GameStop objašnjeno

22.03.2021
GameStop objašnjeno
Vjerovatno ste primijetili vijesti o kompaniji GameStop prije nekoliko dana, kada su njihove akcije naglo porasle, što je prouzrokovalo veliku medijsku buku na internetu i novinskim portalima. 

Ali šta se zapravo dogodilo pa se ova kompanija transformisala u fenomen? I kako je Reddit bio povezan sa svim ovim?
 
GameStop, osnovana 1984. u Dallasu, u Teksasu, bavi se  prodajom video igara i konzola u Sjevernoj Americi. Cijena dionica ove kompanije 2013. godine je bila 55 dolara, da bi s godinama započela svoj pad, dostigavši ​​najnižu vrijednost u periodu između maja i avgusta 2020. godine, kada je njena vrijednost pala na 4 do 6 dolara po akciji. Pandemija Covid-19 uticala je i na GameStop, što ju je učinilo zanimljivom za hedž fondove.

Nekoliko ovakvih fondova mislilo je da će kompanija bankrotirati i odlučili su šortovati akcije. Šortovanje se događa kada investitor pozajmi hartiju od vrijednosti (u ovom slučaju akciju) i proda je na tržištu, planirajući je ponovo otkupiti kasnije za manje novca.

Kako Su Investitori Uticali Na Trend Akcija GameStop-a?

Hedž fondovima je odgovaralo da cijene i dalje padaju.

S druge strane, veliki broj malih investitora su se na Redditu dogovorili da kupe što je više moguće GameStop akcija i da ih ne prodaju, što je stvorilo problem hedž fondovima da opet otkupe akcije. 

Ovim potezom došlo je do rasta cijena akcija, što je u suprotnosti s planovima hedž fondova koji su počeli da gube novac. Pažnja medija stvorila je efekat "lavine", zbog čega su akcije GME-a 27. januara skočile na 347,51 dolara. Po prvi put u istoriji svjedočili smo situaciji kada su veliki hedž fondovi morali otkupiti dionice koje su imali, po bilo kojoj cijeni, kako bi umanjili svoje gubitke, a mali ulagači su od toga ostvarili profit. Ova tržišna situacija se zove "short squeez". 

Cijene akcija GameStop-a dramatično su porasle. Tog dana, GameStop je imao veću trgovinsku vrijednost od kompanija sa mnogo većom tržišnom kapitalizacijom, kao što su Tesla, Amazon, Apple i Microsoft.
 

LimitPrime © 2023

Categories

Sa lakoćom kupujte i prodajte akcije.

Ostavite komentar

Comments

PROČITAJTE JOŠ ZANIMLJIVIH ČLANAKA

Cijene nafte na najvišem nivou u posljednjih 10 mjeseci

Kako je svijet polako počeo da se oporavlja od COVID-19 pandemije, tako je nada za bolju ekonomsku aktivnost rasla. To se odrazilo na c...

Saznajte više
Amazon Prime Day - Najveći prodajni događaj

Imamo uzbudljive vijesti! Amazon Prime Day 2023 počinje uskoro!Što je Amazon Prime Day?Prime Day je događaj koji organizuje Amazon iskl...

Saznajte više
SEC opet optužuje - Binance i Coinbase tužbe

Dvije najveće kripto berze, Coinbase i Binance, su optužene od strane SEC-a! Američka Komisija za vrijednosne papire i berze (SEC) neda...

Saznajte više

Prije nego odete, zakažite
besplatan razgovor sa našim agentom.

Postavite sva pitanja u vezi trejdinga i dobićete odgovore odmah.

Kontaktirajte nas putem WhatsApp-a!