Q2 rezultati - Disney impresionirao Wall Street

17.08.2022
Q2 rezultati - Disney impresionirao Wall Street

Diznijevi (DIS) akcionari s nestrpljenjem su iščekivali obavještenje o zaradi u drugom kvartalu 2022, kako bi saznali kako kompanija posluje, a rezultati nisu iznevjerili! Kompanija Walt Disney prijavila je snažan rast i rekordan prihod u svojoj diviziji Parks and Resorts, kao i ogroman porast Disney+ pretplatnika.

Evo rekapitulacije nedavno objavljenih rezultata zarade:

  • Zarada po akciji: 1,09 dolara u odnosu na očekivano 0,96 dolara
  • Prihod: 21,5 milijardi dolara naspram očekivanih 21 milijardu dolara
  • Neto povećanje broja Disney+ pretplatnika: 14,4 miliona naspram očekivanih 10 miliona
  • Prihodi od parkova, iskustava i potrošačkih proizvoda: 7,39 milijardi dolara u odnosu na očekivanih 6,65 milijardi dolara

Kao što vidimo, ukupan prihod Disney-ja za drugi kvartal porastao je za 26% na 21,5 milijardi dolara, a zarada po akciji porasla je na 1,09 dolara po akciji. Zarada po akciji je porasla na 1,09 dolara sa 0,80 dolara u prethodnom kvartalu. Segment koji obuhvata parkove, doživljaje i proizvode (uključujući Disney Cruise Line) zabilježio je povećanje prihoda za kvartal na 7,4 milijarde dolara u poređenju sa 4,3 milijarde dolara u prethodnom kvartalu.

Iako je streaming očito imao snažan kvartal, parkovi, iskustva i proizvodi su zabilježili vrlo snažan rast od 70% uprkos tekućim zatvaranjima u kineskim parkovima, sa Šangajem koji je bio otvoren samo tri dana u kvartalu. Segment Parkovi, doživljaji i proizvodi (koji uključuje Disney Cruise Line) zabilježio je povećanje prihoda za kvartal na 7,4 milijarde dolara u poređenju sa 4,3 milijarde dolara u prethodnom kvartalu. Operativni prihod segmenta porastao je za 1,8 milijardi dolara na 2,2 milijarde dolara u poređenju sa 0,4 milijarde dolara u prethodnom kvartalu. Viši operativni rezultati u ovom kvartalu odražavaju povećanje u domaćim parkovima i iskustvima, dok u manjoj mjeri, u međunarodnim parkovima i odmaralištima.

Rast operativnog prihoda u Diznijevim domaćim parkovima i iskustvima nastao je zbog većeg obima i povećane potrošnje gostiju, dok je djelimično usporen većim troškovima. Veći obim nastao je zbog povećanja posjećenosti, broja popunjenih soba i plovidbi brodova za krstarenje. Kruzeri su radili tokom cijelog tekućeg kvartala, dok su plovidbe bile obustavljene u prošlogodišnjem kvartalu. Rast potrošnje gostiju bio je uzrokovan povećanjem prosječnog prihoda od ulaznica per capita i višim prosječnim dnevnim cijenama hotelskih soba. Povećanje prosječnog prihoda od ulaznica per capita nastalo je zbog uvođenja Genie+ i Lightning Lane-a u prvom kvartalu tekuće godine i smanjenog uticaja promocija u Walt Disney World Resort-u. Veći troškovi su prvenstveno uzrokovani rastom obima, inflacijom troškova i novim ponudama za goste.

Diznijevi domaći parkovi i odmarališta bili su otvoreni tokom celog tekućeg kvartala, dok je Disneyland Resort bio otvoren 65 dana u odnosu na isti kvartal prethodne godine, a Walt Disney World Resort je radio sa smanjenim kapacitetom u prethodnom kvartalu.

Poboljšani rezultati u Diznijevim međunarodnim parkovima i odmaralištima prvenstveno su rezultat rasta u Diznilendu u Parizu, dok ih je smanjenje u šangajskom Dizni odmaralištu djelimično usporilo. Veći operativni rezultati u Diznilendu u Parizu nastali su zbog povećanja posjećenosti i broja popunjenih soba, dok su ih djelimično usporili veći operativni troškovi zbog rasta obima. Diznilend u Parizu je bio otvoren tokom cijelog tekućeg kvartala u poređenju sa 19 dana u prethodnom kvartalu. Smanjenje u Shanghai Disney Resortu nastalo je zbog toga što je park bio otvoren u prethodnom kvartalu, a samo 3 dana u tekućem kvartalu.

Čini se da su domaći parkovi ponovo u punom zamahu, s prihodima i operativnim prihodima znatno ispred istog kvartala u fiskalnoj 2019! Čak i uz trenutne makroekonomske probleme, popunjenost i potrošnja po sobi u domaćim hotelima bili su veći nego u fiskalnoj 2019. Iako zabrinutost oko inflacije i jakog američkog dolara mogu obeshrabriti neke potencijalne posjetioce, iz Diznija se ne plaše toliko otkazivanja, najviše zbog specifičnosti same posjete parku. Mnoge porodice obično planiraju svoja putovanja mjesecima, ako ne i godinama unaprijed i poći će na ovo putovanje osim ako nije apsolutno neophodno otkazati. Osim toga, menadžment je primijetio da rezervacije i namjera posjete prate ritam nivoa prije pandemije. Kompanija je saopštila da je zabilježila povećanje posjećenosti, zauzetih noćenja i plovidbe brodova za krstarenje. Takođe su zaključili da su njegovi novi proizvodi Genie+ i Lightning Lane pomogli u povećanju prosječnog prihoda od ulaznica per capita tokom kvartala. Ove nove digitalne opcije uvedene su kako bi se poboljšalo iskustvo gostiju i omogućilo posjetiteljima da zaobiđu duge redove za glavne atrakcije.

Kompanija je saopštila da je uspjela da vrati iskustva u parku kao što su susreti i pozdravljanje likova, pozorišne predstave i noćni događaji u Diznilendu, što je omogućilo da poveća kapacitet svojih parkova.

 

Disney+ raste

Što se tiče streaming provajdera, Disney+ je zabilježio ogroman rast broja pretplatnika, te je rangiran kao treća najveća platforma za striming, odmah iza Netflixa i Amazona. Disney+ pretplate su porasle na 152,1 milion tokom drugog kvartala kompanije, dajući bolje rezultate od očekivanih. Streaming servis je dodao 14,4 miliona pretplatnika u kvartalu, nadmašivši očekivanja od 10 miliona. Rast novih klijenata došao je gotovo u potpunosti izvan SAD-a, sa 0,1 milion dodatnih u SAD/Kanadi, a 6,0 miliona na međunarodnim tržištima.

Na kraju kvartala, Hulu je imao 46,2 miliona pretplatnika, a ESPN+ 22,8 miliona. Ovi brojevi dovode Diznijevih DTC na ukupno 221,1 milion pretplatnika, što znači da streaming servisi kompanije zajedno sada nadmašuju Netflix u ukupnom broju pretplatnika. Netflix je prijavio 220,67 miliona globalnih pretplatnika u trećem kvartalu nakon što je izgubio skoro 970.000 pretplatnika.

Većina rasta Disney+ u ovom kvartalu dogodila se izvan Sjedinjenih Država i Kanade, gdje je dodato 100.000 pretplatnika na 44,5 miliona. Kompanija izvještava da su međunarodni Disney+ pretplatnici porasli za 6 miliona na 49,2 miliona. Osim toga, Disney+ Hotstar, njihov indijski brend koji je dostupan u Indiji i jugoistočnoj Aziji, dodao je 8,3 miliona pretplatnika na 58,4 miliona.

Slično tome, broj Disney+ pretplatnika nadmašio je prethodna očekivanja, zahvaljujući novim tržištima i bogatom nizu sadržaja koji uključuje nedavno debitovanog "Obi-Wan Kenobija".

 

Kako je na akcije uticalo objavljivanje izvještaja o drugom kvartalu?

Akcije Walt Disney Company zaključile su dan na 112,43 dolara po akciji prije nego što su objavile svoju zaradu za drugi kvartal. Nakon objavljivanja izvještaja, Diznijeve dionice su u četvrtak porasle za oko 6%. To ga je učinilo najboljom akcijom Dow Jones indeksa tog dana.

Uprkos ovom ritmu, Disney je smanjio predviđanja za očekivani broj pretplatnika za 2024. godinu. Ovaj medijski gigant sada predviđa 215 do 245 miliona pretplatnika do 2024. godine - što je pad u odnosu na prethodnih 230 do 260 miliona.

 

Koje su važne vijesti (predstojeće promjene) koje bi mogle uticati na vrijednost akcija?

Istog dana kada su objavljeni kvartalni izvještaj o zaradi, Disney je objavio i da podiže cijenu Disney+ pretplate bez oglasa na 10,99 dolara mjesečno, počevši od 8. decembra u Sjedinjenim Državama, u odnosu na trenutnu cijenu od 7,99 dolara. Promjena cijene poklopit će se s lansiranjem nadolazećeg plana usluge streaminga podržanog oglasima, za koji Disney kaže da će biti po cijeni od 7,99 dolara mjesečno, tako da će praktično potrošači imati opciju da zadrže originalnu cijenu prelaskom na verziju platforme koja uključuje reklame. Iz ovoga je očigledno da se Disney fokusira na povećanje profitabilnosti kroz mijenjanje cijenovne politike i razvoj verzije koja uključuje oglase. Kako će to uticati na raspoloženje korisnika, treba vidjeti. U svakom slučaju, iz kompanije su prilično optimistični, misleći da to neće rezultirati velikim otkazivanjem ili pauziranjem pretplata, već bi samo pomoglo u generisanju većeg rasta prihoda od streaminga.

Kako god, povećanje cijene od 40% uvelike proširuje raspon potencijalnih ishoda za Disney u naredne dvije godine, posebno u vrijeme kada potrošači pod ekonomskim pritiskom smanjuju diskrecionu potrošnju.

Što se tiče predstojećih događaja na platformi, najavljene su sljedeća dešavanja:

  • Izlazak Marvelovog SheHulk, Attorney at Law, Andor i Disney Hocus Pocus 2
  • Drugi godišnji Disney+ dan održat će se 8. septembra
  • Disney je ove godine dobio 147 nominacija za nagradu PrimeTime Emmy, od čega 92 za serije ili filmove na raznim platformama kompanije za streaming

Iako se Disney u velikoj mjeri oslanja na Marvelove filmove, postavlja se pitanje hoće li oni gubiti na popularnosti, jer se definitivno suočavamo sa njihovom hiperprodukcija u posljednjih nekoliko godina. Tako da je sporno da li će "She Hulk" naići na toplu dobrodošlicu, pa čak i među najvećim fanovima.

 

Koja su predviđanja za Q3?

Predstojeći kvartal će svakako biti izazovan period za mnoge industrije, zbog turbulentne političko-ekonomske situacije u cijelom svijetu, ali neke bi svakako mogle biti pogođene više od drugih. Analitičari su upozorili da bi pogoršanje ekonomije moglo predstavljati problem za poslovanje parkova u narednim kvartalima. Investitori će definitivno željeti dodatna pojašnjenja o tome kako Diznijev menadžerski tim planira da održi taj zamah, posebno suočeni sa makroekonomskim izazovima poput inflacije.

Mnogo će zavisiti i od ishoda sa Covid-19 i da li će on izbiti naredne jeseni, uzrokujući prelude u radu i zatvaranja kasnije. Kako god, bez obzira na kretanje cijena i njihov uticaj na Diznijeve akcije, trgovci uvijek mogu razmotriti trgovanje CFD-om gdje možete ostvariti profit bez obzira u kom smjeru se kreće cijena financijskog proizvoda, u ovom slučaju akcije.


 

LimitPrime © 2024

Categories

Ostavite komentar

PROČITAJTE JOŠ ZANIMLJIVIH ČLANAKA

Pet najboljih kriptovaluta na koje treba obratiti pažnju u 2024.

U evoluirajućem svijetu kriptovaluta, gdje se Bitcoin i Ethereum često nalaze u centru pažnje, sve manje se piše o ostalim digitalnim v...

Saznajte više
Akcije na koje treba da obratite pažnju u 2024. godini

Akcije kompanija koje se bave vještačkom inteligencijom (AI) su značajno povećale svoju vrjednost prethodne godine i ostvarile impresiv...

Saznajte više
Pogled na tržište kapitala za 2024. godinu - Očekivanja

Pregled tržišta2023. godina je počela tako što su ljudi bili zabrinuti da će svjetska ekonomija opasti i možda čak zapasti u recesiju....

Saznajte više

Prije nego odete, zakažite
besplatan razgovor sa našim agentom.

Postavite sva pitanja u vezi trejdinga i dobićete odgovore odmah.

Kontaktirajte nas putem WhatsApp-a!