Bitcoin je pao ispod 21.000 dolara: Šta je izazvalo pad?

14.06.2022
Bitcoin je pao ispod 21.000 dolara: Šta je izazvalo pad?

 

Bitcoin je pao ispod 21.000 dolara: Šta je izazvalo pad?

 

Bitcoin je u padu, OPET!

Šta je izazivalo pad tržišta?

 

Tržište kriptovaluta je veoma nestabilno mjesto i palo je na najnižu tačku tokom ove godine. Tržište je brzo palo sa 1 bilion dolara na 977 milijardi dolara. Pad je iznosio 12% (13 Juna). .

Svaki virtuelni novčić koji je nekada vrijedio bogatstvo, sada je izgubio pola svoje vrijednosti.

Krah tržišta izazvan je masovnom rasprodajom Bitcoina. Vijest o inflaciji je dodatno motivisala investitore da se drže što dalje od rizičnih investicija, a trenutno se Bitcoin smatra takvom investicijom. Iako se početkom 2022. godine Bitcoin doživljavao kao 'sigurno utočište'.

Drugi razlog za pad tržišta bila je vijest koju je servis za kriptovalute Celsius objavio. Oni su pauzirali sva povlačenja Bitcoina i napisali u svojoj objavi da na “tržištu vladaju ekstremni uslovi”.

Navodeći: “Poduzimamo ovu neophodnu radnju za dobrobit cijele naše zajednice kako bismo stabilizovali likvidnost i poslovanje, dok preuzimamo korake za očuvanje i zaštitu imovine.”

Ovaj događaj nije dobro prošao za kripto trgovce i narušio stabilnost cjelokupnog tržišta.
 

Bitcoin je pao ispod 21.000 dolara a šta je sledeće?

Bitcoin je pao za 15% u posljednja 24 sata, na oko 21.000 dolara, što je najniža vrijednost od decembra 2020 godine. Koja je iznosila 20.950,82 dolara.

U jednom trenutku Bitcoin je pao za oko 17% i iznosio blizu 22.764 dolara. Neki od tih gubitaka su kasnije nadoknađeni, a oko 16 sati na Wall Streetu bitcoin je iznosio 23,351 dolara.

Tokom protekle sedmice sa kripto tržišta je nestalo 200 milijardi dolara.

Bitcoin je pao oko 67% u odnosu na svoj posljednji maksimum koji je bio u novembru 2021. godine. 

Stručnjaci sugerišu da će Bitcoin u narednih mjesec dana doživjeti mnogo niže cijene.

Bitcoin je bio pod pritiskom inflacije, a sada je situacija sa Celzijusom, vodećom kripto mrežom ponovo pokrenula njegov pad.
 

Da li je Bitcoin rizična investicija?

Rizičan finansijski instument je instrument koji se smatra izuzetno nestabilnom na prilično nepredvidivim tržištima.

Bitcoin je, suprotno trenutnim događajima, donedavno bio stabilan.

Događaji poput inflacije, trenda na berzi i monetarne politike Fed-a uticali su na kretanje cijene bitkoina.

Bitcoin se više ne smatra 'sigurnim utočištem' za investitore, jer je u odnosu na 2017-2018 izgubio ogroman dio svoje vrijednosti.

Ali neke spekulacije koje su napravljene za 2022. kažu da bi moglo doći do najniže vrijednosti od 10.000 dolara i visoke vrijednosti od 100.000 dolara. Sve u svemu, budućnost nije lako predvidljiva s obzirom na današnje stanje tržišta.
 

Kad je pravo vrijeme kupiti Bitcoin?

Ovo pitanje je jedno od najčešće postavljanih danas i tokom događaja poput ovog.

U trgovanju postoji princip koji se zove "kupi dok cijena pada". - Strategija po kojoj investitori vjeruju da će im kupovina kripto imovine po niskoj cijeni donijeti nagradu u budućnosti.

Ovo je rizična investicija, cijene bi se eventualno mogle vratiti na prvobitne nivoe, ali treba očekivati ​​i određeni gubitak.

Dakle, kao trgovac ili investitor koji je posvećen 'kupovini dok cijena pada’', trebali biste donijeti odluku o određenoj količini novca koju želite koristiti za kupovinu Bitcoina ili bilo koje druge imovine i ne brinite o tome u narednih godinu ili dvije .

 

Zaključak

Bitcoin kao jedna od najpopularnijih kriptovaluta izgubio je svoju vrijednost, zbog gore pomenutih događaja.(visoka inflacija i Celzijus pauziranje povlačenja Bitcoina). 

U ovakvim vremenima važno je sačekati da se tržište smiri.

Trgovanje je rizično, ali sa pravim brokerom pored vas,  koji će vam pružiti neograničenu podršku i mentora riyik se može svesti na minimum.

Ovo bi moglo biti pravo vrijeme da razmislite o CFD trgovanju. CFD trgovanje vam omogućava da trgujete cijenama i potencijalno zaradite bez obzira na smjer kretanja iste, tj. bez obzira na to da li će cijena rasti ili padati.

 

Počnite trgovati danas

LimitPrime © 2024

Categories

Ostavite komentar

PROČITAJTE JOŠ ZANIMLJIVIH ČLANAKA

TSMC, NVIDIA i INTEL - Giganti u svijetu vještačke inteligencije

U svijetu proizvodnje čipova, pojavio se novi igrač, a to je vještačka inteligencija (AI). AI čipovi postaju sve poznatiji, a poznate k...

Saznajte više
Bitcoin Halving Day: Sve što treba da znate

Šta je Bitcoin halving?Kripto entuzijasti i investitori sa nestrpljenjem očekuju Halving Day. Ovaj događaj je od velikog značaja za Bit...

Saznajte više
Pet najboljih kriptovaluta na koje treba obratiti pažnju u 2024.

U evoluirajućem svijetu kriptovaluta, gdje se Bitcoin i Ethereum često nalaze u centru pažnje, sve manje se piše o ostalim digitalnim v...

Saznajte više

Prije nego odete, zakažite
besplatan razgovor sa našim agentom.

Postavite sva pitanja u vezi trejdinga i dobićete odgovore odmah.

Kontaktirajte nas putem WhatsApp-a!