Nafta - fluktuacije na tržištu

07.05.2021
Nafta - fluktuacije na tržištu
Poznata kao pokretač svega, kako kažu ekonomisti i industrijalci, nafta je jedan od najvažnijih proizvoda u svijetu. Često je zovu i „crnim zlatom“, jer spada u neobnovljivi, a veoma tražen izvor energije. Primijetili smo da u poslednje vrijeme potražnja za naftom raste.

Svima je dobro poznata činjenica da  je nafta nezaobilazan proizvod koji je najpoznatiji kao derivat od kog se proizvode gorivo, kerozin i plastika. Ima široku upotrebu i ograničeno snabdijevanje. Dakle, nafta ima veliki uticaj na cijene različitih dobara i usluga.

U nastavku ćemo objasniti kretanje cijene nafte tokom prošle godine, pa do sada.

Kako Je Covid-19 Kriza Uticala Na Naftu?

Nafta je imala vrlo turbulentan period od početka pandemije koronavirusa do danas. Cijena crnog zlata doživjela je neviđene fluktuacije na tržištu u poslednjih godinu dana.

Podsjećanja radi, cijena nafte prije pandemije bila je 66 dolara po barelu i išla je prema prihvatljivoj cijeni (za proizvođače) od 80 dolara. Slobodno možemo reći da je ovo bila relna slika opisa ekonomskog stanja u svijetu.

Međutim, zbog pojave i razvitka Covid-19 virusa, tokom aprila prošle godine nafta je dostigla istorijski minimum od 6,5 dolara po barelu. 
 
Od početka 2021. godine, nafta kontinuirano raste, uglavnom zahvaljujući konačnom dogovoru postignutom na sastancima OPEC +.

Postignut je dogovor o smanjenju proizvodnje nafte. Prvo je dogovoreno da smanjenje bude 10 miliona barela dnevno, zatim 8 miliona barela dnevno i na kraju (poslednji sporazum) dodatnih milion barela manje iz Saudijske Arabije, inače najvećeg proizvođača najkvalitetnije nafte na svijetu.

Smanjenje ograničenja proizvodnje daje naznake povećane potrošnje ovog izvora energije.

Masovna vakcinacija i povećano kretanje ljudi i robe širom svijeta unose optimizam na tržištu i pomjeraju cijenu naviše.

Nekada prepunjeni rezervoari ispumpane nafte, u poslednje 4 nedelje pokazuju smanjenje zaliha, što direktno utiče na cijenu ovog izvora energije. Pa je tako, tokom poslednje 4 nedelje cijena reagovala porastom od oko 6 dolara po barelu, kao što možete vidjeti iz našeg infografika.
 

LimitPrime © 2024

Categories

Sa lakoćom kupujte i prodajte robe

Ostavite komentar

PROČITAJTE JOŠ ZANIMLJIVIH ČLANAKA

TSMC, NVIDIA i INTEL - Giganti u svijetu vještačke inteligencije

U svijetu proizvodnje čipova, pojavio se novi igrač, a to je vještačka inteligencija (AI). AI čipovi postaju sve poznatiji, a poznate k...

Saznajte više
Bitcoin Halving Day: Sve što treba da znate

Šta je Bitcoin halving?Kripto entuzijasti i investitori sa nestrpljenjem očekuju Halving Day. Ovaj događaj je od velikog značaja za Bit...

Saznajte više
Pet najboljih kriptovaluta na koje treba obratiti pažnju u 2024.

U evoluirajućem svijetu kriptovaluta, gdje se Bitcoin i Ethereum često nalaze u centru pažnje, sve manje se piše o ostalim digitalnim v...

Saznajte više

Prije nego odete, zakažite
besplatan razgovor sa našim agentom.

Postavite sva pitanja u vezi trejdinga i dobićete odgovore odmah.

Kontaktirajte nas putem WhatsApp-a!