Prognoza za Zlato - 2022

30.12.2021
Prognoza za Zlato - 2022
Tokom posljednjih dana 2021., cijena zlata je bila oko 1.800 dolara po unci i prema mišljenju stručnjaka, žuti metal bi mogao vidjeti daljnje padove u godinama koje dolaze.

Očekuje se da će se nastaviti pad cijene zlata sa rekordnih 2.000 dolara po unci u avgustu 2020. na 1.770 dolara po unci.

Stručnjaci sa "Wall Street-a" vjeruju da će cijena zlata na kraju 2022. godine biti 1.500 po unci, odnosno 1.300 po unci na kraju 2023. godine.

Jedan od glavnih razloga za ovaj trend je pooštravanje monetarne politike na globalnom nivou. Neke centralne banke su već počele sa sprovođenjem novih politika. FED će im se vjerovatno pridružiti sredinom 2022., a Banka Engleske bi mogla početi do kraja 2021. ili kasnije u februaru 2022. U poređenju s drugim centralnim bankama, ECB će to vjerovatno učiniti kasnije. Strožija monetarna politika generalno ima negativan uticaj na cijene zlata.

Drugi razlog za ovakvu prognozu su visoka očekivanja od dolara. Viša cijena američkog dolara je generalno nepovoljna za cijene zlata.
Analitičari očekuju rast američkog dolara, posebno u odnosu na valute za koje se očekuje da će centralne banke početi pooštravati monetarnu politiku.

Pored navedenog, moramo uzeti u obzir i globalnu pandemiju Covid-19 koja je u toku.
Kao što su prošle dvije godine već pokazale, pandemija može imati veoma snažan uticaj na finansijska tržišta. U odnosu na to kako će pandemija napredovati tokom 2022. godine, to će uticati na gore navedene odluke monetarne politike, pa će tako indirektno uticati i na zlato.

 

LimitPrime © 2024

Categories

Ostavite komentar

PROČITAJTE JOŠ ZANIMLJIVIH ČLANAKA

TSMC, NVIDIA i INTEL - Giganti u svijetu vještačke inteligencije

U svijetu proizvodnje čipova, pojavio se novi igrač, a to je vještačka inteligencija (AI). AI čipovi postaju sve poznatiji, a poznate k...

Saznajte više
Bitcoin Halving Day: Sve što treba da znate

Šta je Bitcoin halving?Kripto entuzijasti i investitori sa nestrpljenjem očekuju Halving Day. Ovaj događaj je od velikog značaja za Bit...

Saznajte više
Pet najboljih kriptovaluta na koje treba obratiti pažnju u 2024.

U evoluirajućem svijetu kriptovaluta, gdje se Bitcoin i Ethereum često nalaze u centru pažnje, sve manje se piše o ostalim digitalnim v...

Saznajte više

Prije nego odete, zakažite
besplatan razgovor sa našim agentom.

Postavite sva pitanja u vezi trejdinga i dobićete odgovore odmah.

Kontaktirajte nas putem WhatsApp-a!