SEC opet optužuje - Binance i Coinbase tužbe

14.06.2023
SEC opet optužuje - Binance i Coinbase tužbe

Dvije najveće kripto berze, Coinbase i Binance, su optužene od strane SEC-a! Američka Komisija za vrijednosne papire i berze (SEC) nedavno je započela novu pravnu bitku u svijetu kriptovaluta. Sukob između SEC-a i Ripple-a, je dobro poznat kripto entuzijastima a u nastavku teksta možete saznati više o novonastaloj situaciji.

Detalji tužbe SEC-a protiv Binance-a i Coibase-a

SEC ima jasnu istoriju praćeneja kripto industrije tokom proteklih godina. 5. Juna podnijeli su tužbu protiv Binance-a zbog navodne ponude neregistrovanih finansijskih instrumenata, uključujući digitalne valute Binance, BNB-a i stablecoin-a Binance USD (BUSD). Međutim, samo dan nakon podnošenja tužbe protiv Binance-a, komisija je takođe optužila Coinbase-a i iznijela slične tvrdnje, da je Coinbase nudio najmanje 13 kripto instrumenata koja nisu registrovana, uključujući poznate tokene kao što su: Solana, Cardano i Poligon. Nakon optužbi, Coinbase se suočio sa oko 1,28 milijardi dolara neto odliva sredstava prema procjenama podataka od strane Nansen-a, firme za prikupljanje kripto podataka.

SEC je takođe optužio ove kompanije zbog angažovanja na više polja, kao što su berze, brokerska djelatnost, klirinške agencije, bez registracije i regulacije u bilo kojoj od ovih kategorija u Sjedinjenim Američkim Državama.

Kako bi podržao tvrdnju SEC-a, Collins Belton, advokat koji je specijalista za kriptovalute, je izjavio u svom tvitu sledeće  "SEC tvrdi da Binance, kao i Trex, Beaxy, Coinbase i svaka druga kripto platforma za trgovanje, obavlja djelatnost neregistrovane berze, ali takođe pruža usluge kliringa i djeluje kao broker-diler za svoje klijente, a nije registrovan ni kao jedno od navedenog."

Zašto SEC optužuje Binance-a i Coinbase-a?

Jasno nam je da su Binance i Coinbase najrelevantnija imena na kripto sceni. Binance je najveća kripto berza na svijetu sa dnevnim trgovačkim obimom od 11,5 milijardi dolara. Zbog čega sve od nestanka FTX-a u novembru 2022. godine, Binance je pod pritiskom američkih političara i meta američkih regulatornih agencija poput SEC-a.

Kada se kolaps FTX berze dogodio, Zhao, suosnivač i izvršni direktor Binance-a, sebe je pozicionirao kao najbitnijeg zagovornika kriptovaluta. On je jasno i glasno pozivao na povećanu transparentnost i sigurnost u kripto industriji širom svijeta. I pored Zhaoovih izjava i komentara, ništa konkretno se nije desilo, Binance i dalje nema zvanično sjedište firme, a i finansijska situacija firme je upitna.

Coinbase je kripto berza gdje možete kupiti popularne kriptovalute poput Bitcoina, Etereuma i Solane. Na platformi postoji više od 120 različitih vrsta kriptovaluta i sama platforma ima više od 8 miliona korisnika na mjesečnom nivou. Coinbase je poznata po svojim snažnim sigurnosnim mjerama i usklađenošću sa regulatornim zahtjevima. Međutim, da li je to još uvijek slučaj? Da li je Coinbase i dalje pouzdana berza?

SEC ne misli tako, zbog čega je ranije ove godine poslao "Wells Notice" Coinbase-u, prijeteći pravnim postupkom protiv berze. Coinbase je odgovorio u aprilu, a sada se to ostvarilo. ("Wells Notice" obavještava kompaniju da agencija namjerava preduzeti pravne mjere protiv nje.)

Prema podacima sa kripto informacione platforme Nansen, vrijednost Binance-a je već primjetno opala. Cijena akcija Coinbase-a je pala za 20%.

Mogući uticaj na kripto trgovanja

Ishodi tužbi su neizvjesni, ali mogu potencijalno rezultirati smanjenjem dostupnih sredstava za određene kriptovalute, ukoliko pogođene kripto berze nisu u mogućnost ponuditi trgovanje istim, bilo privremeno ili trajno. Trgovanje kriptovalutama uvijek je uključivalo špekulacije, ali sa obzirom na optužbe SEC-a, investitori bi trebalo ponovno razmisliti kako alocrati svoj kapital.

Takođe, ostaje da vidimo šta će se dogoditi sa staking* programima koje obuhvataju obje berze, jer je SEC povezao ponudu i prodaju neregistrovanih vrijednosnih papira sa staking-om. (*Staking zaključavanje kripto sredstva na određeni period u cilju pomaganja rada samog blockchain-a). Kao što je viđeno u slučaju sa Kraken-om, kripto berza je pristala da prekine svoj staking program u Sjedinjenim Američkim Državama kao dio dogovora sa SEC-om.

Akcije preduzete protiv dva najuticajnija aktera u kripto industriji jasno pokazuju da su američke vlasti ozbiljne u vezi regulisanja i legalizacije čitavog kripto tržišta. Međutim, ovdje se radi o više od samo budućnosti Binance-a i Coinbase-a. Ličnosti u kripto sceni poput Anthonyja Scaramuccija vide optužbe SEC-a kao usmjerene napade na digitalna sredstava u Sjedinjenim Američkim Državama.

Pored potencijalnih operativnih ograničenja i gubitka povjerenja u Binance i Coinbase, sekundarni efekti takođe mogu uzdrmati kripto industriju. Treba imati na umu da optužbe protiv Binance-a i Coinbase-a mogu biti samo početak široke ofanzive Sjedinjenih Američkih Država na kripto industriju. U takvom okruženju, produbljena "kripto zima" (pad) bi se mogla ponovno javiti, nakon nedavnih skokova na kripto tržištima.

Mogući ishod tužbe

Neki analitičari su projektovali da će, ukoliko SEC pobijedi, obje kripto berze morati nestati sa američkog tržišta.

"Pitanje je da li će se ovaj problem iznijeti pred sudom, ako se to desi, mnogi u kripto sektoru vjeruju da će sudija biti objektivniji od SEC-a, prilikom rješavanja pitanja, da li su kriptovalute vrijednosna sredstva", rekao je stručnjak za zakonodavstvo SEC-a, Ron Geffner, za CoinDesk.

"Ako SEC pobijedi, berze i mnogi pružaoci usluga će morati ponovo razmotriti da li žele nastaviti poslovanje u Sjedinjenim Američkim Državama i ako žele, moraće utvrditi da li i kako se najbolje mogu uskladiti sa federalnim zakonima o vrijednosnim papirima, kako u vezi sa prethodnim aktivnostima tako i sa budućim transakcijama."

Uticaj na cijene kriptovaluta

Čini se da optužbe nisu previše zabrinule kripto investitore. Međutim, Bitcoin, je pao nakon ove vijesti i trguje se na oko 25.900 dolara. Dok, Ethereum iznosi oko 1700 dolara.

Ipak, akcije SEC-a "šalju glasnu i jasnu poruku javnosti: "kupci budite oprezni", rekao je predsjednik Better Markets-a, Dennis Kelleher, čija grupa zagovara strože regulacije kripto industrije.

Zaključak

Tužbe SEC-a protiv Binance-a i Coinbase-a prodrmale su kripto industriju, naglašavajući regulatorna upozorenja i moguće posljedice. Ishodi su još neizvjesni, ali su već imali uticaj na vrijednost i reputaciju industrije. Ovakav pokret SEC-a ističe potrebu za transparentnošću, usklađenosti i boljom regulacijom.

LimitPrime © 2024

Categories

Ostavite komentar

Comments

PROČITAJTE JOŠ ZANIMLJIVIH ČLANAKA

TSMC, NVIDIA i INTEL - Giganti u svijetu vještačke inteligencije

U svijetu proizvodnje čipova, pojavio se novi igrač, a to je vještačka inteligencija (AI). AI čipovi postaju sve poznatiji, a poznate k...

Saznajte više
Bitcoin Halving Day: Sve što treba da znate

Šta je Bitcoin halving?Kripto entuzijasti i investitori sa nestrpljenjem očekuju Halving Day. Ovaj događaj je od velikog značaja za Bit...

Saznajte više
Pet najboljih kriptovaluta na koje treba obratiti pažnju u 2024.

U evoluirajućem svijetu kriptovaluta, gdje se Bitcoin i Ethereum često nalaze u centru pažnje, sve manje se piše o ostalim digitalnim v...

Saznajte više

Prije nego odete, zakažite
besplatan razgovor sa našim agentom.

Postavite sva pitanja u vezi trejdinga i dobićete odgovore odmah.

Kontaktirajte nas putem WhatsApp-a!