Objašnjenje pada cijena nafte

24.03.2023
Objašnjenje pada cijena nafte

Nafta ili crno zlato, je prirodni resurs koji se vadi iz zemlje i prečišćava u razne proizvode kao što su benzin, dizel gorivo i avio gorivo. Takođe, sirova nafta je roba kojom se trguje na finansijskim tržištima i služi kao finansijski instrument.

Cijene nafte su pod uticajem različitih faktora poput globalne ponude i tražnje, geopolitičkih događaja i ekonomskih uslova. Zbog toga se sirova nafta smatra volatilnim finansijskim instrumentom, a njena cijena može brzo i značajno fluktuirati.

Uprkos tome što je prošle godine dostigla svoje najviše nivoe u ovom periodu, cijena sirove nafte nedavno je doživjela drastičan pad.

Zašto su cijene tako niske trenutno?

Cijena američke sirove nafte nedavno se približila 66 dolara, gubeći skoro 16 dolara po barelu. Ovo se dogodilo zbog kolapsa banaka. Nedavno su tri značajne banke u SAD - Silicon Valley, Silvergate i Signature Bank - bile prisiljene da se zatvore zbog problema sa likvidnošću i poslovnim teškoćama koje je uzrokovala trenutna financijska i ekonomska situacija. Nagli kolaps ovih banaka izazvan je različitim faktorima, kao što su brzi porast kamatnih stopa, devalvacija uloženih vrijednosnih papira i panika u podizanju gotovine, što je regulatorima ostavilo samo jedan izbor - da zaštite depozitore.

Kolaps banke Silicon Valley izazvao je reakciju koja je doprinijela padu Signature banke i zatvaranju Silvergate banke od strane regulatora. Iako klijenti ovih banaka razumljivo brinu za sigurnost svojih depozita, situacija je pod kontrolom. Silvergate je obećala punu isplatu svih depozita, dok su klijenti Signature banke dobili garanciju za svoje depozite od strane Federalne agencije za osiguranje depozita.

Iako bi kolaps ovih banaka mogao imati neki uticaj na lokalnu ekonomiju, mala je vjerovatnća da će značajno uticati na finansijski sistem SAD-a u cjelini. Američki bankarski sistem je snažno regulisan i ima zaštitne mehanizme koji sprečavaju sistematske kolapse.

Pad sirove nafte nije bio određen samo od strane američkih banaka, drugi faktor koji je uticao na pad bio je sporazum u kojem je najveća švajcarska banka UBS pristala da kupi banku Credit Suisse u naporu da je spasi od kolapsa.

Cijena sirove nafte je bila u opadajućem trendu od prošlog juna kada je dostigla vrijednost od 124 dolara po barelu. U posljednja četiri mjeseca, cijene su ostale ispod 90 dolara.

Kako odluka Fed-a utiče na cijenu sirove nafte?

Federalne rezerve su povećale kamatne stope za 0,25 procentnih poena, dovodeći federalne fondove na ciljani raspon od 4,75 do 5,0 posto, nakon svog sastanka 21-22. marta. Ovo označava deveti uzastopni sastanak na kojem su Federalne rezerve povećale stope kao dio svojih nastojanja da smanje likvidnost na finansijskim tržištima i bore se protiv visoke inflacije.

Ovo povećanje kamatnih stopa je izazvalo još jedan pad cijena.

Mogu li cijene nafte da se oporave?

Nije sve tako crno kao što se izgleda. Slabost dolara koja se trenutno dešava pomogla je da se održi neka stabilnost u cijenama nafte. Uprkos drugim izazovima, postoji potencijal za dalji rast cijena nafte.

Mogućnost oporavka potražnje iz Kine - vodećeg svjetskog uvoznika sirove nafte, može pomoći u održavanju podrške i donijeti bolju budućnost za cijene nafte. Prema Goldman Sachs-u, došlo je do značajnog povećanja kineske potražnje za različitim robama, pri čemu je dnevna potražnja za naftom premašila 16 miliona barela.

S druge strane, Rusija će smanjiti proizvodnju nafte za 500.000 barela u toku marta. Međunarodna agencija za energetiku vjeruje da bi Rusija mogla smanjiti proizvodnju za 1 do 2 miliona barela dnevno kako bi održala željenu cijenu nafte.

Trejderi postaju optimističniji u vezi sa oporavkom potražnje za gorivom u Kini, vjerujući da će se to dogoditi upravo kada počnu slabiti ruski izvozi nafte kao odgovor na jače sankcije zbog invazije na Ukrajinu.

Prema intervjuu s Energy Intelligence-om u utorak prošle sedmice, ministar energetike Saudijske Arabije, princ Abdulaziz bin Salman, izjavio je da će OPEC+ savez (grupa proizvođača nafte koji uključuje OPEC i Rusiju) podržati smanjenje proizvodnje koje je dogovoreno u oktobru do kraja ove godine.

Prognoza za naftu

Američka Uprava za energetske informacije (EIA) je u decembru revidirala svoju prognozu za 2023. godinu u vezi sa globalnom cijenom nafte, očekuje se da će krajem 2023. godine globalne zalihe nafte biti veće.

Za 2023. godinu, agencija očekuje da će prosječna cijena Brent nafte biti 92,36 dolara po barelu, a WTI nafte 86,36 dolara po barelu.

EIA je saopštila da se očekuje da će globalne zalihe nafte pasti za 0,2 miliona barela dnevno (bpd) u prvom dijelu 2023. godine, prije nego što se povećaju za 0,7 miliona bpd u drugom dijelu godine.

Da li će se ovo zaista dogoditi? Pa, svaki trejder bi trebalo da bude oprezan, jer u proteklih nekoliko godina inflacija je bila veća od normalne, a Federalne rezerve preduzimaju značajne korake u agresivnoj borbi protiv nje podizanjem kamatnih stopa, što utiče na cjelokupno tržište kapitala. Stoga je važno imati trejding strategiju koja dobro funkcioniše kako biste imali koristi od situacije.

Zaključak

Zaključno, bankarska kriza koja je nastala zbog kolapsa tri glavne banke i povećanja kamatnih stopa zasigurno je imala značajan uticaj na cijene nafte, dovodeći ih do rekordno niskih nivoa.

Međutim, sa globalnom ekonomijom koja pokazuje znakove oporavka i naporima vodećih zemalja u proizvodnji nafte da smanje nivo proizvodnje, postoji nada za rast cijena nafte. Ključno sada je da ostanemo prisutni i pažljivo pratimo trendove na tržištu. I najvažnije da donosimo pametne investicijske odluke.

Bankarska kriza je uzdrmala tržište, ali važno je imati na umu da je tržište nafte ciklično i da, uz strpljenje i pametno planiranje, moguće je prebroditi ovaj pad i doživjeti pozitivan ishod.

LimitPrime © 2024

Categories

Ostavite komentar

PROČITAJTE JOŠ ZANIMLJIVIH ČLANAKA

Pet najboljih kriptovaluta na koje treba obratiti pažnju u 2024.

U evoluirajućem svijetu kriptovaluta, gdje se Bitcoin i Ethereum često nalaze u centru pažnje, sve manje se piše o ostalim digitalnim v...

Saznajte više
Akcije na koje treba da obratite pažnju u 2024. godini

Akcije kompanija koje se bave vještačkom inteligencijom (AI) su značajno povećale svoju vrjednost prethodne godine i ostvarile impresiv...

Saznajte više
Pogled na tržište kapitala za 2024. godinu - Očekivanja

Pregled tržišta2023. godina je počela tako što su ljudi bili zabrinuti da će svjetska ekonomija opasti i možda čak zapasti u recesiju....

Saznajte više

Prije nego odete, zakažite
besplatan razgovor sa našim agentom.

Postavite sva pitanja u vezi trejdinga i dobićete odgovore odmah.

Kontaktirajte nas putem WhatsApp-a!