Top 4 tehnološke kompanije ovog proljeća

28.04.2023
Top 4 tehnološke kompanije ovog proljeća

U toku je sezona kada se objavljuju kvartalni izvještaji! Pripremite se.

Proljećna sezona finansijskih izvještaja je vrlo važan period za investitore, trgovce, analitičare, a najbitnije za velike korporacije. Sigurno ste čuli za njihova imena, i znate o kojim kompanijama se radi!

Ovo je period kada kompanije sa kojima se javno trguje objavljuju svoje financijske izvještaje za prethodni kvartal, pružajući uvid u njihov performans, rast i planove za budućnost. Sezona kvartalnih izvještaja obično započinje u aprilu i traje tokom mjesec maj. 

Analitičari financijskih tržišta pažljivo prate što se dešava na tržištu akcija, jer svaka promjena utiče na cijene akcija i potencijalno donosi značajne prilike za investitore. U ovom članku, ćemo pogledati neke tehnološke kompanije koje su se proslavile!

Cijena akcije kompanija Nvidia porasla je za 85% od januara

Nvidia još uvijek nije objavila svoj kvartalni izvještaj, ali nalazi se na ovoj listi jer je jedna od glavnih kompanija ovog proljeća!

Tokom ove godine, primjena AI (vještačka intelegencija) je nastavila da raste, a mnoge kompanije ulažu u razvoj i primjenu ove tehnologije kako bi poboljšale svoje poslovanje. Dokaz za takav rast je Nvidia - najbolji igrač kada su u pitanju AI čipovi.  Od početka ove godine cijena akcija ove kompanija je porasla za rekordnih 85%. Predviđen je i dalji rast kompanije, jer će za komercijalizaciju ChatGPT-a biti potrebno, 30.000 Nvidia čipova, a jedan čip košta oko $40.000.

Tržišna kapitalizacija Nvidie sada je 100 milijardi dolara veća od tržišne kapitalizacije Meta Platformsa. Impresivan rast i tržišna pozicija kompanije naglašavaju važnost AI tehnologije u današnjem poslovnom svijetu, a uspjeh Nvidie jasno ukazuje na potencijal za dalji rast u ovom polju. Kako sve više kompanija ulaže u AI, možemo očekivati ​​nastavak potražnje za proizvodima Nvidie i daljnji rast kompanije.

Nvidia se očekuje da objavi izvještaj o zaradi 24/05/2023 nakon zatvaranja tržišta.

Meta Platforms je objavila prvi rast prodaje u posljedna četiri kvartala

Akcije kompanije Meta Platforms su skočile 12%, 26/04/2022, nakon što je kompanija prijavila neočekivan rast prodaje u prvom kvartalu i objavila bolju prognozu za tekući period.

"Imali smo dobar kvartal, a naša zajednica i dalje raste", izjavio je izvršni direktor Meta-e Mark Zuckerberg u saopštenju.

Najpopularniji projekat kompanije Meta jeste “Metaverse”. Jedinica Reality Labs kompanije, koja razvija tehnologije virtuelne stvarnosti, ostvarila je prihod od 339 miliona dolara.

Dok je kompanija u cijelosti postigla sledeće rezultate:

Zarada: $2,20 po akciji u odnosu na očekivanih $2,03 dolara.

Prihodi: $28,65 milijardi u odnosu na očekivanih $27,65 milijardi prema procjenama analitičara.

Snažan rast prodaje i pozitivna prognoza kompanije odražavaju rastuću potražnju za digitalnim tehnologijama i virtualnim iskustvima, što je ubrzano pandemijom. Meta je saopštila da će ukupni troškovi za 2023. godinu biti u rasponu od 86 do 90 milijardi dolara. Ta cifra uključuje troškove restrukturiranja u rasponu od 3 do 5 milijardi dolara.

Kako svijet nastavlja da se prilagođava novoj digitalnoj stvarnosti, Meta Platforms je dobro pozicionirana da iskoristi ovaj trend i nastavi rast svog poslovanja i širenje na tržištu.

Microsoft izdominirao na polju akcija

Akcije Microsoft-a su porasle za 9% u utorak, nakon što je ovaj tehnološki gigant objavio finansijske rezultate za treći kvartal ove godine. Microsoft je premašio očekivanja analitičara!

Evo kako je kompanija poslovala:

Zarada: $2,45 po akciji, naprema očekivanih $2,23.

Prihodi: $52,86 milijardi, naprema očekivanih $51,02 milijarde.

Snažno finansijsko poslovanje Microsoft-a odražava dominaciju kompanije u tehnološkoj industriji. Sa fokusom na cloud computing, umjetnu inteligenciju i druge inovativne tehnologije, Microsoft je dobro pozicioniran da nastavi rast i održi svoju vodeću poziciju na tržištu.

U ovom izvještaju, Microsoft je naznačio zamah iz njegovog stalnog toka proizvoda i funkcija koje integrišu OpenAI GPT-4 i ChatGPT tehnologije, uključujući Microsoft 365, Bing, Dynamics, GitHub i sigurnost. Međutim, sa mnogim od tih proizvoda još uvijek u fazi probnog korišćenja, financijski povrat od investicija (i njegova "višemilijardna" investicija u OpenAI) mogao bi biti mjeseci, čak i godine daleko.

Obratite pažnju na ovu akciju, jer su cijene akcija Microsoft-a porasle za 15% ove godine!

Alphabet je premašio očekivanja analitičara

Alphabet, ranije poznat kao Google, objavio je svoje kvartalne rezultate 25/04/2023. Cijena akcije je porasla za više od 4%. Poslovanje Alphabet-a za prošli kvartal:

Zarada: $1,17 po akciji u odnosu na očekivanih $1,07.

Prihodi: $69,79 milijardi u odnosu na očekivanih $68,9 milijardi.

Kompanija je saopštila da je njen odbor odobrio otkup akcija u vrijednosti od 70 milijardi dolara.

Takođe, prihod od Google oglasa je nadmašio očekivanja analitičara, ali je opao u odnosu na prethodnu godinu na 54,55 milijardi dolara. Prihod od oglasa na YouTube-u je bio u skladu sa očekivanjima analitičara, takođe smanjujući se u odnosu na godinu ranije. Međutim, Google napokon ostvaruje profit u svom poslovanju sa cloud computingom, koji se takmiči sa liderima poput Amazona i Microsofta.

Ovo nije kraj

Zaključno, ulaganje tokom sezone kvartalnih izvještaja može biti pametna strategija za investitore koji žele da iskoriste tržišnu volatilnost i dobiju uvid u finansijsko zdravlje kompanija. Analizom izvještaja o zaradi kompanije, investitori mogu dobiti dublje razumijevanje finansijskog performansa i budućih izgleda kompanije. Svi tehnološki giganti navedeni u ovom članku izvanredno su se dobro snašli u posljednjem kvartalu, nudeći mogućnosti za ulaganje. U situacijama kada kompanije razvijaju nove projekte, povećavaju svoj prihod i šire svoje poslovanje, cijena njihovih akcija obično raste. A kompanije koje su navedene u ovom članku su dokaz izuzetnog rasta.

Ako pažljivo pratite prognoze analitičara i konsultujete stručnjake iz finansijskog polja, možete potencijalno profitirati u situacijama kao što je ova.

Ovo nije kraj! Mjesec maj će biti pun finansijskih izvještaja koji bi vam mogli donijeti pozitivne rezultate! Držite se čvrsto!

LimitPrime © 2024

Categories

Ostavite komentar

Comments

PROČITAJTE JOŠ ZANIMLJIVIH ČLANAKA

TSMC, NVIDIA i INTEL - Giganti u svijetu vještačke inteligencije

U svijetu proizvodnje čipova, pojavio se novi igrač, a to je vještačka inteligencija (AI). AI čipovi postaju sve poznatiji, a poznate k...

Saznajte više
Bitcoin Halving Day: Sve što treba da znate

Šta je Bitcoin halving?Kripto entuzijasti i investitori sa nestrpljenjem očekuju Halving Day. Ovaj događaj je od velikog značaja za Bit...

Saznajte više
Pet najboljih kriptovaluta na koje treba obratiti pažnju u 2024.

U evoluirajućem svijetu kriptovaluta, gdje se Bitcoin i Ethereum često nalaze u centru pažnje, sve manje se piše o ostalim digitalnim v...

Saznajte više

Prije nego odete, zakažite
besplatan razgovor sa našim agentom.

Postavite sva pitanja u vezi trejdinga i dobićete odgovore odmah.

Kontaktirajte nas putem WhatsApp-a!