Elon Musk (ne) kupuje Tviter

26.05.2022
Elon Musk (ne) kupuje Tviter
 

Analitični i ambiciozni biznismen Elon Musk je rekao da će kupiti Twitter-a za 44 milijarde dolara, a ova društvena mreža će postati privatna kompanija nakon što otkup platforme bude završen.

Kada je u pitanju ova javna ličnost, očigledno je da njegova sposobnost da razmišlja van okvira i utiče na investitore, trgovce i tržišta na osnovu svojih različitih postupaka.

Vremenska linija nedavnih događaja

4. aprila 2022. godine Teslin izvršni direktor prijavio je da je kupio 9,1% akcijaTwittera, čime je postao najveći akcionar ove kompanije.

Ovaj fenomen je poslao akcije Twittera u nebo, povećavši ih za 27%. Stavljajući do znanja da je njegova kupovina ogromnog dijela Twitterovih akcija odigrala ogromnu ulogu na berzi.

Elon postaje najveći akcionar Twittera i postaje uključen u proces donošenja odluka, koje očito utiču na tržište akcija.

Ali ne samo promjene koje je želio da implementira, već i njegovi urnebesni tvitovi,najave i angažman na Twitteru takođe su uticali na berzu i na kriptovalute kao što je Bitcoin.

Vlasnik 9,1% Twittera nije stao samo sa kupovinom akcija. Motivacija i želja da se nastavi s otkupom Twittera je postajala sve jača.
 

Elon je imao dva cilja na umu; povećati „slobodu govora“ i zaštititi demokratiju na ovoj platformi, čineći je boljim mjestom za sve svoje korisnike.

Nema sumnje u to  koliko Elon voli svoje prisustvo na ovoj društvenoj mreži, koliko mu je to pomoglo u prošlosti i koliko je lako postati ‘viralan’ na ovoj platformi.

Glavna želja za posjedovanjem Twittera zaživjela je kada je potpisao ugovor o otkupu Twittera 25. aprila 2022. godine.

Ali tu je postojala jedna prepreka. Finansije!
Da bi se ostvarila takva velika kupovina od 44 milijarde dolara, Elon je morao da proda 4,4 miliona Teslinih akcija u vrijednosti od otprilike 4 milijarde dolara, što je uticalo na Tesline akcije do te mjere da su pale za 12%u jednom danu.

Osim toga, nakon što je Twitter prihvatio ovu ponudu, Tesline akcije su pale za 16%.

Nakon burnih događaja u vezi sa sklapanjem ugovora o kupovini Twittera, akcije su pale za 10,5% usred petodnevnog niza pada ovih akcija. Ovo se desilo zašto je Elon Musk stavio ugovor o otkupu 'privremeno na čekanje', najavljujući ovaj događaj putem svog Twitter profila.

Elon tvrdi da  spam/lažnih naloga na Twitteru predstavljaju 25% od korisnika ove ogromne platforme.

Kasnije je tražio popust od 25% na ponudu koju je već dao za otkup za Twittera.

Elon Musk je nezaustavljiv.

Još jedan veliki događaj desio se 18. maja 2022. godine.

TESLA je ispala iz S&P 500 indeks liste.

Cijene akcija Tesle pale su za više od 6%, na otprilike 715 dolara, oko sredine dana na 18. maja nakon što je objavljeno da je proizvođač električnih vozila izgubio mjesto na S&P 500 ESG indeksu.

S&P 500 ESG indeks predstavlja berzanski indeks koji prati 500 domaćih kompanija kojima se javno trguje - što mnogi investitori smatraju najboljim mjerilom za tržište akcija u Sjedinjenim Američkim Državama.

Šta je izazvalo ovaj događaj?

Tesla se pridružila S&P 500 u decembru 2020 godine i, nakon pridruživanja, to je bila najveća akcija koja se ikada pridružila indeksu po rangu i tržišnoj kapitalizaciji. Nakon ove vijesti, Tesline akcije su skočile za 400%.

S&P 500 ESG indeks uklonio je Teslu (TSLA) u vezi sa tvrdnjama o rasnoj diskriminaciji i sudarima Teslinih autopilota. 

Tokom godina, Teslin ESG rezultat je bio relativno solidan i stabilan.

A, na osnovu spekulacija Elon Musk je otkrio da su polovina pratilaca Joea Bidena na Twitteru bili botovi ili lažni i to je pravi razlog zašto je on uklonjen iz S&P 500 ESG indeksa, dokazujući da vlada i veliki biznisi rade ili u korist ili jedni protiv drugih. Glasine ili ne, budućnost će govoriti sama za sebe.

S&P Dow Jones indeksi su takođ tvrdili o rasnoj diskriminaciji i lošim uslovima rada u Teslinoj fabrici.

Njegova reakcija navela je investitore i trgovce da razmišljaju o budućnosti TSLA u svojim portfeljima.

Kakvo je mišlenje investitora u budućnosti?

Investitori ukazuju na još jedan pad Teslinih akcija, a s obzirom na trenutnu cijenu od 709,81 dolara, vjerovatno će pasti na 680 ili čak 620 dolara.

Glavni razlog ovog pada je Elonova reakcija na ovaj nemili događaj.

Ali ovo bi mogla biti dobra prilika za dugoročne investitore, jer će Tesla sigurno rasti u budućnosti, s obzirom na Muskov potencijal.

 

Zaključak

Nije tajna da Elon Musk' ima veliki utjecaj na berzu, što uglavnom uključuje cijenu dionica Tesle i Twittera, a investitore ne može ne uznemiravati činjenica da su dvije od najvećih dionica koje su dio ogromnog portfelja. nisu tako stabilne kao ranije.

Tesline akcije bi mogle nastaviti da padaju.

Tesla je izbačen iz S&P 500 ESG indeksa na osnovu optužbi vezanih za rasnu diskriminaciju i saobraćajne nesreće da su umiješana njena vozila s autopilotom.


 

LimitPrime © 2024

Categories

Ostavite komentar

PROČITAJTE JOŠ ZANIMLJIVIH ČLANAKA

TSMC, NVIDIA i INTEL - Giganti u svijetu vještačke inteligencije

U svijetu proizvodnje čipova, pojavio se novi igrač, a to je vještačka inteligencija (AI). AI čipovi postaju sve poznatiji, a poznate k...

Saznajte više
Bitcoin Halving Day: Sve što treba da znate

Šta je Bitcoin halving?Kripto entuzijasti i investitori sa nestrpljenjem očekuju Halving Day. Ovaj događaj je od velikog značaja za Bit...

Saznajte više
Pet najboljih kriptovaluta na koje treba obratiti pažnju u 2024.

U evoluirajućem svijetu kriptovaluta, gdje se Bitcoin i Ethereum često nalaze u centru pažnje, sve manje se piše o ostalim digitalnim v...

Saznajte više

Prije nego odete, zakažite
besplatan razgovor sa našim agentom.

Postavite sva pitanja u vezi trejdinga i dobićete odgovore odmah.

Kontaktirajte nas putem WhatsApp-a!