Kako trgovati uz “Bottom Fishing” strategiju?

Kako trgovati uz “Bottom Fishing” strategiju?

Trgovci mogu koristiti mnoge strategije kako bi profitirali na tržištu. Jedna od najpoznatijih je bottom fishing strategija.

Šta je Bottom Fishing?

“Bottom fishing” je investiciona strategija gdje trgovci traže sredstva koja su nedavno doživela pad cijene i smatraju se potcijenjenim. Pad cijena bi mogao biti rezultat nekih nepredvidivih događaja koji su doveli do panike na tržištu, pada cjelokupnog tržišta ili drugih uzroka.

“Bottom fisher-i” su investitori koji koriste “bottom fishing” strategiju i predviđaju da je pad cijene privremen i da će se sredstva vremenom oporaviti, što će rezultirati profitabilnom investicijom.

Glavna premisa “bottom fishing” strategije je kupiti jeftino i prodati skupo. Mnogi poznati trgovci slijede ovu strategiju (Warren Buffet, Ray Dalio itd.) i stvorili su bogatstvo za sebe koristeći je.

Iako je ovo jednostavan koncept, tržište može biti veoma teško pravilno tempirati. Mnogo trgovaca počne da trguje sa ciljem da kupe jeftino i prodaju skupo, ali najčešće urade upravo suprotno.

Razlog tome je što ova strategija zahtijeva disciplinu i dugoročniji pristup. Ova strategija zahtijeva trgovanje protiv ostatka tržišta i može biti teško držati se svog plana i izbjeći pridruživanje masi.

Naravno, pad cijena neće uvek biti privremen. Cijena nekih sredstava će pasti i nikada se neće vratiti na nivo koji je držala ranije. Zbog toga je važno odabrati samo ona sredstva koja imaju stvarnu vrijednost koja je veća od njihove trenutne tržišne cijene.

Kako da koristite “bottom fishing” kao strategiju za trgovanje?


Trgovci često koriste “bottom fishing” strategiju jer ona nudi veći profitni potencijal u poređenju sa trgovinom sredstvima koja se prodaju po realnoj cijeni ili su precijenjena. Naročito na medveđim tržištima, to je vrlo popularna strategija trgovanja.

“Bottom fishing” se često smatra više intuitivnom strategijom nego onom koja se zasniva na čistoj logici. Međutim, postoje neke stvari koje biste trebali uzeti u obzir prije nego što odlučite da li ćete je isprobati.Najvažnije je shvatiti da uspješni “bottom fishing” trgovci ne pokušavaju da kupe sredstva kada je cijena na apsolutnom minimumu. Umjesto toga, oni žele da kupe sredstvo po cijeni gdje postoji najveća vjerovatnoća povećanja vrijednosti. To znači da, čak i nakon kupovine sredstva po niskoj cijeni, cijena bi mogla neko vreme da ide bočno ili čak i niže prije nego što promijeni trend. Mnogi neiskusni trgovci u ovom trenutku paniče i prodaju sredstva za manje nego što su ih platili, praveći gubitak. Iskusni trgovci izvršavaju detaljnu analizu, vjeruju u nju i drže poziciju dok im ne donese profit.

Investiranje na bazi vrijednosti je najčešće korišćena “bottom fishing” metoda. Trgovci razmatraju pokazatelje i projektuju budući novčani tok sredstava. Fokusiraju se na otkrivanje prilika u kojima sredstva imaju nerealno nisku cijenu.

Primjer


Kompanija nudi tehnologiju koja ima veliki potencijal i ima menadžerski tim koji može taj potencijal da iskoristi, ali su imali loš kvartal zbog problema sa jednim od svojih velikih dobavljača. Tržišta gube povjerenje u kompaniju i cijena njihovih akcija pada.

Trgovci koji investiraju na bazi vrijednosti mogu odlučiti da nova cijena ne predstavlja realni prikaz potencijala kompanije i da će se cijena vrlo vjerovatno oporaviti tokom sljedećeg kvartala kada se riješe problemi u lancu snabdijevanja. Odlučuju da kupe akcije kompanije i sačekaju dok se one ne oporave do nivoa cijena koji bi se mogao očekivati od slične kompanije.

Trgovci često koriste metode tehničke analize kako bi pronašli akcije koje imaju nerealno niske cijene i koje bi mogle biti dobre prilike za “bottom fishing”. U našem primjeru iznad, trgovac bi mogao primijetiti da, nakon nekog vremena, pritisak prodaje na akcije naše tehnološke kompanije počinje da opada. To je signal koji može ukazati na to da je cijena možda na putu do kratkoročnog oporavka na kojem trgovac može profitirati.

Zaključak

“Bottom fishing” strategija je odličan način da potencijalno zaradite mnogo novca na tržištu, dok god imate na umu ove principe:

  • birajte sredstva koja imaju dugoročnu vrijednost i izgubila su na vrijednosti zbog nekog nedavnog događaja koji neće dugo trajati,
  • sačekajte da se prodajni pritisak smanji prije nego što kupite i
  • ako cijena sredstva iskusi blagi pad, nemojte se uspaničiti i prodati. Uradite detaljnu analizu prije nego što kupite sredstvo i nakon toga vjerujte u vašu odluku i držite je se.Konsultovani izvori:

1. Downey L. Hedge. 4 Mar 2021 [cited 23 Mar 2021]. Available: https://www.investopedia.com/terms/h/hedge.asp
2. Amadeo K. Protect yourself from financial crises. [cited 23 Mar 2021]. Available: https://www.thebalance.com/hedge-what-it-is-how-it-works-with-examples-3305933
3. Hedging. 1 Apr 2019 [cited 23 Mar 2021]. Available: https://corporatefinanceinstitute.com/resources/knowledge/trading-investing/hedging/
4. Hedging in Finance: Definition and Meaning. [cited 23 Mar 2021]. Available: https://capital.com/hedging-definition

 

LimitPrime © 2023

Započnite sa investiranjem i
ostvarite profit već danas! 

Categories

Da li Vam treba personalizovana pomoć?

PROČITAJTE JOŠ ZANIMLJIVIH ČLANAKA

Strategija upravljanja rizicima

Kada trgovac odluči da investira, izlaže se brojnim finansijskim rizicima. Količina rizika zavisi od mnogih faktora, od kojih je jedan...

Saznajte više
Šta je hedž?

Hedž je zaštitna mjera koja smanjuje rizik od promjenljivih kretanja cijena. Hedž je investicija koja se sastoji u zauzimanju kompenzac...

Saznajte više
Kako prepoznati preokret trenda?

“Kako da prepoznam preokret trenda?” je jedno od najčešćih pitanja koja nam iskusni klijenti postavljaju.Preokrete trenda nije uvijek t...

Saznajte više
Kontaktirajte nas putem WhatsApp-a!