Trogodišnji Vrhunac Brent Nafte

01.10.2021
Trogodišnji Vrhunac Brent Nafte
Cijene nafte drastično su pale na početku pandemije Covida 19. U aprilu 2020. godine, cijene su pale su ispod nule po prvi put u istoriji, jer je izolacija eliminisala potražnju, dok su proizvođači nastavili da crpe naftu iz svojih bušotina.

Ali kako se pandemija suzbija i zemlje širom svijeta počinju ponovo otvarati svoje granice, potražnja za naftom je počela rasti, a zajedno s potražnjom i njene cijene. Proizvođači i distributeri nafte dugo su čekali ovaj trenutak.

Još jedna okolnost koja je uticala na tržište nafte bio je uragan Katrin. Na ponudu nafte na svjetskom tržištu su uticali uragani koji su prošli kroz Meksički zaliv i oštetili američku naftnu infrastrukturu. Ova prirodna nepogoda je direktno uzrokovala pad ponude nafte, što je dovelo do rasta njenih cijena.

Sve navedeno je dovelo do velikog povećanja cijene “crnog zlata”. Kao što možete vidjeti iz našeg infografika, cijene nafte Brent Crude porasle su iznad 80 dolara po barelu 28. septembra, dostigavši ​​najviši nivo u posljednje tri godine. Zbog zabrinutosti oko snabdevanja gasom i ugljem zbog zime na severnoj hemisferi kada je potražnja najveća, organizovan je miting.

Međutim, nedavno je cijena Brent Crude pala ispod 80 dolara po barelu. Glavni razlog je to što su trgovci odlučili da ostvare profit na posljednjem bikovskom tržištu. Ne možemo ih kriviti. Međutim, prema mišljenju stručnjaka, ovaj pad je samo kratak trend i vjeruju da će cijene nafte nastaviti rasti usljed sve veće potražnje i ograničenih ponuda. Misljenja smo da je ova pretpostavka logična i prilično obećavajuća zbog remisije ograničenja pandemije.

Goldman Sachs je predvidio rast cijene od 10 dolara do kraja 2021. Njegova prognoza na kraju godine za cijenu Brent Crude je 90 dolara po barelu.

 

LimitPrime © 2024

Categories

Ostavite komentar

PROČITAJTE JOŠ ZANIMLJIVIH ČLANAKA

TSMC, NVIDIA i INTEL - Giganti u svijetu vještačke inteligencije

U svijetu proizvodnje čipova, pojavio se novi igrač, a to je vještačka inteligencija (AI). AI čipovi postaju sve poznatiji, a poznate k...

Saznajte više
Bitcoin Halving Day: Sve što treba da znate

Šta je Bitcoin halving?Kripto entuzijasti i investitori sa nestrpljenjem očekuju Halving Day. Ovaj događaj je od velikog značaja za Bit...

Saznajte više
Pet najboljih kriptovaluta na koje treba obratiti pažnju u 2024.

U evoluirajućem svijetu kriptovaluta, gdje se Bitcoin i Ethereum često nalaze u centru pažnje, sve manje se piše o ostalim digitalnim v...

Saznajte više

Prije nego odete, zakažite
besplatan razgovor sa našim agentom.

Postavite sva pitanja u vezi trejdinga i dobićete odgovore odmah.

Kontaktirajte nas putem WhatsApp-a!