Objašnjenje “Stop-Loss” Naloga

Objašnjenje “Stop-Loss” Naloga

Prije nego što uopšte otvorite poziciju, vi, kao trgovac treba da znate šta je “stop-loss”, odnosno nalog za zaustavljanje gubitka.

“Stop-loss” je najčešći i najkorisniji nalog koji trgovac može da postavi. Ona vam pomaže da ograničite svoje gubitke do unaprijed definisane granice i da automatizujete proces trgovanja. Veoma je laka za razumijevanje i primjenu.

Šta je “stop-loss” nalog?

Da bismo bolje razumijeli koncept, objasnimo prvo šta je “stop” nalog. Nalog za kupovinu ili prodaju sredstva kada njegova cijena pređe određenu, unaprijed definisanu tačku i ograničava investitorov gubitak ili “zaključava” profit, naziva se zaustavni ili na engleskom - “stop” nalog. Drugim riječima, zaustavni nalog je nalog koji investitor postavlja da kupi ili proda proizvod kada cijena tog proizvoda dostigne određeni nivo. Budući da ovaj nivo označava određenu cijenu nakon koje se pozicija zatvara, ta cijena naziva se zaustavna cijena (eng.: stop-price). Jednom kada tržište dostigne “stop-price” nivo, nalog se aktivira i postaje tržišni nalog. 

Kada imamo nalog koji zaustavlja dalje gubitke kod prodaje proizvoda kada cijena istog padne na unaprijed definisan nivo, taj nalog zovemo “stop-loss” nalog. 

Kada investitori postavljaju “stop-loss” nalog, oni zapravo šalju zahtjev svojim brokerskim kućama da prodaju određeni finansijski proizvod po željenoj, unaprijed definisanoj cijeni koja zaustavlja dalje gubitke.

Kada koristiti “stop-loss” nalog?

Investitori koriste ovaj nalog kada vlada medveđa atmosfera. To znači da investitori postavljaju zaustavnu cijenu kada vjeruju da bi cijene mogle pasti. U tom slučaju, investitori postavljaju “stop-loss” nalog kako bi ograničili svoje potencijalne gubitke na određenom nivou.

 

Ukoliko niste tu tokom praznika ili ste u situaciji da ne možete praiti svoje pozicije ili možda trgujete na izuzetno nestabilnom tržištu koje bi moglo promijeniti pravac preko noći, svaki uspješan i pažljiv broker (i investitor) savjetovaće vam da postavite “stop-loss” nalog. U takvim situacijama, “stop-loss” nalog je neophodan. Međutim, naša topla preporuka je da postavite “stop-loss” nalog svaki put kada mislite da bi njegovim postavljanjem mogli smanjiti rizik.

Prednosti i nedostaci “stop-loss” naloga

Kada govorimo o prednostima i nedostacima “stop-loss” naloga, možemo reći da su benefiti brojniji od nedostataka. Pogledajte ih u nastavku.

Prednosti 

  1. Vaša sredstva su sigurnija. “Stop-loss” nalog štiti vaša sredstva i smanjuje stres sa kojim svaki investitor mora da se nosi. 
  2. Ne morate stalno nadgledati tržišta. Jednom kada postavite “stop-loss” nalog ne morate stalno biti ispred ekrana i pratiti svaku trgovinu i promjenu na tržištu.
  3. Štiti vaše trgovanje od emocija. Kada prepustite softveru da izvrši nalog, automatizujete proces. Investitori imaju tendenciju da vjeruju da će se neke akcije “oporaviti”, ali mnogo puta to nije slučaj. Stoga, bolje je da odluku donesete ranije, kada niste toliko emocionalno uključeni.  
  4. Ne košta vas ništa da je postavite. Ne postoji dodatna provizija za postavljanje “stop-loss” naloga. Provizija se plaća samo kada “stop-loss” nalog postane tržišni nalog. 
  5. Dovoljno je samo osnovno trgovačko znanje. Postavljanje “stop-loss” naloga nije komplikovan potez.

Nedostaci

  1. Razlika u cijeni. Kada dođe do izvršenja “stop-loss” naloga, on postaje tržišni nalog, što znači da može doći do neusklađenosti cijena - cijena po kojoj ćete prodati proizvod može se razlikovati od vaše zaustavne cijene (“stop-price”).
  2. Kratkoročne fluktuacije mogu aktivirati zaustavnu cijenu (“stop-price”). Ako niste bili dovoljno oprezni ili niste pratili kretanje proizvoda, može se dogoditi da se vaš nalog za zaustavljanje gubitka aktivira u trenutku kada se očekuju fluktuacije. Na primjer, ako za neki proizvod važi da fluktuira 10%, a vi postavite zaustavnu cijenu na 5% ispod trenutnog nivoa cijene, mogli biste izgubiti potencijalni profit.
  3. Ne postoje stroga pravila na kom nivou treba da postavite “stop-loss” nalog. Nikada ne možete biti 100% sigurni da ste izabrali pravi nivo, jer ne postoje stroga pravila koja određuju na kom nivou cijene ga treba postaviti. 

Primjer

Pretpostavimo da želite da trgujete akcijama. Kupili ste akcije Facebook kompanije po cijeni od 100 USD i čekate da cijena poraste, kako biste ih prodali i ostvarili profit. Budući da ste oprezni i želite da se zaštitite od velikih gubitaka, postavljate “stop-loss” nalog na nivou cijene od 95 USD, u slučaju da dođe do medveđeg preokreta na tržištu. Na ovaj način, ukoliko cijena padne i dostigne nivo od 95 USD, vaše akcije će se prodati - “stop-loss” nalog će se aktivirati i postati tržišni nalog. U slučaju da tržište nikada ne dostigne ovaj cjenovni nivo, “stop-loss” nalog nikada neće postati tržišni nalog.  

Zaključak

Nalog zaustavljanja gubitka (“stop-loss order”) je nalog koji trgovci postavljaju kada žele zaustaviti potencijalne gubitke prodajom proizvoda po unaprijed određenoj cijeni, koja se naziva zaustavna cijena (“stop-price”). 

Kada investitori kupuju proizvode, to znači da pretpostavljaju da će cijene rasti. Ako su dobro predvidjeli i cijene su porasle, to znači da će moći da prodaju proizvode po višoj cijeni i zarade nešto novca. Ako cijene padnu i investitori prodaju imovinu, imaće gubitke. Budući da je tržište nepredvidivo i ne možemo znati koliko dugo može trajati medveđi trend, preporučuje se postavljanje “stop-loss” naloga kad god kupujete proizvod.

Ako poslušate naš savjet i postavite “stop-loss” nalog, vaše emocije će biti isključene iz procesa trgovanja i nećete morati stalno nadgledati tržište. Štaviše, da biste postavili “stop-loss” nalog ne treba vam ništa više vještina nego što ih ima prosječan trgovac. Isto tako, postavljanje ovog naloga ne uključuje dodatne troškove. 

 

Konsultovani izvori:

1. Chen, J. Stop Order. https://www.investopedia.com/terms/s/stoporder.asp (2021)
2. Investopedia Staff. The stop-loss order—make sure you use it. https://www.investopedia.com/articles/stocks/09/use-stop-loss.asp (2021)
3. Cussen, M. P. Stop-loss vs. Stop-limit order: Which order to use? https://www.investopedia.com/articles/active-trading/091813/which-order-use-stoploss-or-stoplimit-orders.asp (2021)
4. Majaski, C. The difference between a limit order and a stop order. https://www.investopedia.com/ask/answers/04/022704.asp (2021)
5. Mitchell, C. Where to place a stop loss order when trading. https://www.thebalance.com/where-to-place-a-stop-loss-order-when-trading-1030867
6. Stop-loss order. https://corporatefinanceinstitute.com/resources/knowledge/trading-investing/stop-loss-order/ (2018)
7. What is Stop Loss? Definition of Stop Loss, Stop Loss meaning - The Economic Times. https://economictimes.indiatimes.com/definition/stop-loss
8. Wikipedia contributors. Order (exchange). Wikipedia, The Free Encyclopedia https://en.wikipedia.org/w/index.php?title=Order_(exchange)&oldid=1003804736 (2021)
9. Stop order definition. https://www.ig.com/en/glossary-trading-terms/stop-order-definition
10. SEC.gov. https://www.sec.gov/oiea/investor-alerts-bulletins/ib_stoporders.html (2017)

LimitPrime © 2022

Započnite sa investiranjem i
ostvarite profit već danas! 

Categories

Da li Vam treba personalizovana pomoć?

PROČITAJTE JOŠ ZANIMLJIVIH ČLANAKA

Elektronska Valuta VS. Kriptovaluta

Elektronska valuta je nematerijalni novac koji postoji na vašem bankovnom računu i može se koristiti za različita plaćanja. U suštini,...

Saznajte Više
Sa kojim kriptovalutama treba da trgujem?

Danas u svijetu postoji preko 5.000 kriptovaluta, sve sa svojim projektima i ciljevima. Ako se stvaranje kriptovaluta nastavi ovim temp...

Saznajte Više
Kako trgovati kriptovalutama?

Kriptovalute postaju sve popularnije i malo je vjerovatno da će se rast interesovanja uskoro zaustaviti. Mnoge kompanije ih dodaju kao...

Saznajte Više