Walmart i Alibaba – Kvartalni rezultati prodanjih giganata

16.11.2023
Walmart i Alibaba – Kvartalni rezultati prodanjih giganata

Sezona objavljivanja kvartalnih izvještaja u Sjedinjenim Američkim Državama je period kada veliki broj američkih kompanija kojima se javno trguje objavljuju svoje finansijske rezulate. U ovom članku ćemo se fokusirati na dva giganta koji su objavili svoje finansijske rezultate danas. Savjetujemo vas da pratite što se događa na tržištu kapitala jer zarada ovih kompanija može uticati na vaše planove za trgovinu ili kao inspiracija da započnete vašu trgovačku karijeru.

Hajde da pogledamo o kojim kompanijama je rječ. 

Walmart (WMT)

Walmart je multinacionalna korporacija poznata po svojim lancima hipermarketa, outleta i marketa. Ova kompanija je danas objavila svoje finansijske rezultate prije otvaranja berze. 

Wall Street analitičari su očekivali da će Walmart, prema konsenzusnim procjenama LSEG-a, ranije poznatog kao Refinitiv, prijaviti sljedeće rezultate:

  • Zarada po akciji: $1.52
  • Prihodi: $159.72 milijarde
Walmart doživljava povećano povjerenje investitora kako polako ulazi u sezonu praznika. Uprkos selektivnijem ponašanju potrošača, fokus koji Walmart ima na širenje e-commerce baze, podiglo je vrijednost njegovih akcija. Akcije kompanije su dostigle najveću cijenu po prvi put od kada je kompanija debitovala na Njujorškoj berzi u avgustu 1972. godine. Cijena akcije je iznosila 170 dolara, sa rastom od otprilike 19% za godinu dana. Takođe, fokus kompanije na prodaju prehrambenih proizvoda i konkurentne cijene omogućio im je da nadmaše svog kompetitora poznatog kao Target. Analitičari ističu snagu Walmarta u ponudi osnovnih artikala i održavanju dobre reputacije kada je kvalitet i vrijednosti proizvoda u pitanju. 

Šta se dogodilo nakon objave izvještaja?

WMT kvartalni reultati 

Walmart je prijavio rast prodaje od 5% tokom trećeg fiskalnog  tromjesečja, kao rezultat povećane kupovine prehrambenih proizvoda i kontinuiranog rasta e-commerce operacija, što je doprinijelo performansama ovog velikog prodavca - kao što se i očekivalo.

Evo šta je Walmart prijavio za tri mjeseca zaključno sa 31. oktobrom u poređenju sa očekivanjima analitičara prema konsenzusnim procjenama LSEG-a, ranije poznatog kao Refinitiv:
  • Zarada po akciji: $1.53 vs. očekivanih $1.52
  • Prihod: $160.80 milijardi vs. očekivanih $159.72 milijardi
U fiskalnom trećem tromjesečju, Walmart je vidio značajan rast neto dobiti na iznos od $453 miliona, ili 17 centi po akciji, u poređenju sa gubitkom od $1.8 milijardi, odnosno 66 centi po akciji, u istom periodu prošle godine. U SAD-u, su posjeta i potrošnja kupaca porasli, sa rastom transakcija od 3.4% i prosječnim kupovinama koje su porasle za 1.5%. Prodaja putem online prodavnice je porasla za 24% u SAD-u i 15% globalno u poređenju sa prethodnom godinom.

Alibaba (BABA)

Alibaba je kineski multinacionalni tehnološki konglomerat specijalizovan za e-commerce, prodaju, internet i tehnologiju. Ovaj kineski gigant je objavio svoje finansijske rezultate istovremeno s Walmartom. 

Očekivanja analitičara:
  • Zarada po akciji: $2.11
  • Prihodi: $30 milijardi
Kakvi su rezultati kompanije?

Alibaba je uložila napore da privuče kupce od svojih glavnih konkurenata, primjenjujući taktike poput pružanja stimulansa korisnicima na svojim platformama Taobao i Tmall. (Taobao i Tmall su platforme za e-trgovinu koje posjeduje Alibaba Group. Taobao čine virtualne prodavnice koje posjeduju pojedinci ili kompanije, dok je Tmall platforma za lokalne kineske i međunarodne kompanije za prodaju robnih marki potrošačima).

BABA akcije su doživjele pad u protekla tri mjeseca, sa blagim porastom od gotovo 2% u novembru u poređenju sa rastom S&P 500 od 7%. Kineski indeks CSI 300 je porastao samo za 0.27% ovog mjeseca. Međutim, s negativnim sentimentom oko kineskog tržišta i izgleda, zajedno s očekivanjima sporijeg rasta za Alibabu, investitori se suočavaju s izazovima u podizanju performansi akcije.

BABA kvartalni rezultati
 

Kompanija nije ispunila očekivanja analitičara i tržišta.

Evo kako je Alibaba prošla u septembarskom kvartalu, u poređenju s procjenama Refinitiva:

  • Neto dobit koja se može pripisati običnim akcionarima: 27.7 milijardi juana (3.8 milijardi dolara) u odnosu na očekivanih 29.7 milijardi juana.
  • Prihodi: 224.79 milijardi juana (31 milijarda dolara) u odnosu na očekivanih 224.3 milijardi juana.
Njene akcije na američkoj berzi su pale za više od 8% u pre-marketu nakon ovih vijesti.

Šta ovo znači za trgovce?

Ovo znači da trgovci mogu profitirati u vremenima kada kompanije postižu izvanredne rezultate, ali i kada ne ispunjavaju očekivanja analitičara. Sa CFD trgovanjem, trgovci mogu iskoristiti kako pozitivne, tako i negativne reakcije na tržištu nakon što kompanije ispune ili ne ispune očekivanja. Kada kompanija nadmaši predviđanja, njene akcija mogu naglo porasti, pružajući trgovcima mogućnost da profitiraju putem otvaranja KUPOVNE (BUY) pozicije. Ukoliko je kompanija ispod očekivanja, cijena akcija može pasti, omogućavajući trgovcima da profitiraju otvaranjem PRODAJNE (SELL) pozicije i zarade na padu cijena akcije.

Zaključak

Ovi rezultati služe kao pokazatelj potencijala i kvaliteta kineskih i američkih potrošača. Takođe, kvartalni izvještaji često uključuju diskusije menadžmenta i analize o poslovanju kompanije i budućem izgledu. Ukratko, sezona kvartalnih izvještaja je od suštinskog značaja za razumijevanje performansi pojedinačnih kompanija, donošenje investicionih odluka i procjenu širih trendova na tržištu i trenutne ekonomske situacije. Gdje se svima pruža mogućnost da iskoriste kretanja na tržištu u svoju korist.

LimitPrime © 2024

Categories

Ostavite komentar

Comments

PROČITAJTE JOŠ ZANIMLJIVIH ČLANAKA

TSMC, NVIDIA i INTEL - Giganti u svijetu vještačke inteligencije

U svijetu proizvodnje čipova, pojavio se novi igrač, a to je vještačka inteligencija (AI). AI čipovi postaju sve poznatiji, a poznate k...

Saznajte više
Bitcoin Halving Day: Sve što treba da znate

Šta je Bitcoin halving?Kripto entuzijasti i investitori sa nestrpljenjem očekuju Halving Day. Ovaj događaj je od velikog značaja za Bit...

Saznajte više
Pet najboljih kriptovaluta na koje treba obratiti pažnju u 2024.

U evoluirajućem svijetu kriptovaluta, gdje se Bitcoin i Ethereum često nalaze u centru pažnje, sve manje se piše o ostalim digitalnim v...

Saznajte više

Prije nego odete, zakažite
besplatan razgovor sa našim agentom.

Postavite sva pitanja u vezi trejdinga i dobićete odgovore odmah.

Kontaktirajte nas putem WhatsApp-a!