Litecoin

04.06.2021
Litecoin
Litecoin je kriptovaluta lansirana krajem 2011. godine i jedna je od najstarijih kriptovaluta na tržištu koju je kreirao informatičar Charlie Lee. Ova kriptovaluta je trenutno 14. po tržišnoj kapitalizaciji i njena ukupna vrijednost je veća od 12,3 milijardi dolara.

Ukupna količina Litecoin-a koja može biti kreirana je ograničena na približno 84 miliona novčića.
I pojedinci i institucije podjednako mogu da koriste Litecoin za kupovinu stvari i prenos sredstava između računa. Učesnici mogu da vrše transakcije sa Litecoin-om bez posrednika, kao što su banke i kompanije koja izdaju kreditne kartice ili usluge obrade plaćanja.

Litecoin koristi “peer-to-peer” tehnologiju za obavljanje plaćanja bilo gdje u svijetu u vrlo kratkom vremenskom periodu. Brzina transakcije je jedna od najvažnijih osobina ove kriptovalute koja je važna kako za kupce, tako i za trgovce, i jedan je od razloga što se Litecoin neprestano svrstava među 15 najboljih kriptovaluta

Da Li Je Litecoin Sličan Bitcoin-u?

Možda ste do sada već sami mogli da zaključite da Litecoin ima dosta sličnosti sa Bitcoin-om. Te sličnosti se ogledaju u sledećem:
  • Obje valute su nastale prije više od jedne decenije, kada je kripto era praktično započeta.
  • Obje koriste “proof of work” konsenzus, što znači da je postupak kojim se obje kriptovalute rudare, provjeravaju i dodaju u blokchain vrlo sličan.
  • Obje zahtijevaju digitalno skladište, poznato i kao „novčanik”, koje čuva kriptovalute između transakcija.
Takođe, kao što možete vidjeti iz našeg infografika, vrijednost Litecoin (LTC), u trenutku kreiranja ovog članka, je 187 dolara. Ova cijena je dostignuta nakon pada sa rekordnih 412,96 dolara koje je dostigao 10. maja, i daleko je od najniže tačke kada je bio 1,11 dolara. Primijetili smo i da je cijena Litecoin-a usko povezana sa kretanjem Bitcoin-a zbog njihove sličnosti.

Možemo reći da Litecoin predstavlja osnovnu verziju Bitcoin-a. Među kripto zajednicom, Litecoin se često naziva i kripto srebrom, na isti način na koji se Bitcoin naziva kripto zlatom.
 

LimitPrime © 2024

Categories

Sa lakoćom kupujte i prodajte kriptovalute.

Ostavite komentar

Comments

PROČITAJTE JOŠ ZANIMLJIVIH ČLANAKA

TSMC, NVIDIA i INTEL - Giganti u svijetu vještačke inteligencije

U svijetu proizvodnje čipova, pojavio se novi igrač, a to je vještačka inteligencija (AI). AI čipovi postaju sve poznatiji, a poznate k...

Saznajte više
Bitcoin Halving Day: Sve što treba da znate

Šta je Bitcoin halving?Kripto entuzijasti i investitori sa nestrpljenjem očekuju Halving Day. Ovaj događaj je od velikog značaja za Bit...

Saznajte više
Pet najboljih kriptovaluta na koje treba obratiti pažnju u 2024.

U evoluirajućem svijetu kriptovaluta, gdje se Bitcoin i Ethereum često nalaze u centru pažnje, sve manje se piše o ostalim digitalnim v...

Saznajte više

Prije nego odete, zakažite
besplatan razgovor sa našim agentom.

Postavite sva pitanja u vezi trejdinga i dobićete odgovore odmah.

Kontaktirajte nas putem WhatsApp-a!