Prognoza za naftu za 2023

01.02.2023
Prognoza za naftu za 2023

Cijene nafte su imale dosta promjena tokom protekle decenije, a sa sigurnošću, tu nije kraj. Važno je razumjeti šta uzrokuje fluktuaciju cijene nafte na tržištu koje broji više od 70 milijardi dolara u kapitalnim rizičnim investicijama. I kako možete zaštititi svoj ulog od budućih promjena na tržištu.

Cijene sirove nafte idu gore-dolje jer su mnogi faktori uključeni u određivanje cijene. Faktori koji imaju značajan uticaj na naftu uključuju globalnu ponudu i tražnju, geopolitička pitanja; i količina novca koju su investitori spremni da uložite u naftu.

Industrija nafte i gasa imala je relativno dobru 2022. godinu jer su cijene dosegle najviše nivoe tokom tekuće decenije. Ali nakon ovog snažnog početka godine, cijene su u stalnom padu tokom druge polovine 2022.

Retrospektiva 2022. godine

Godina je počela snažnim pozitivnim zamahom u januaru, koji se nagomilavao tokom većeg dijela 2021. godine. Tržište je počelo da pokazuje jasniju sliku o tome šta će se dogoditi do kraja pandemije uz sve masovniju upotrebu vakcina u cjelom svjetu.

U prvoj polovini 2022. došlo je do značajnog povećanja cijene Brent sirove nafte, ali je u drugoj polovini godine došlo do pada. Slični trendovi su uočeni u kupovnoj cijeni za West Texas Intermediate (WTI), američku referentnu cijenu za sirovu naftu, koja je završila trgovačku godinu 2022. sa cijenom većom za 4 dolara/b od one 3. januara.

U 2022., WTI kupovna cijena je u prosjeku iznosila 95 USD/b, a za Brent sirovu naftu je bila 100 USD/b.

Globalno tržište sirove nafte gotovo tokom cijele 2022. godine ostalo je nestabilno, jer je tražnja i dalje jaka, dok je ponuda smanjena zbog ukrajinskog rata i aktivnog upravljanja tržištem od strane OPEC+ (Organizacija zemalja izvođača nafte) i njenih saveznika.

Vijesti o ruskoj invaziji na Ukrajinu, koja je uzrokovala skok cijena za oko 30% početkom marta, i naknadno uvođenje sankcija od strane zapadnih zemalja i njihovih saveznika uveliko su krivi za prošlogodišnju volatilnost cijena nafte.

Te sankcije uvedene Rusiji nakon sukoba sa Ukrajinom dodatno su poremetile trgovinske tokove, prisiljavajući potrošače u Evropi i nizu drugih zemalja da traže dalje zalihe i odustanu od Rusije kao glavnog izvoznika.

Cijene sirove nafte pale su od 8. juna do kraja 2022. jer je potražnja pala zbog zabrinutosti o potencijalnoj ekonomskoj recesiji.Drugi faktori koji su uticali na cijene sirove nafte u 2022. bili su široka inflacija koja je uticala na potrošačke budžete i potražnju za gorivom koja je uticala na visoku cenu nafte. Izgledi za svjetsku ekonomiju su pogoršali visoku rastuću inflaciju i rastuće kamatne stope, što je dovelo do pada cijena energije. Troškovi sirove nafte su u novembru pali ispod 90 dolara i od tada su na tom nivou. Niska potrošnja benzina u SAD-u bila je rezultat visokih cijena sirove nafte i rasta troškova goriva. U međuvremenu, stroge kineske mjere suzbijanja COVID-19 pomogle su da se smanji globalna potrošnja nafte. Cijena sirove Brent-a, koja je 8. decembra iznosila 75 dolara za barel, pala je na najniži nivo od 2022. godine.

Prognoza cijena sirove nafte za 2023

EIA (Američka uprava za energetske informacije) predviđa da će cijena Brent sirove nafte, doživjeti rast sa prosječnih 81 dolara po barelu (b) u decembru 2022. na prosječnih 83 dolara po barelu u prvom kvartalu 2023. Kratkoročni energetski izgledi (1Q23) predviđaju da će približavanje EU zabrane uvoza ruskih naftnih derivata morskim putem, koja će stupiti na snagu 5. februara, biti praćeno realnim povećanjem. Ova zabrana će vjerovatno biti više ometajuća za globalna tržišta nafte, mnogo više nego zabrana EU iz decembra 2022. na uvoz sirove nafte iz Rusije morskim putem. Predviđanja su da će cijena Brent-a ostati relativno stabilna do 2. kvartala 2023, u prosjeku 85 dolara po barelu, a zatim će padati do kraja 2024. Takođe, očekuju da će cijena Brent-a u prosjeku biti 83 dolara po barelu u 2023. i 78 po barelu u 2024. Što predstavlja pad sa 101 dolara po barelu u 2022.

Očekuje se da će od 2022. do 2023. svjetska proizvodnja nafte porasti za 1% (1,1 milion barela po danu). Većina povećanja svjetske proizvodnje pripisuje se Sjedinjenim Državama i OPEC-u, suprotstavljajući se smanjenju ruske proizvodnje. Kao rezultat sankcija povezanih s invazijom Rusije na Ukrajinu, EIA je potencijalno predvidjela da će se ruska proizvodnja nafte smanjiti sa 10,9 miliona barela po danu u 2022. na 9,5 miliona barela po danu u 2023. godini. A OPEK a OPEC-ova (Organizacija zemalja izvoznica nafte) proizvodnja tečnih goriva (koja uključuje i sirovu naftu) će porasti za 0,5% (160,000 b/d).

Zaključak

Vijesti o ruskoj invaziji na Ukrajinu, koja je uzrokovala skok cijena za oko 30% početkom marta i naknadno uvođenje sankcija od strane zapadnih zemalja i njihovih saveznika uveliko su krivi za ovogodišnju volatilnost cijena nafte. Manje je vjerovatno da će rat uzrokovati rast ili pad cijena u jednakoj mjeri kao 2022. jer je velika eskalacija sukoba pod vođstvom NATO-a malo vjerovatna, a većina značajnih sankcija je već uvedena.

FocusEconomic panelisti predviđaju da će proizvodnja OPEC-a uglavnom stagnirati 2023. godine, a nedavno smanjenje ograničenja proizvodnje poslužiće kao granica.

Predviđaju se fluktuacije cijena, pri čemu će cijene sirove nafte u prosjeku biti oko 7% manje u 2023. nego u 2022. godini. Uz to, neizvjesnost će zadržati cijene u rasponu od 90 dolara, što je najviši nivo u posljednjih deset godina.

U trenucima kada se trgovac pozicionira na tržištu, fluktuacije na početku mogu izgledati zastrašujuće, ali one su ključni pokazatelji kako profitirati u određenim i neizvjesnim vremenima.

 

LimitPrime © 2024

Categories

Ostavite komentar

PROČITAJTE JOŠ ZANIMLJIVIH ČLANAKA

TSMC, NVIDIA i INTEL - Giganti u svijetu vještačke inteligencije

U svijetu proizvodnje čipova, pojavio se novi igrač, a to je vještačka inteligencija (AI). AI čipovi postaju sve poznatiji, a poznate k...

Saznajte više
Bitcoin Halving Day: Sve što treba da znate

Šta je Bitcoin halving?Kripto entuzijasti i investitori sa nestrpljenjem očekuju Halving Day. Ovaj događaj je od velikog značaja za Bit...

Saznajte više
Pet najboljih kriptovaluta na koje treba obratiti pažnju u 2024.

U evoluirajućem svijetu kriptovaluta, gdje se Bitcoin i Ethereum često nalaze u centru pažnje, sve manje se piše o ostalim digitalnim v...

Saznajte više

Prije nego odete, zakažite
besplatan razgovor sa našim agentom.

Postavite sva pitanja u vezi trejdinga i dobićete odgovore odmah.

Kontaktirajte nas putem WhatsApp-a!