Kako je Netflix uspio da se oporavi? - Q2 Rezultati

22.07.2022
Kako je Netflix uspio da se oporavi? - Q2 Rezultati

Q2 Rezultati

Netflix - veliki streaming servis je objavio izveštaj o zaradi u drugom kvartalu za 2022. godine nakon što se tržište zatvorilo, 19. jula.

Netflix je objavio da je izgubio približno 970.000 pretplatnika tokom poslednja tri mjeseca. Ovo predstavlja manji gubitak od onog koji je Netflix prognozirao u aprilu kada su objavljeni rezultati prvog kvartala.

Online streaming servis je predvidio neto gubitak od 2 miliona pretplatnika za drugi kvartal, u periodu od 1. aprila do 30. juna. Ali, srećom, to nije bio slučaj. Tokom prvog kvartala Netflix se suočio sa padom od 200.000, kao i 700.000 pretplatnika iz Rusije i Ukrajine zbog invazije koji je u toku.

Netflix je u svom pismu koje se odnosi na akcionare izjavio da u drugom kvartalu ima 220,67 miliona pretplatnika širom svijeta. Kompanija očekuje da će povratiti pretplatnike i zaradu u trećem kvartalu.
Procjenjuje se da će periodu od 1. jula do 30. septembra Netflix imati rast od 1 milion pretplatnika.

Ukratko, Netflix je izgubio 1,3 miliona pretplatnika samo iz SAD-a i Kanade, brojke se nisu pomjerale u Latinskoj Americi, ali je još jedan gubitak od oko 770.000 zabilježen u Evropi,a u Aziji broj pretplatnika je porastao za 1 milion.

Što se tiče finansijskih tokova za Q2, Netflix je prijavio slabiju zaradu po akciju koja iznosi 3,20 dolara na 7,97 milijardi prihoda, sa novčanim tokom od 13 miliona dolara, u poređenju sa gubitkom od 175 miliona dolara u prošlogodišnjem kvartalu i 802 miliona dolara u Q1 ove godine. Netflixovi prihodi su porasli za 8,6% u odnosu na prethodnu godinu.
Operativni prihod za ovaj kvartal je iznosio 1,6 milijardi dolara, uz neto prihod od 1,4 milijarde dolara.

Rast prihoda je bio jak na azijskim tržištima. Netflix je saopštio da je prihod u azijskom regionu povećan za 23% u odnosu na prethodnu godinu. Poslovanje kompanije u Latinskoj Americi dalo je 19% rasta u odnosu na prethodnu godinu.

Svi se dobro sjećamo, da je tokom prezentacije za ostvarene zarade u prvom kvartalu u aprilu, Netflix rekao da će zabraniti dijeljenje lozinki i da će početi da prikazuje oglase i reklame, tokom gledanja filmova.
Jasno je da je Netflix počeo raditi na oba polja uz kreiranje planova plaćanja za domaćinstva koja dijele lozinku u nekoliko različitih zemalja.
U avgustu, kompanija će uvesti dodatnu naknadu u Argentini, Dominikanskoj Republici, El Salvadoru, Gvatemali i Hondurasu gdje kad neko doda ekstra "dom" van glavnog računa, to će se naplaćivati 2,99 dolara mjesečno.
Netflix je takođe odabrao Microsoft kao svog partnera za ogloašavanje, koje će otpočeti početkom 2023. godine.

Kada je u pitanju operativna margina za Q3, očekuje se pad na 16% sa 20% u Q2 prošle godine, a u Q3 2021. je bila 23.5%.

Netflix se uspio oporaviti i ojačati jer korisnici bi radije gledali reklame nego plaćali povećanu mjesečnu pretplatu. I smanjenje dijeljenja lozinki bi trebalo pomoći u pretplatama.
 

Kretanje cijena akcija nakon objave izveštaja Q1 i Q2

Tokom prvog kvartala 2022. godine, akcije Netflixa su pale za više od 35% u trenutku kada je kompanija objavila gubitak od 200.000 pretplatnika, ovaj gubitak je bio prvi sa toliko šokantnim brojkama u jednoj deceniji.

Pad je strašno uticao na akcije, cijena se pomjerila sa 349,61 dolara na 226,19 dolara. u samo jednom danu.

Gledajući kroz istoriju Netflixa, posljednji put kompanija je imala tako veliki pad u jednom danu 11. oktobra 2011. godine, ka su akcije pale za 34,9%.

Investitori su ranije imali ‘bikovske’ poglede na Netflix zbog pozicije koju je zauzeo kao popularni streaming servis.
Njegov rast dogodio se u periodu COVID pandemie, jer je ljudima bilo dosadno i tražili su različite načine da ubiju dosadu kod kuće.
Ali gledajući unazad, konkurencija se proširila, i pojavile su se nove prepreke na putu ovog servisa, što je izvršilo veći pritisak da sama kompanija nastavi da povećava svoju bazu pretplatnika. Ali umjesto da se povećava, Netflix je polako gubio igru.

Ali kad smo već dobili rezultate izvještaja o drugom kvartalu jasno možemo da vidimo da Netflix i nije baš toliko potonuo.
 

Kako su akcije ojačale nakon objavljivanja Q2 izvještaja?

 

Netflixove akcije pale su za 68% od početka godine do objave ovog izvještaja.

Analitičari kažu da će cijena Netflixa dostići 300 dolara.

Netflixove akcije u utorak su iznosile 201,63 dolara po akciji  što pokazuje da su skočile za 7,5%.

Netflix je 12. maja dostigao najniži nivo u zadnjih pet godina od 162,71 u poređenju sa najvišim nivoom svih vremena od 700,99 prošlog novembra.

Razlika je ogroma.

Sada će tržište i investitori morati da sačekaju da bi vidjeli pravi uspjeh od inicijative koju pokreću za kreiranje novih oglasa i dodatne lozinke koje se plaćaju.

 

Da li je pravo vrijeme da investirate u Netflixove akcije?

Postoje bikovski i medveđi trendovi koje Netflix bi mogao pratiti. Konačan ishod ovih trendova je teško predvidjeti, znajući poteškoće sa kojima se ova kompanija suočila. Ali evo nekoliko faktora i događaja koji bi mogli ukazati na to da li investitori treba da uložu svoji novac u Netflix ili da ga jednostavno izbjegavaju.

Prvi pozitivan uticaj imala je poslednja sezona “Stranger Thingsa” koja je postala najgledanija TV serija na engleskom jeziku u čitavoj istoriji Netflixa.
Gledaoci serije su u periodu od maja do juna imali oko 335 miliona sati gledanja.

A drugi je dokaz da kompanija radi na rješavanju svojih visokih troškova.
Da bi novčani tok bio stabilniji, Netflix je nedavno imao dva kruga otkaza.

U maju je kompanija otpustila 150 radnika, a u junu još 300.

S druge strane, postoji nekoliko faktora koji mogu negativno uticati na Netflixove akcije.

Ključne od nih su: 1) naznake da su pretplatnici već dostigli vrhunac na sjevernoameričkim tržištima i 2) prepreke na deviznom tržištu (FX) koje nastavljaju da nanose štetu Netflixovoj liniji.

I konačno, jaka konkurencija može negativno uticati na akcije. Poznati kao Disney+, HBOMax i Prime Video. HBOMax je porastao 2% u prošlom kvartalu, dok su Disney+ i Prime Video ostali stabilni i isti. U međuvremenu, Netflix je izgubio -2% od svog udjela na američkom tržištu.

Ali zapamtite da bez obzira na kretanje cijene Netflixovih akcije, trgovci uvijek mogu razmisliti o CFD trgovanjem gdje je moguće da se ostvari profit bez obzira u kom smjeru se kreće cijena financijske instrumente ili u ovom slučaju akcije.
 

Zaključak

Netflix je nedavno objavio svoj izvještaj u drugom kvartalu i pokazao bolje rezultate nego u prethodnom kvartalu, s gubitkom od samo 970.000 pretplatnika.
Kompanija, koja ima 220,67 miliona pretplatnika, očekuje da će dostići 1 milion u trećem kvartalu i da će nadoknaditi neke gubitke viđene tokom prve polovine ove godine.
Netflix je predstavio nove metode povećanja baze pretplatnika kao što su: plaćanje dijeljenja lozinki u nekoliko zemalja i oglasnih nivoa s Microsoftom.

 

Netflixove akcije porasle su za 7,5%.

LimitPrime © 2024

Categories

Ostavite komentar

Comments

PROČITAJTE JOŠ ZANIMLJIVIH ČLANAKA

TSMC, NVIDIA i INTEL - Giganti u svijetu vještačke inteligencije

U svijetu proizvodnje čipova, pojavio se novi igrač, a to je vještačka inteligencija (AI). AI čipovi postaju sve poznatiji, a poznate k...

Saznajte više
Bitcoin Halving Day: Sve što treba da znate

Šta je Bitcoin halving?Kripto entuzijasti i investitori sa nestrpljenjem očekuju Halving Day. Ovaj događaj je od velikog značaja za Bit...

Saznajte više
Pet najboljih kriptovaluta na koje treba obratiti pažnju u 2024.

U evoluirajućem svijetu kriptovaluta, gdje se Bitcoin i Ethereum često nalaze u centru pažnje, sve manje se piše o ostalim digitalnim v...

Saznajte više

Prije nego odete, zakažite
besplatan razgovor sa našim agentom.

Postavite sva pitanja u vezi trejdinga i dobićete odgovore odmah.

Kontaktirajte nas putem WhatsApp-a!