Si të tregtoni me strategjinë e Peshkimit të Poshtëm?

Si të tregtoni me strategjinë e Peshkimit të Poshtëm?

Ka shumë strategji që përdorin tregtarët për të përfituar nga tregjet. Ndoshta më e famshmja është strategjia e peshkimit në pjesën e poshtme.

Çfarë është peshkimi i poshtëm?

Peshkimi në fund është një strategji investimi ku tregtarët shikojnë aktive të cilat kohët e fundit kanë përjetuar një rënie të çmimit të tyre dhe konsiderohen të nënvlerësuara. Rënia e çmimit mund të jetë rezultat i disa ngjarjeve të paparashikueshme që kanë bërë që tregu të kalojë në një panik, rënie të përgjithshme të tregut ose shkaqe të tjera.

Një peshkatar në fund është një investitor që përdor strategjinë e peshkimit në fund dhe spekulon se rënia e çmimit është e përkohshme dhe aktivi do të rimëkëmbet me kalimin e kohës, duke rezultuar në një investim fitimprurës.

Premisa kryesore e strategjisë së fundit të peshkimit është blerja e ulët dhe shitja e lartë. Shumë tregtarë të njohur ndjekin këtë strategji (Warren Buffet, Ray Dalio etj.) Dhe kanë krijuar pasuri për vete duke e përdorur atë.

Edhe pse është një koncept i thjeshtë, tregu mund të jetë shumë i vështirë për tu koha siç duhet. Vëllimet e tregtarëve fillojnë tregtinë me qëllimin për të blerë pak dhe për të shitur të larta dhe më shpesh sesa jo - ata bëjnë të kundërtën.

Arsyeja prapa kësaj është se kjo strategji kërkon disiplinë dhe një qasje më afatgjatë. Kjo strategji kërkon tregti me pjesën tjetër të tregut dhe mund të jetë e vështirë të qëndroni në planin tuaj dhe të shmangni bashkimin me turmën.
Natyrisht, rënia e çmimit nuk do të jetë gjithmonë e përkohshme. Disa aktive do të bien në çmim dhe nuk do të kthehen kurrë më në nivelet që kishin më parë. Kjo është arsyeja pse është e rëndësishme të zgjidhni vetëm asete që kanë vlerë aktuale të brendshme ose të jashtme që është më e lartë se çmimi i tyre aktual i tregut.

Si të përdorim peshkimin në fund si një strategji tregtare?


Strategjia e peshkimit e poshtme përdoret shpesh nga tregtarët sepse ofron një potencial më të lartë fitimi krahasuar me tregtimin me asete që janë me një çmim të drejtë ose të mbivlerësuar. Sidomos në tregjet e ariut, është një strategji shumë e njohur tregtare.

Peshkimi në fund shpesh konsiderohet më shumë si një strategji intuitive sesa ajo e bazuar në logjikën e pastër. Sidoqoftë, ka disa gjëra që duhet të merrni parasysh përpara se të vendosni nëse do ta provoni.Gjëja më e rëndësishme për të kuptuar është se peshkatarë të suksesshëm të fundvitit nuk po përpiqen të blejnë asetin në ultësirën e tij absolute. Në vend të kësaj, ata po kërkojnë të blejnë aktivin me një çmim ku ai ka probabilitetin më të lartë të vlerësimit. Kjo do të thotë që, edhe pasi të keni blerë një aktiv me një çmim të ulët, çmimi mund të zbresë anash ose edhe më poshtë për një kohë para se të kërcej. Shumë tregtarë të papërvojë panikohen në këtë pikë dhe shesin për më pak sesa kanë blerë aktivin, duke pësuar humbje.

Tregtarët me përvojë kryejnë një analizë të hollësishme, ata besojnë në të dhe i përmbahen tregtisë derisa t'u sjellë atyre fitime.

Investimi në vlerë është metoda më e zakonshme e përdorimit të peshkimit. Tregtarët shikojnë raportet e vlerësimit dhe projektojnë rrjedhën e ardhshme të mjeteve monetare të aktivit. Ato përqendrohen në zbulimin e mundësive kur pasuritë vlerësohen me gabim.

Shembull

Një kompani ofron teknologji që ka potencial të madh dhe ka ekipin menaxhues për ta parë atë, por ata patën një tremujor të keq për shkak të një problemi me një nga furnizuesit e tyre të mëdhenj. Tregjet humbin besimin te kompania dhe çmimi bie.

Një investitor i vlerës mund të vendosë që çmimi i ri nuk është një përfaqësim i vlefshëm i potencialit të kompanisë dhe se çmimi ka shumë të ngjarë të rikuperohet gjatë tremujorit të ardhshëm kur të zgjidhen çështjet e zinxhirit të furnizimit. Ata vendosin të blejnë aksionet e kompanisë dhe të presin derisa të rikuperohet në një nivel çmimi që do të pritej nga një kompani e ngjashme.

Përfundim

Strategjia e peshkimit në fund është një metodë e shkëlqyeshme për të bërë një shumë të holla potencialisht duke tregtuar, për sa kohë që mbani në mend këto parime:

  • Zgjidhni asete që kanë vlerë të brendshme ose të jashtme afatgjatë dhe kanë pësuar një rënie të çmimit për shkak të ndonjë ngjarje të fundit e cila nuk do të zgjasë
  • Prisni që presioni i shitjes të ulet përpara se të blini
  • Nëse çmimi i aktivit bie pak, shmangni shitjen e panikut. Ju duhet të bëni një analizë të plotë para se të blini pasurinë, por pasi ta bëni, besoni në vendimin tuaj dhe qëndroni mbrapa tij


Burimet e konsultuara:

1. Downey L. Hedge. 4 Mar 2021 [cited 23 Mar 2021]. Available: https://www.investopedia.com/terms/h/hedge.asp
2. Amadeo K. Protect yourself from financial crises. [cited 23 Mar 2021]. Available: https://www.thebalance.com/hedge-what-it-is-how-it-works-with-examples-3305933
3. Hedging. 1 Apr 2019 [cited 23 Mar 2021]. Available: https://corporatefinanceinstitute.com/resources/knowledge/trading-investing/hedging/
4. Hedging in Finance: Definition and Meaning. [cited 23 Mar 2021]. Available: https://capital.com/hedging-definition
 

LimitPrime © 2022

Nisni të investoni dhe
fitoni që sot! 

Categories

A ju duhet ndihmë e personalizuar?

LEXONI ARTIKUJ TË TJERË INTERESANT

Çfarë është mbrojtja?

Një mbrojtje është një masë e marrë për të zvogëluar rrezikun e lëvizjeve të paqëndrueshme të çmimeve në një aktiv. Një mbrojtje është...

Lexo Më Shumë
Si të njohim një ndryshim të trendit?

"Si mund ta njoh një ndryshim të trendit?" është një nga pyetjet më të zakonshme që marrim nga klientët tanë me përvojë.Përmbysjet e tr...

Lexo Më Shumë
Oshilatori Stokastik si tregues tregtar

Çfarë është një oshilator stokastik?Analisti teknik George C. Lane krijoi Oshilatori Stokastik në vitet 1950. Është një tregues i momen...

Lexo Më Shumë