Da li inflacija izmiče kontroli?

10.06.2021
Da li inflacija izmiče kontroli?
Kako se poglavlje Covid-19 pandemije polako približava kraju u razvijenom svijetu, rizici povezani sa ekonomskim posljedicama pandemije počinju da se pokazuju. Jedan od tih rizika je rastuća stopa inflacije.

Jedan rizik veće inflacije je taj što ona ima regresivni efekat na porodice sa nižim prihodima i starije ugrožene građane koji možda žive sa fiksnim prihodom. Ako cijene rastu brže od zarada, tada će doći do naglog pada realnih prihoda.

Visoka inflacija takođe može dovesti do većih troškova pozajmljivanja za preduzeća i ljude kojima su potrebni zajmovi i hipoteke, jer finansijska tržišta nastoje da se zaštite od porasta cijena i povećaju troškove zaduživanja na kratkoročnom i dugoročnom dugu.

Naravno, određeni nivo inflacije nije nužno loš. Smatra se da sporo i stabilno povećanje nivoa cijena održava preduzeća profitabilnim i spriječava potrošače da čekaju niže cijene prije kupovine.

Međutim, prekomjerno štampanje novca, posebno u SAD-u, dovelo je do sve veće zabrinutosti da bi nivo inflacije mogao da izmakne kontroli, što bi imalo pogubne efekte na ekonomije širom svijeta.

Da Li FED Može Sada Kontrolisati Inflaciju?

U aprilu su potrošačke cijene u SAD porasle za 4,2% na godišnjem nivou, a cijene u maju su porasle još 0,8%. Cijene su do sada već skoro porasle onoliko koliko su Federalne rezerve predviđale da će porasti za cijelu godinu.

Ako inflacija ostane visoka, Fed vjerovatno neće imati drugog izbora, već će morati da je kontroliše podizanjem kamatnih stopa. Kamatne stope tada mogu u velikoj mjeri uticati na kurs dolara u odnosu na druge valute.

Iako je moguće da bi ovo povećanje kamatnih stopa moglo imati pozitivan efekat po ekonomiju, istorija nije pokazala pozitivne izglede za takav razvoj događaja. Svaki put kada je Fed dovoljno snažno pritisnuo kočnice da bi usporio rast, ekonomija je ušla u recesiju.

Međutim, kako se paketi podsticaja ukidaju i stvari vraćaju na staro i pandemija se bliži kraju u razvijenom sijetu, nadamo se da će se stope inflacije vratiti u normalu kako bismo mogli da izbjegnemo ovaj mračni scenario.
 

LimitPrime © 2024

Categories

Sa lakoćom kupujte i prodajte indekse.

Ostavite komentar

Comments

PROČITAJTE JOŠ ZANIMLJIVIH ČLANAKA

TSMC, NVIDIA i INTEL - Giganti u svijetu vještačke inteligencije

U svijetu proizvodnje čipova, pojavio se novi igrač, a to je vještačka inteligencija (AI). AI čipovi postaju sve poznatiji, a poznate k...

Saznajte više
Bitcoin Halving Day: Sve što treba da znate

Šta je Bitcoin halving?Kripto entuzijasti i investitori sa nestrpljenjem očekuju Halving Day. Ovaj događaj je od velikog značaja za Bit...

Saznajte više
Pet najboljih kriptovaluta na koje treba obratiti pažnju u 2024.

U evoluirajućem svijetu kriptovaluta, gdje se Bitcoin i Ethereum često nalaze u centru pažnje, sve manje se piše o ostalim digitalnim v...

Saznajte više

Prije nego odete, zakažite
besplatan razgovor sa našim agentom.

Postavite sva pitanja u vezi trejdinga i dobićete odgovore odmah.

Kontaktirajte nas putem WhatsApp-a!