Pfizer ponovo u centru pažnje!

03.11.2022
Pfizer ponovo u centru pažnje!

U prethodnih nekoliko godina, svijet je dobio novi vokabular! Uspostavili smo novi rečnik koji uključuje riječi kao "karantin", "samoizolacija", "pandemija". Znamo da se ovaj vokabular odnosi na Covid virus koji je znatno uticao na naše živote.

Ne tako poznata imena velikih preduzeća postala su dio naše svakodnevice. Sigurno ste čuli za „Pfizer“, „Modernu“, „AstraZenecu“ i „Johnson & Johnson“. Međutim, ove velike farmaceutske kompanije nisu samo proizvođači anti-kovid vakcina, one nam nude mnogo više! U ovom članku, usmjerićemo naš fokus na Pfizer i šta ovo progresivno i moderno preduzeće može da ponudi svijetu i tržištu.


Zašto Pfizer?

Ova kompanija svakodnevno uvodi inovacije. Upravo sada, Pfizer daje prioritet svojim istraživačkim i razvojnim naporima u oblastima kao što su:

  • Kardiovaskularne, metaboličke i rjetke bolesti
  • Imunologija
  • Neurologija
  • Onkologija
  • Vakcine

Kada govorimo o vakcinama, Pfizerova najnovija vakcina je glavni razlog dobrih rezultata trećeg kvartala ove godine. Obećavajući rezultati vezani su za vakcinu koja ima za cilj da spriječi Respiratorni sincicijalni virus. Respiratorni sincicijalni virus (RSV) je čest i sveprisutan uzrok akutne respiratorne infekcije. U SAD-u procjenjuje se da svake godine više od 177.000 starijih osoba bude hospitalizovano, a 14.000 njih strada zbog ovog virusa. Procenjuje se da se javlja 33 miliona slučajeva RSV-a godišnje kod dijece mlađe od 5 godina, sa oko 3 miliona hospitalizovanih, a približno 120.000 strada svake godine od komplikacija povezanih sa ovom infekcijom.

Pfizer je takođe testirao vakcinu na trudnicama. Vakcina je bila 81,8% efikasna protiv ozbiljnog oboljenja RSV-a tokom prvih 90 dana života kod beba i 69,4% u prvih šest mjeseci života. Ako vakcina bude odobrena to bi bila prva vakcina za majke koja se odnosi na sprječavanje RSV viruša i štiti novorođenčad.

Pfizer planira da predstavi 19 novih proizvoda ili nove upotrebe za postojeće lekove u narednih 18 meseci.

 

Q3 Rezultati

Američka farmaceutska i bio-tehnološka korporacija je 1. novembra objavila rezultate za treći kvartal. A mi, sa zadovoljstvom možemo da kažemo da su nadmašila očekivanja od strane Wall Street-a. Pfizer je u trećem kvartalu ostvario prihod od 10,17 milijardi dolara, što označava rast za 40% na godišnjem nivou. Dakle, zarada po akciji (EPS) iznosila je 1,78 dolara, nadmašivši tržišna očekivanja od 1,39 dolara po akciji.

Prihodi kompanije Pfizer u trećem kvartalu pali su za 6% na godišnjem nivou na 22,6 milijardi dolara, ali opet to je više od 21 milijarde dolara; Ili procjena Refinitiv-a.

U poređenju sa istim periodom prošle godine, prodaja je opala zbog smanjenja tražnje za vakcinama protiv Covid-a na globalnom nivou. Kompanija je prodala vakcine vrijedne 4,4 milijarde dolara širom sveta u ovom kvartalu, što je pad od 66% u poređenju sa trećim kvartalom 2021.

Što se tiče prodaje, očekuje se da će porasti skoro 4% na 24,75 milijardi dolara u četvrtom kvartalu. Analitičari koje je anketirao FactSet takođe traže prilagođenu zaradu od 1,33 dolara po akciji, što je povećanje od 23%.


Novosti koje bi mogle uticati na PFE akcije

Ne tako davno, Pfizer je pokrenuo treću fazu nove vakcine protiv gripa zasnovane na RNK-u. Test vakcine će obuhvatiti 25.000 odraslih osoba u SAD. I vakcina biće zasnovana na istoj tehnologiji koja je skrivena iza vakcine protiv Covid-a.

Još jedan događaj koji bi mogao uticati na Prizerove akcije je činjenica da su Pfizer i njegov partner, Myovant Sciences (MYOV), dobili odobrenje za Myfembree - poznatu kao tableta za umjerenu do tešku endometriozu koja se uzima jednom dnevno. U završnom testu kod ove tablete, pokazalo se da lijek smanjuje menstrualni bol i da se u toku upotrebe prosječni gubitak mineralne gustine u kosti  nalazi ispod 1%.

Pfizer je nedavno prekinuo studiju eksperimentalnog lijeka za kardiomiopatiju. Privremena analiza sugeriše da lijek nije ispunio očekivanja u trećoj fazi testiranja i razvoja.

Kompanija ulaže u napredak mRNK tehnologije. Pfizer ima ugovor sa Beam Therapeutics (BEAM), Codek DNK (DNAI) i Acuitas Therapeutics. Oni podstiču dodatni razvoj mRNA tehnologije u oblastima kao: (gene-editing) ili tehnologije koje naučnicima daju mogućnost da promjene DNK kod raznih organizma.


Predviđanja za predstojeći period

Kad vratimo vrijeme malo unazad jasno vidimo da su tokom 01.06.2022. Pfizerove akcije bile procijenjene na oko 59 dolara. Dok je najviša cijena akcija za 52 nedelje procenjena na 61,71 dolar, što je 31,1% iznad trenutne cijene ovih akcija. Najniža tačka je bila 11.10.2022 na oko 41 dolar. Trenutno, akcije iznose 47,60 dolara i nagovještavaju oporavak. 18 analitičara je dalo 12-omjesečne prognoze za cijene Pfizerovih akcija. U prosjeku ciljna cijena je 52,65 dolara po akciji, sa visokom procjenom (maksimalni nivo) od 75,00 dolara i niskom procjenom (minimalno nivo) od 44,00 dolara. Prosječna cijena predstavlja povećanje od +10,61% u odnosu na poslednju cijenu akcija od 47,60$.


Zaključak

U poslednjih nekoliko godina farmaceutski proizvođač Pfizer je dominirao svjetskim tržištima. I nastavlja sa rastom. Njihov izvršni direktor Albert Burla 1. novembra je predstavio svoj plan za rast do 2030. godine. Burla je rekao analitičarima da Pfizer planira da doda 25 milijardi dolara prihoda do 2030. godine kroz nedavne akvizicije, kao i da će se fokusirati na svoj interni sistem za ljekove i vakcine, kako bi mogao da se proširi. On je istakao tri ključne oblasti zabrinutosti — respiratorni sincicijski virus, migrene i ulcerozni kolitis.

Nadajmo se da ukoliko Pfizer uspije da premaši procenjene brojke, njegove akcije će potencijalno eksplodirati. Ovo otvara pozitivne mogućnosti za trgovce i investitore. Ali ne brinite, čak i u slučaju da Pfizerove akcije ne dožive rast, uvijek možete profitirati od kretanja cijena sa CFD trgovanjem.

 

 

LimitPrime © 2024

Categories

Ostavite komentar

PROČITAJTE JOŠ ZANIMLJIVIH ČLANAKA

Pet najboljih kriptovaluta na koje treba obratiti pažnju u 2024.

U evoluirajućem svijetu kriptovaluta, gdje se Bitcoin i Ethereum često nalaze u centru pažnje, sve manje se piše o ostalim digitalnim v...

Saznajte više
Akcije na koje treba da obratite pažnju u 2024. godini

Akcije kompanija koje se bave vještačkom inteligencijom (AI) su značajno povećale svoju vrjednost prethodne godine i ostvarile impresiv...

Saznajte više
Pogled na tržište kapitala za 2024. godinu - Očekivanja

Pregled tržišta2023. godina je počela tako što su ljudi bili zabrinuti da će svjetska ekonomija opasti i možda čak zapasti u recesiju....

Saznajte više

Prije nego odete, zakažite
besplatan razgovor sa našim agentom.

Postavite sva pitanja u vezi trejdinga i dobićete odgovore odmah.

Kontaktirajte nas putem WhatsApp-a!