Klub Bilion Dolara - Veliki Tržišni Igrači

05.11.2021
Klub Bilion Dolara - Veliki Tržišni Igrači
“Klub Bilion Dolara” je naziv koji se daje najvećim svjetskim kompanijama s tržišnom kapitalizacijom od više od bilion dolara. Trenutno uključuje samo šest javnih preduzeća.

Iako pripadaju istom krugu, postoje velike razlike između ovih kompanija, kao što možete vidjeti na našem infografiku.

Apple, Microsoft i Saudi Aramco su tri vodeće kompanije u ovoj grupi i njihova tržišna kapitalizacija je nedavno dostigla prekretnicu od 2 biliona dolara, ostavljajući druge daleko iza. Apple je takođe bio prvi među svojim kolegama iz Big Tech-a koji je dostigao tržišnu vrijednost od bilion dolara u 2018. godini.

Amazon je prvi put dostigao vrijednost od bilion dolara, 2018. godine. Međutim, zbog nekih poteškoća koje je kompanija imala, (uglavnom zbog nekih večih investicija) izgubila je na vrijednosti i „napustila“ klub. Ali 2020. godina, za kompaniju je bila vrlo uspješna, što joj je pomoglo da se ponovo pridruži ovoj grupi. Tržišna kapitalizacija Amazona je sada na nivou od 1,68 biliona dolara.

Kao što možete vidjeti na našem infografiku, Alphabet-ova tržišna kapitalizacija je takođe na prilično visokom nivou - 1,84 biliona dolara. Takođe, postoje glasine da bi Alphabet uskoro mogao postati član “Kluba 2 triliona dolara”.

Nedavno, nakon 9 uspješnih izvještaja koji pokazuju uzastopni rast, kompanija Tesla se pridružila ovoj grupi vodećih poslovnih divova.

Kao što možete vidjeti na našem infografiku, sve korporacije su američke kompanije osim treće na listi - naftni i plinski gigant Saudi Aramco.

U međuvremenu, Facebook, koji je nedavno izgubio status bilionske kompanije, sada je najbliži da ga ponovo vrati s tržišnom kapitalizacijom od 926 milijardi dolara. Druga najbliža pridruživanju eliti je kompanija Berkshire Hathaway sa tržišnom vrijednošću od 656 milijardi dolara, a potom slijedi tajvanski TSMC sa 619 milijardi dolara.

Nezavisno od toga ko će biti sljedeća korporacija koji će dostići prekretnicu od triliona dolara, jasno je da ima da obavi veliki zadatak.
 

LimitPrime © 2024

Categories

Ostavite komentar

Comments

PROČITAJTE JOŠ ZANIMLJIVIH ČLANAKA

TSMC, NVIDIA i INTEL - Giganti u svijetu vještačke inteligencije

U svijetu proizvodnje čipova, pojavio se novi igrač, a to je vještačka inteligencija (AI). AI čipovi postaju sve poznatiji, a poznate k...

Saznajte više
Bitcoin Halving Day: Sve što treba da znate

Šta je Bitcoin halving?Kripto entuzijasti i investitori sa nestrpljenjem očekuju Halving Day. Ovaj događaj je od velikog značaja za Bit...

Saznajte više
Pet najboljih kriptovaluta na koje treba obratiti pažnju u 2024.

U evoluirajućem svijetu kriptovaluta, gdje se Bitcoin i Ethereum često nalaze u centru pažnje, sve manje se piše o ostalim digitalnim v...

Saznajte više

Prije nego odete, zakažite
besplatan razgovor sa našim agentom.

Postavite sva pitanja u vezi trejdinga i dobićete odgovore odmah.

Kontaktirajte nas putem WhatsApp-a!