Tesla se Pridružila Bilionskom Klubu

28.10.2021
Tesla se Pridružila Bilionskom Klubu
Kompanija Tesla se ove sedmice pridružila bilionskom klubu. To je šesti gigant koji je postao dio ove eminentne grupe.

Vrijednost ovog proizvođača električnih vozila i proizvodnje čiste energije premašila je prag od bilion dolara u ponedjeljak, 25. oktobra. Za Teslu se to dogodilo prvi put od osnivanja. Cijena dionica kompanije porasla je za skoro 13% nakon prošlosedmičnog izvještaja o dobroj zaradi i vijesti da će Hertz, kompanija za iznajmljivanje automobila, kupiti Tesla automobile u vrijednosti od nekoliko milijardi dolara. Ova objava bila je glavni pokretač povećanja vrijednosti Muskovog životnog poduhvata.

Proizvođač električnih automobila prijavio je impresivne rezultate u trećem kvartalu. Prihod je porastao za 58% na godišnjem nivou na 12,1 milijardu dolara, operativni novčani tok je skočio 31% na 3,1 milijardu dolara, a neto prihod je iznosio 1,6 milijardi dolara, što je Teslin deveti uzastopni profitabilni kvartal.

Tesla je jedina korporacija koja se ove godine pridružila slavnom krugu. Ipak, do kraja godine ima još dva mjeseca i postoje mogućnosti da i neke tehnološke kompanije postanu članice (npr. Facebook i Nvidia).

U Q3, Tesline fabrike su napravile rekord od 237.823 automobila, što je povećanje od 64% u odnosu na prethodnu godinu, i isporučile kupcima 241.300 automobila (73%). Poređenja radi, General Motors je objavio da je njihova prodaja u trećem kvartalu pala za 33% u odnosu na prethodnu godinu. Takođe, Stellantis i Ford su prijavili pad prodaje od 19% i 27%, respektivno.

Kompaniji Tesla iduće godine predstoji mnogo velikih projekata. Nada se da će svoj prvi automobil napraviti u Gigafactory Berlin i Gigafactory Texas. Proizvodnja u ovim fabrikama, kao dodatna proizvodnja bi trebalo da dodatno poveća efikasnost. Gigafactory Berlin bi mogla da unese promjene “u igri”, jer će sa tim postrojenjem Tesla lokalizovati svoje poslovanje u Europi, smanjujući troškove transporta i logistike.

Kao što vidite, budućnost najmlađe bilionske kompanije izgleda sjajna.
 

LimitPrime © 2024

Categories

Ostavite komentar

Comments

PROČITAJTE JOŠ ZANIMLJIVIH ČLANAKA

TSMC, NVIDIA i INTEL - Giganti u svijetu vještačke inteligencije

U svijetu proizvodnje čipova, pojavio se novi igrač, a to je vještačka inteligencija (AI). AI čipovi postaju sve poznatiji, a poznate k...

Saznajte više
Bitcoin Halving Day: Sve što treba da znate

Šta je Bitcoin halving?Kripto entuzijasti i investitori sa nestrpljenjem očekuju Halving Day. Ovaj događaj je od velikog značaja za Bit...

Saznajte više
Pet najboljih kriptovaluta na koje treba obratiti pažnju u 2024.

U evoluirajućem svijetu kriptovaluta, gdje se Bitcoin i Ethereum često nalaze u centru pažnje, sve manje se piše o ostalim digitalnim v...

Saznajte više

Prije nego odete, zakažite
besplatan razgovor sa našim agentom.

Postavite sva pitanja u vezi trejdinga i dobićete odgovore odmah.

Kontaktirajte nas putem WhatsApp-a!