Prognoza za Naftu za 2022.

14.01.2022
Prognoza za Naftu za 2022.
Cijena nafte zavisi od interakcije ponude i tražnje na međunarodnim tržištima.
Nafta je roba, i kao takva ima tendenciju da doživi veće fluktuacije u cijenama nego stabilnije investicije, kao što su dionice. Postoji nekoliko uticaja na cijene nafte, a vidjećemo kako analitičari predviđaju njenu putanju za 2022. godinu.

Američka agencija za energetske informacije (EIA) prognozirala je da će se globalna potrošnja nafte povećati za 3,6 miliona barela dnevno u 2022., podstaknuta većom potrošnjom u Sjedinjenim Državama i Kini, koje zajedno čine 39% rasta potrošnje.

Takođe su pretpostavili da će se globalne zalihe nafte povećati za 0,5 miliona barela dnevno u 2022. godini, što će izvršiti pritisak na smanjenje cijena sirove nafte.

EIA je prognozirala da će cijene sirove nafte tipa Brent u prosjeku iznositi 60,74 dolara po barelu u 2022. To pokazuje oporavak od prosjeka iz 2020. od 41,69 dolara po barelu, ali je i dalje niže od nivoa prije pandemije.

Niske cijene nafte pogoduju brojnim industrijama. Nije iznenađujuće da će u industrijama poput avio-kompanija i transporta, koje naftu računaju kao direktan trošak, doživjeti rast cijene akcija. Međutim, sektori koji imaju indirektne koristi od niskih cijena nafte, poput diskrecionih prava potrošača i osnovnih potrošačkih proizvoda, prolaze još bolje.

U međuvremenu, mogući povratak tražnje za naftom u ljeto 2022. mogao bi rezultirati skokom cijena nafte.

Iako je varijanta koronavirusa Omicron pomjerila broj slučajeva COVID-19 daleko iznad vrhunca koji je postignut prošle godine, neki tvrde da će cijene nafte biti podržane nevoljnošću mnogih vlada da obnove stroga ograničenja koja su negativno uticala na globalnu ekonomiju kada je pandemija zavladala 2020. godine.

Ako se ovaj scenario primijeni, to će za trgovce značiti da će se uobičajena očekivana stopa ekonomskog rasta sniziti, a inflacijska očekivanja u kraćim rokovima povećati. Smanjenje izgleda privrednog rasta, zauzvrat, smanjuje očekivanja kompanija o zaradama, što dovodi do prigušujućih efekata na cijene akcija.


 

LimitPrime © 2024

Categories

Ostavite komentar

Comments

PROČITAJTE JOŠ ZANIMLJIVIH ČLANAKA

TSMC, NVIDIA i INTEL - Giganti u svijetu vještačke inteligencije

U svijetu proizvodnje čipova, pojavio se novi igrač, a to je vještačka inteligencija (AI). AI čipovi postaju sve poznatiji, a poznate k...

Saznajte više
Bitcoin Halving Day: Sve što treba da znate

Šta je Bitcoin halving?Kripto entuzijasti i investitori sa nestrpljenjem očekuju Halving Day. Ovaj događaj je od velikog značaja za Bit...

Saznajte više
Pet najboljih kriptovaluta na koje treba obratiti pažnju u 2024.

U evoluirajućem svijetu kriptovaluta, gdje se Bitcoin i Ethereum često nalaze u centru pažnje, sve manje se piše o ostalim digitalnim v...

Saznajte više

Prije nego odete, zakažite
besplatan razgovor sa našim agentom.

Postavite sva pitanja u vezi trejdinga i dobićete odgovore odmah.

Kontaktirajte nas putem WhatsApp-a!