjeh zbog globalnog rasta prihvatanja kripto valuta.
Bitkoini su najznačajnija, stabilna kriptovaluta, a Ethereum je u trendu rasta tokom poslednjih godinu dana. Obije valute su prošle test vremena i većina investitora ozbiljno razmatra ulaganje u ova sredstva.

LimitPrime © 2024

Categories

Sa lakoćom kupujte i prodajte kriptovalute.

Ostavite komentar

Comments

PROČITAJTE JOŠ ZANIMLJIVIH ČLANAKA

TSMC, NVIDIA i INTEL - Giganti u svijetu vještačke inteligencije

U svijetu proizvodnje čipova, pojavio se novi igrač, a to je vještačka inteligencija (AI). AI čipovi postaju sve poznatiji, a poznate k...

Saznajte više
Bitcoin Halving Day: Sve što treba da znate

Šta je Bitcoin halving?Kripto entuzijasti i investitori sa nestrpljenjem očekuju Halving Day. Ovaj događaj je od velikog značaja za Bit...

Saznajte više
Pet najboljih kriptovaluta na koje treba obratiti pažnju u 2024.

U evoluirajućem svijetu kriptovaluta, gdje se Bitcoin i Ethereum često nalaze u centru pažnje, sve manje se piše o ostalim digitalnim v...

Saznajte više

Prije nego odete, zakažite
besplatan razgovor sa našim agentom.

Postavite sva pitanja u vezi trejdinga i dobićete odgovore odmah.

Kontaktirajte nas putem WhatsApp-a!