Najbolja Akcija u 2021.

05.01.2022
Najbolja Akcija u 2021.
Kada su u pitanju akcije, 2021. je bila godina velikih dobitaka. Međutim, među svima njima, biotehnološke kompanije su doživjele najveći rast. Kako se pandemija Covid-19 nastavlja, farmaceutske kompanije su investitorima bile veoma prijemčive. Jedna od kompanija čije su akcije dostigle najveći rekord je Moderna Inc.

Akcije Moderna-e su porasle preko 168% i definitivno su jedne od najboljih akcija u 2021. godini. S obzirom na to da Moderna nije ostvarivala prihod prije nego što bi počela sa prodajom vakcina, ovakav rezultat nije iznenađujući. Dakle, porast i pad prodaje vakcina igraju veliku ulogu u cijeni akcija kompanije.

Investitori su uticali na povećanje cijene ackija nakon puštanja moderne visokoučinkovite mRNA vakcine protiv koronavirusa. Takođe, brzo povećanje proizvodnje i distribucije kompanije uticalo je na njenu dobit i cijenu akcija.

Međutim, avgust je po ovom pitanju bio vrlo promjenlji, zbog sve manjeg broja slučajeva Covid-19. Uočili smo pad za skoro 48%, sa maksimuma od oko 480 dolara po akciji. Ali, u isto vrijeme, cijena akcija je ostala u okviru rasta od 120% od početka godine.

Finansijski učinak Moderna-e je isto bio izuzetan, s iznosom prodaje od preko 18 milijardi dolara za 2021. godinu, što je 13 puta više nego godinu dan ranije. Plus, odnos prosječne cijene po zaradi (P/E) u 2021. iznosio je 11,3.

U decembru 2021., Moderna je bila ispod 40% od svog maksimuma u zadnje 52 sedmice. Međutim, ovaj biotehnološki lider imao je povrat akcija od 139,3% od početka godine u 2021. godini.

Buster doze koje su nedavno preporučili iz SZO, pomogli su Moderni da ponovo ojača.

Investitori koji su odabrali Modernu kao svoju primarnu akciju u 2021., završili su godinu s profitom. Takoše, imaju i vrlo dobru prognozu za naredni period, jer mnogi analitičari vjeruju da će Moderna i u bliskoj budućnosti biti među najboljim kompanijama za ulaganje.

 

LimitPrime © 2024

Categories

Ostavite komentar

Comments

PROČITAJTE JOŠ ZANIMLJIVIH ČLANAKA

TSMC, NVIDIA i INTEL - Giganti u svijetu vještačke inteligencije

U svijetu proizvodnje čipova, pojavio se novi igrač, a to je vještačka inteligencija (AI). AI čipovi postaju sve poznatiji, a poznate k...

Saznajte više
Bitcoin Halving Day: Sve što treba da znate

Šta je Bitcoin halving?Kripto entuzijasti i investitori sa nestrpljenjem očekuju Halving Day. Ovaj događaj je od velikog značaja za Bit...

Saznajte više
Pet najboljih kriptovaluta na koje treba obratiti pažnju u 2024.

U evoluirajućem svijetu kriptovaluta, gdje se Bitcoin i Ethereum često nalaze u centru pažnje, sve manje se piše o ostalim digitalnim v...

Saznajte više

Prije nego odete, zakažite
besplatan razgovor sa našim agentom.

Postavite sva pitanja u vezi trejdinga i dobićete odgovore odmah.

Kontaktirajte nas putem WhatsApp-a!