Najzanimljiviji događaji na tržištu kapitala za 2022

21.12.2022
Najzanimljiviji događaji na tržištu kapitala za 2022

2022. je bila jako dinamična godina za sve učesnike na tržištu kapitala. Ova burna godina - ili bolje rečeno, istorijsko medveđe tržište koje je uticalo na skoro svaki finansijski proizvod, konačno je završeno. Proizvodi poput: akcija, kriptovaluta, valutnih parova i indeksa su doživjeli značajan pad. Kada govorimo o ovom tržištu, važno je napomenuti da je medveđe tržište u 2022. godini drgačije od svih ostalih u prošlosti. To se dešava zbog pooštravanja monetarne politike od strane Federalnih rezervi.

Zašto je ovo medveđe tržište posebno?

Napoznatija medveđa tržišta su: finansijska kriza vezana za tržište nekretnina 2008. i krah zbog pandemije 2020. godine – takođe izazivana brzim ublažavanjem monetarne politike. Međutim, veliko pooštravanje monetarne politike (povećavanje kamatnih stopa) bilo je uzrok usporavanja ekonomije, jer su centralne banke globalno, bile prinuđene da bar pokušaju da pobjede inflaciju. Istorijski gledano, kada se ovo dogodi, medveđa tržišta imaju tendenciju da traju duže.

Ako pogledamo u prošlost i fokusiramo se na medveđe tržište u ovoj godini, jasno možemo vidjeti da je sektor energenata bio jedan od rijetkih sektora koji su prijavili dobru godinu. Takođe, jedan od pouzdanijih finansijskih instrumenata je bio američki dolar (USD), a vidjećemo i zašto.

Pripremili smo za vas zanimljiv pregled svih bitnih događaja iz 2022. godine koji se odnose na tržište kapitala.

Kolaps u kripto svijetu

Ukupna tržišna kapitalizacija kriptovaluta dostigla je vrhunac u novembru 2021. kada je Fed počeo da povećava kamatne stope, a 2022. je bila ne tako povoljna za kriptovalute, kao sto svi već znamo.

Najveće kripto valute — Bitkoin i Eterijum — pale su za više od 60% u odnosu na godinu dana ranije, a veliki broj pozitivnih predviđanja iz 2021 godine sada se nigdje ne može vidjeti. Dvije najveće kripto mjenjačnice Celzijus i FTX su propale. I ovo je dovelo do razornih posledica širom kripto ekosistema.

Kolaps tržišta je počeo tako što je 12. juna Celsijus objavio memorandum u kojem je obavjestio korisnike da je zamrznuo svoju imovinu, spustivši cijenu bitkoina i ostalih kriptovaluta. Početkom novembra, počele su špekulacije da FTX nije mogla podržati povlačenje novca svojih korisnika. To je dovelo do toga da u toku narednih nedelju i po dana, FTT token mjenjačnice ima umanjenu vrijednost za više od 90%. Ovo nam je dalo jasnu sliku da je mjenjačnica FTX pozajmila depozite svojih koriskina drugima. Što je dovelo do drugog velikog pada kripto tržišta ove godine.

Prirodni gas

Prirodni gas i nafta se ove godine nalaze u istoj korpi. Obje robe su se našle u situaciji ponude i tražnje koja je veoma homogena. Povećana tražnja, uparena sa stabilnom ponudom, dovela je do dobitaka za ovu robu u prvom dijelu godine. Međutim, sukob u Ukrajini, sankcije prema Rusiji, i nestašice, posebno u Evropi, dovele su do vrtoglavog rasta cijena, jer su se zemlje EU mučile da nađu način kako će snabdijevati svoje stanovnike energijom tokom zime. Takođe, zaustavljanje gasovoda Sjeverni tok 2, početkom godine i eksplozije u septembru dodatno su opteretile snabdijevanje Evrope.

Američki dolar (USD)

Nevjerovatan rast američkog dolara pogazio je strane valute, doprinio korporativnom profitu i dao investitorima jednu od rijetkih dobrih investicija u ovoj godini. Iako je rast dolara u poslednje vrijeme oslabio, brige oko recesije bi ga mogle zadržati na većem nivou u 2023. U septembru, dolar je bio na najvišem nivou u skoro dvije decenije nakon što je porastao za oko 20% u odnosu na britansku funtu, japanski jen, evro itd. Dobici od početka godine do danas su otprilike prepolovljeni jer investitori ukazuju na to da Federalne rezerve uskoro usporavanju tempo povećanja stope koje je pomoglo ubrzanje rasta dolara.

Dolar je popularna valuta u nesigurnim vremenima i korišćen je kao utočište od nestabilnosti tržišta podstaknutih rastućom globalnom inflacijom, skokovima cijena energenata i ruskom invazijom na Ukrajinu.

Meta platforme (META)

Ovogodišnji pad cijene akcija uključuje pad tržišta na globalnom nivou. Meta - titan društvenih mreža je pao za 73,7% od početka godine do danas i skoro 80% u odnosu na najviši nivo iz 2021. koji je bio 384 dolara. Pad Mete je bio dovoljan da nadmaši najgori rezultata S&P-a, Align Technologi, koji je pao za 73,2% u 2022. Meta je pokušala ubijediti javnost da je “Metaverse” zaista sledeća velika stvar. Investitori nisu dobro prihvatili ovu vijest, odbacivši akcije i uzrokujući da njihova cijena padne na čak 88 dolara sa više od 300 dolara po akciji.

Sirova nafta

Drugi kvartal ove godine revidiran je nagore zbog veće tražnje za naftom od očekivane u najvećim zemljama potrošačima OECD-a. (The Organization for Economic Cooperation and Development). Međutim, zbog kineske politike “zero COVID-19“, tekuće geopolitičke neizvjesnosti i slabije ekonomske aktivnosti, tražnja za naftom u trećem i četvrtom kvartalu je revidirana naniže.

Organizacija zemalja izvoznica nafte (OPEK) revidirala je rast globalne potražnje za naftom za 0,1 milion barela dnevno (bpd) za 2022. i 2023., respektivno, i procijenila je da će tražnja doživjeti rast od 2,5 miliona i 2,2 miliona barela dnevno u 2022. i 2023. godini. Očekuje se da će tražnja u OECD-u porasti za 0,3 miliona barela dnevno naredne godine, dok se u zemljama koje nisu članice OECD-a očekuje rast od 1,9 miliona barela dnevno.

Na globalnom nivou, predviđa se da će ukupna tražnja za naftom biti oko 101,8 miliona barela dnevno u 2023.

Rast globalne naftne ponude

Globalna ponuda nafte u oktobru porasla je za oko 0,7 miliona barela dnevno u odnosu na prethodni mjesec, na oko 101,5 miliona barela dnevno. Proizvodnja sirove nafte OPEK-a u oktobru je u prosjeku iznosila 29,49 miliona barela dnevno, što je pad od oko 210.000 barela dnevno na mjesečnom nivou. Tokom ovog perioda, proizvodnja sirove nafte OPEK-a najviše je porasla u Nigeriji i Iraku, dok je proizvodnja u Saudijskoj Arabiji i Angoli pala.

Zaključak

Trgovanje, ulaganje ili praćenje šta se dešava na tržištu kapitala tokom ove godine mnogima je bilo teško. Negativne i pozitivne fluktuacije pokazuju da ukoliko postavite svoje karte kako treba, možete potencijalno ostvariti dobar profit.

Crvena zona ove godine sadržala je indekse, akcije i kriptovalute, ali na zelenoj strani su se našli: sektor energenata i američki dolar.

Jaka strana CFD trgovanja je da možete zaraditi profit bez obzira na kretanje cijena, čak i ako tržište se kreće prema dolje. Saznajte više.

LimitPrime © 2024

Categories

Ostavite komentar

PROČITAJTE JOŠ ZANIMLJIVIH ČLANAKA

TSMC, NVIDIA i INTEL - Giganti u svijetu vještačke inteligencije

U svijetu proizvodnje čipova, pojavio se novi igrač, a to je vještačka inteligencija (AI). AI čipovi postaju sve poznatiji, a poznate k...

Saznajte više
Bitcoin Halving Day: Sve što treba da znate

Šta je Bitcoin halving?Kripto entuzijasti i investitori sa nestrpljenjem očekuju Halving Day. Ovaj događaj je od velikog značaja za Bit...

Saznajte više
Pet najboljih kriptovaluta na koje treba obratiti pažnju u 2024.

U evoluirajućem svijetu kriptovaluta, gdje se Bitcoin i Ethereum često nalaze u centru pažnje, sve manje se piše o ostalim digitalnim v...

Saznajte više

Prije nego odete, zakažite
besplatan razgovor sa našim agentom.

Postavite sva pitanja u vezi trejdinga i dobićete odgovore odmah.

Kontaktirajte nas putem WhatsApp-a!